Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Selecţia animalelor reduce impactul asupra mediului cu 1% pe an

Publicat: 10 iunie 2019 - 10:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Rezultatele unui nou studiu efectuat de Wageningen Animal Research (Olanda), arată că procesul de selecţie a animalelor reduce impactul asupra mediului al produselor de origine animală cu aproximativ un procent pe an.

Acest procentaj este obţinut fără o selecţie specifică privind caracteristicile de mediu, ci ca un răspuns indirect prin selecţie pe obiectivele actuale de reproducere. Universitatea din Olanda a efectuat studiul privind contribuţia ameliorării prin reproducţie la reducerea impactului asupra mediului pe diferite specii, respectiv la porci, puii de găină, găinile ouătoare şi vacile de lapte.

Potrivit unui comunicat de presă al site-ului Wageningen University & Research, creşterea animalelor este responsabilă pentru 14,5% din totalul emisiilor antropice de gaze cu efect de seră. Aproximativ jumătate din aceste emisii provin direct din producţia animală, iar cealaltă jumătate provine din producţia de furaje.

Bovine pe pasune_bCreşterea animalelor urmăreşte îmbunătăţirea producţiei animale şi utilizarea eficientă a resurselor, ceea ce duce la o reducere a impactului asupra mediului, au explicat autorii studiului. Obiectivul acestora a fost, prin urmare, de a cuantifica contribuţia creşterii animalelor la reducerea impactului ecologic al celor patru specii de animale din Olanda (cu produsul lor animal), şi anume porcine (carne), păsări de curte (carne), găini (ouă) şi vaci (lapte).

Cercetătorii olandezi au explicat modul în care a fost efectuată o revizuire a literaturii pentru a evalua situaţia actuală şi tendinţele istorice privind impactul asupra mediului, concentrată în principal pe emisiile de gaze cu efect de seră, pe baza criteriilor generale de performanţă.

"Emisiile legate de producţia de furaje domină impactul broilerului, al găinilor ouătoare şi, într-o mică măsură, al porcilor. Pentru vacile de lapte, emisia de metan enteric contribuie în mare măsură la emisiile totale de gaze cu efect de seră. Tendinţele istorice arată o îmbunătăţire considerabilă a eficienţei în ultimele decenii, în care reproducerea joacă un rol important. Din analiza literaturii de specialitate am ajuns la concluzia că contribuţia creşterii la reducerea impactului asupra mediului al producţiei animale este condusă de un răspuns indirect prin selecţie pe o creştere a eficienţei", constata Erwin Mollenhorst, coautor al studiului condus de Wageningen University & Research.

Vizualizat: 400 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!