Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Selecția genomică și eficiența productivă a oilor și caprelor

Publicat: 18 august 2016 - 18:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Creșterea oricărei specii de animale domestice este o afacere pentru cei care o practică. Ea trebuie să fie rentabilă, adică veniturile obținute din exercitarea ei să fie mai mari decât cheltuielile ocazionate de desfășurarea procesului de producție pe parcursul unei anumite perioade de timp. 

Click pe poza pentru galerie!

Cu toții suntem de acord că unul din factorii care condiționează nivelul rentabilității afacerilor, din toate domeniile, este productivitatea muncii. Cu cât vom realiza mai multe produse cu ajutorul unui mijloc de producție într-o unitate mică de timp și la costuri joase, cu aceeași măsură va spori și rentabilitatea afacerii. Deci și fermierul care crește oi sau capre are tot interesul să-și concentreze atenția pentru a ameliora continuu, cu fiecare generație care vine, productivitatea animalelor sale pentru caracterele importante din punct de vedere economic. Deoarece aceasta este limitată de structura genetică actuală a fiecărui caracter, un astfel de deziderat nu se poate obține decât prin metode genetice.

 

La oi și capre majoritatea caracterelor importante economic se manifestă la ambele sexe

Metodele clasice de selecție, precum și cele de încrucișare sau hibridare, aplicate cu consecvență și la parametrii optimi, i-au ajutat pe crescătorii motivați, conștiincioși și mai ales educați din punct de vedere știițific, să obțină progrese remarcabile și în ameliorarea caracterlor ovinelor și caprinelor și în multe cazuri chiar să formeze rase noi. {i la aceste specii, ca și la bovine, porcine, cabaline sau păsări, succesul ameliorării populațiilor s-a datorat faptului că generațiile următoare au fost produse numai cu indivizii masculi și femele cei mai buni din efectiv sau populație, aleși însă după meritul lor genetic sau valoarea lor de ameliorare. Este bine cunoscut faptul că valoarea de ameliorare se stabilește prin măsurători pe animale, iar datele obținute sunt prelucrate prin metode statistice sofisticate, așa cum este metoda BLUP model animal. Pentru femele ea se stabilește după performanțele proprii, performanțele ancestorilor și a rudelor colaterale, iar pentru masculi după toate criteriile evaluate și la femele, la care se adăugă și performanța descendenților. La oi și capre ele au avut eficiență mai mare decât la taurine sau cabaline pentru că majoritatea caracterelor importante economic se manifestă la ambele sexe, sunt mai puternic heritabile, iar intervalul dintre generații este mai scurt decât la aceste specii. 

 

Selecția genomică sporește precizia aprecierii valorii genetice a animalelor 

Așa cum am arătat în articolele din ediții precedente, selecția genomică poate accelera ritmului de ameliorare a caracterelor importante economic așa cum sunt producția de lână, lapte, carne, fecunditate, prolificitate, longevitate productivă, eficiența sporului de greutate, cu repercusiuni pozitive în rentabilizarea fermelor. Selecția genomică se bazează pe diferențele dintre indivizi pentru frecvența markerilor moleculari de tipul SNP-urilor, existenți în locuri precise ale materialului ereditar, care sunt ocupate de gene care stau la baza dezvoltării caracterelor cantitative, numiți și QTL (prescurtarea noțiunii englezești „quantitative trait loci”). 

Experiența asociațiilor de crescători de ovine și caprine, mai ales din Australia, Noua Zeelandă, Anglia și Franța, a demonstrat că deși eficiența selecției genomice la aceste două specii nu dă rezultate la fel de mari ca și cele obținute în aplicarea selecției genomice la vacile de lapte, cu unele ajustări specifice, însă, ea devine rentabilă și în consecință ea poate fi implementată în programele de ameliorare a acestor specii, mai ales pentru beneficii precum fecunditatea la femele, eficiența sporului de greutate, calitatea carcaselor, longevitatea productivă și rezistența la boli, caractere greu de măsurat. 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.14(175) 15 - 31 august 2016

Vizualizat: 862 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?