Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Selecţie sau hibridare - ce e mai profitabil în exploataţiile comerciale?

Publicat: 12 februarie 2020 - 15:45
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Prietenul meu Vasile, proprietarul unei ferme de elită Aberdeen Angus, a dorit să cunoască, în principiu, cum se desfăşoară ameliorarea caracterelor animalelor în fermele de elită, dar şi în cele comerciale. Răspunsul meu este descris în cele ce urmează.

 

Angus_b

Atât în fermele de elită, cât şi în cele comerciale, ameliorarea continuă a caracterelor este obligatorie. {i asta pentru simplul motiv că numai cu ajutorul selecţiei şi al încrucişării (hibridării) fermierul poate să perfecţioneze, treptat şi sigur, capacitatea productivă a animalelor pe care le posedă şi să le transforme în mijloace de producţie de mare eficienţă şi rentabilitate.
• În fermele de elită destinate să menţină, prin reproducere, puritatea raselor, ameliorarea caracterelor nu se poate face decât prin selecţie, doar ocazional prin încrucişare. În acest din urmă caz se utilizează hibridarea doar între linii zootehnice aparţinătoare aceleiaşi entităţi genetice (aceleiaşi rase), altfel impurificara genetică a rasei cu care se lucrează este sigură.
• În fermele comerciale, pentru ameliorarea genetică a efectivului, pe lângă selecţie, se poate utiliza şi încrucişarea/hibridarea dintre rase, deoarece o mare parte din descendenţa obţinută este destinată pieţei pentru a fi transformată în carne de vită şi nu pentru producerea unei noi generaţii a efectivului. O astfel de situaţie face ca în fermele comerciale ameliorarea caracterelor cu pondere economică să se desfăşoare mult mai rapid şi cu mult mai multă eficienţă faţă de ceea ce se întâmplă în fermele de elită.

Angus_b

Trei argumente în favoarea încrucişării

• Primul argument: prin selecţie nu se poate obţine o modificare anuală a structurii genetice a caracterelor mai mare de 1-2% (depinde de heritabilitatea caracterului), pe când încrucişarea o modifică în sensul dorit cu cel puţin 50%.
• Al doilea argument: prin încrucişarea dintre rase fermierul poate să reunească în descendenţa hibridă caractere superioare care în mod natural există doar separat la cele două forme parentale.
• Al treilea argument constă în aceea că prin încrucişare, în hibrizi se creează o stare de heterozigoţie a genelor neaditive (de dominanţă, de supradominanţă şi epistazie) care determină manifestarea cu putere a fenomenului heterozis sau a vigorii hibride, mai ales la caracterele la care selecţia nu are efect notabil (caracterele legate de reproducere, viabilitate şi rezistenţă la boli). Vigoarea hibridă se manifestă mai ales la astfel de caractere deoarece numai acestea sunt determinate în dezvoltarea lor de către gene neaditive, celelalte caractere sunt conduse în dezvoltare de un alt grup de gene, numite gene aditive (efectele lor în sinteza de substanţe noi se adună şi determină dimensiunea caracterului).


EFECT HETEROZIS PE FERMĂ MAI MARE DE 30%

Dacă încrucişările dintre rase sunt conduse în ferma comercială după principii biologice, pe care le voi preciza în alt articol, efectul de ameliorare a caracterelor legate de reproducere, viabilitate şi rezistenţă la boli poate depăşi 30-35%, peste media realizată în fermele de elită, unde se utilizează doar selecţia. Reamintim că fenomenul heterozis sau vigoarea hibridă este dimensiunea unui caracter care se manifestă în plus la descendenţi F1 faţă de media acestuia la părinţi lor.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 2/251 (ediţia 1-14 februarie 2020)

Vizualizat: 18 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!