Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

SECTORUL european al OVINELOR o ia în JOS

Publicat: 29 noiembrie 2017 - 03:20
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În vara acestui an, am participat la Edinburgh, capitala Scoţiei, împreună cu alţi cinci specialişti din România, la o întâlnire de lucru de trei zile, prin proiectul european - SheepNet.

Lucrările, prezentările şi discuţiile s-au ţinut într-o sală de seminar la prestigioasa şi frumoasa Scotland’s Rural College (SRUC), recunoscută pe plan mondial pentru calitatea învăţământului şi a cercetărilor fundamentale în domeniul agriculturii.

La această primă întâlnire de la Edinburgh, a partenerilor din consorţiul proiectului SheepNet, au participat din fiecare ţară parteneră şase persoane, cu excepţia Turciei, care a avut un singur reprezentant. În prima zi s-a prezentat, din fiecare ţară, situaţia creşterii ovinelor, tendinţele actuale de exploatare a ovinelor şi problemele dificile care îngreunează dezvoltarea sectorului.
Reprezentanţii din cinci ţări UE, implicaţi în proiect, au accentuat că în contrast cu cererea crescută de carne şi de lapte, efectivele de ovine au scăzut vertiginos în ultimii cincisprezece ani, din cauza, în principal, a dificultăţilor cu forţa de muncă, dar şi a politicilor agricole. Numai grupul nostru s-a fălit că odată cu intrarea României în UE, în anul 2007, efectivele de ovine au crescut de la 7 milioane, la 11 milioane în acest an, mai cu seamă ca efect al subvenţiilor primite.
Discuţiile au fost moderate de Jean-Marc Gautier de la IDELE din Franţa, coordonatorul proiectului SheepNet, un specialist de renume mondial în creşterea oilor.

Adepţii păşunatului rotativ

În două după-amiezi am vizitat ferme private de ovine şi ferma didactică a SRUC Edinburgh, în general, şi zona din jurul capitalei, care are un relief în care predomină dealurile înalte cu văi înguste.
Pe pantele acestor dealuri sunt parcelate păşuni îngrădite cu garduri din piatră sau cu plasă de sârmă specială cu ochiuri mari. Surpriza plăcută pentru mine a fost să constat că fiecare parcelă avea, fie la un capăt, fie lateral, o lizieră de pădure unde oile aveau acces în orice moment pentru odihnă la umbră.
Clima Scoţiei este foarte răcoroasă comparativ cu cea din România. Parcelele cu iarbă de calitatea cea mai bună sunt destinate, prioritar, pentru oile cu trei miei, apoi urmează parcelele pentru oile cu doi miei, iar oile cu un singur miel păşunează după trecerea pe alte parcele a oilor cu doi sau trei miei. Acest păşunat rotativ, prin care pentru o turmă se alocă 5-6 parcele de păşune, asigură o bună gestionare a păşunii şi masă verde la discreţie pentru ovine în toată perioada de păşunat. Pe fiecare parcelă am observat o varietate mare de specii de graminee şi de leguminoase, dar mi-a atras atenţia prezenţa pătlaginei (Plantago lanceolata) care, spun scoţienii, are un nivel ridicat de proteină.

 scotia2.2_b

Pe larg despre acest subiect citiţi în revista Ferma nr. 20/203 (ediția 15-30 noiembrie)

Un articol semnat Ioan PĂDEANU şi Ludovic CZISZTER - USAMVB Timişoara

Vizualizat: 589 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?