Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Semnal de la Bruxelles împotriva cormoranilor şi a vidrelor

Publicat: 12 septembrie 2022 - 23:42
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cormoranii, calificaţi la Bruxelles drept ”o provocare considerabilă pentru operatorii din acvacultură”. Ministrul Agriculturii Petre Daea este recunoscut ca un adversar implacabil al acestor păsări de baltă care se hrănesc cu peşte.

 

Bani pentru acvacultori sau gloanţe pentru cormorani?


La scurt timp de la numirea, în 8 iulie 2022, pentru a cincea oară, ca ministru al Agriculturii, Petre Daea a primit o veste bună de la Bruxelles, mai exact de la AGRIFISH, adică de la omologii săi din statele membre. Participanţii la şedinţa din 18 iulie 2022 s-au declarat îngrijoraţi de creşterea în ultimii ani a prădătorilor din zonele piscicole, în special a cormoranilor şi a vidrelor, specii ocrotite de legile europene. În opinia membrilor AGRIFISH, aceste specii reprezintă ”o provocare considerabilă pentru operatorii din acvacultură”.

Miniştrii semnalează faptul că în multe regiuni daunele sunt atât de mari, încât afacerile nu mai sunt viabile din punct de vedere economic şi că doar compensarea pierderilor cauzate de prădători ”nu este sustenabilă din punct de vedere economic”. Totodată, miniştrii europeni subliniază că această problemă este încă un obstacol pentru creşterea sectorului acvaculturii, ceea ce îl face mai puţin durabil şi viabil din punct de vedere economic, ajungându-se chiar la distrugerea mijloacelor de trai în numeroase zone dependente de acvacultură, potrivit documentului oublicat pe siteul Consiliului Uniunii Europene. Petre Daea nu a participat la AGRIFISH, în 18 iulie. Din partea României au fost prezenţi membri ai Reprezentanţei României la Uniunea Europeană.

Cormoran inghitind peste 45 cm_b 

 

Interese, legi, ziceri ministeriale

 

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a intrat în folclor şi prin afirmaţiile făcute pe seama cormoranilor, chiar la Bruxelles, în februarie 2019. Daea a spus atunci că ”în România, cormoranii înoată în piscine”, o formulare plastică a faptului că s-au înmulţit vertiginos. Daea a continuat şi în ţară campania împotriva cormoranilor, afirmând că ”românii mănâncă mai puţin peşte decât cormoranii”.

O investigaţie a siteului G4Media a dezvăluit că una dintre fiicele ministrului deţine o fermă piscicolă de 650 ha de luciu de apă, iar campania dusă de ministru ar fi susţinut interesele de afaceri ale fiicei sale. În 5 iunie 2020 ( Daea nu mai era ministru ), Parlamentul a adoptat o modificare la Legea vânătorii care permite vânarea cormoranului mare ( Phalocrocorax carbo sinensis ) între 1 septembrie – 28 februarie. Legea nu este, pare-se, pusă în aplicare. Prezent la Bistriţa, în 30 iulie, Petre Daea a declarat că aşteaptă ca legea să fie pusă în aplicare, chiar din septembrie 2022, susţinând că, în România, ”cormoranii mănâncă mai mult peşte decât românii”.

Vizualizat: 371 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?