Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Se anunţă o toamnă prolifică pentru Caprirom

Publicat: 25 octombrie 2019 - 19:45
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Am ajuns la Asociaţia Naţională a Crescătorilor de Capre din România - Caprirom, cu sediul la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Palas din Constanţa, la începutul lunii septembrie.

 

Era prima zi de pregătire a ţapilor pentru montă, etapă ce durează cel puţin o lună. Astfel, toţi lucrătorii erau ocupaţi cu această activitate.
În cele din urmă, Andreea Anghel, doctor în biologie şi vicepreşedinte Caprirom, mi-a explicat că la acea dată făceau tratamente caprelor pentru inducerea estrului, urmând ca masculii să fie pregătiţi pentru monta dirijată.

„Înfiinţată în 1993, Asociaţia Caprirom este în continuă dezvoltare, pe un trend ascendent. Am pornit cu un număr destul de mic de animale, în primul an nu cred că a fost mai mult de o mie de capete, pentru că pe atunci nu existau subvenţii nici pentru serviciul Registru Genealogic, nici pentru cel de COP. Acum am ajuns la 170.000 de animale întregistrate în Registrul Genealogic pe mai multe rase, printre care şi Albă de Banat şi Carpatină”, ne-a declarat Andreea Anghel.

Conferinte_b


Mai multă proteină în lapte

În paralel cu treburile curente, cercetarea este un domeniu în care specialiştii Asociaţiei se mişcă lejer. „În curând vom derula un proiect de cercetare cu ţapii cuprinşi în Registrul Genealogic, deci cu certificat de origine.Vom face recoltarea probelor de sânge spre a le determina gena pentru cazeină. Apoi îi vom selecţiona pentru montă ca să transmită mai multă proteină în lapte, astfel încât să crească randamentul în producerea brânzeturilor.
De asemenea, avem o serie de colaborări, ultima este cu Romvac şi urmărim testarea unor vaccinuri pentru efectivele de caprine. De curând, am finalizat un proiect pe ameliorarea raselor de lapte, la care am fost parteneri împreună cu laboratorul de biotehnologii de reproducţie al Institutului Palas”, a susţinut Andreea Anghel.
În continuare, Caprirom se va implica într-un alt proiect pentru formarea profesională a studenţilor din facultăţile de specialitate - medicină veterinară sau inginerie zootehnică - din diverse universităţi, care să facă practică în fermele Asociaţiei.
De curând, specialiştii Caprirom au susţinut lucrări ştiinţifice la sesiunea de comunicări a Societăţii Române de Biologie Celulară, ce a avut loc la Constanţa, iar în această lună vor prezenta câteva studii cu prilejul unui simpozion tematic organizat de USAMV Iaşi.

Cercetare_b
Aproximativ 1 leu/kilogramul de carne?!

Asociaţia Caprirom a organizat două conferinţe regionale la Constanţa pentru zona de sud-est şi una la USAMV Cluj pentru nord-vestul ţării, cu scopul declarat de a promova produsele de la caprine. În acest format, conducerea asociaţiei a susţinut lucrări ştiinţifice, urmate de o expoziţie cu degustare a brânzeturilor din lapte, precum şi a preparatelor din carne de capră.
Cu acest prilej au fost inventariate problemele sectorului. Între acestea, se poziţionează lipsa acută a îngrijitorilor. Nu se găsesc, de tragi cu tunul.
La care se adaugă preţurile extrem de mici de pe piaţa de profil. De asemenea, mulţi crescători nu au cum să-şi vândă animale reformate către abatoare; ei primesc 40-50 lei pentru o capră de 30-40 kg. De asemenea, iezii nu sunt comercializaţi la fel de bine ca şi mieii, au o vânzare mult mai slabă. În acelaşi timp, preţul laptelui este scăzut. În zona Dobrogei un singur procesator colectează laptele la preţul de 1,7 lei litrul. Din această pricină, unii fermieri nu au ce face cu el. Bineînţeles, dacă l-ar procesa, profitul ar fi mult mai mare! Pe piaţa liberă, laptele proaspăt se caută la preţul de 4-5 lei litrul, iar brânza de capră la 17-20 lei/kg. Unii dintre crescători vând în pieţele comerciale, la târgurile de profil ocazionale sau de acasă, clienţilor fideli.
„Noi am depus la Ministerul Agriculturii o propunere de proiect prin care crescătorii de caprine din rase autohtone, cum ar fi Carpatina şi Alba de Banat, să fie ajutaţi să-şi achiziţioneze utilaje pentru procesare! Am avut discuţii constructive la MADR, ministrul Petre Daea a fost de acord; acum aşteptăm să se concretizeze printr-un program aprobat de Guvern”, a precizat vicepreşedintele Caprirom.

Branzeturi_b
Noua generaţie de crescători vrea ferme de capre

Andreea Anghel a constatat şi un lucru îmbucurător: fermele de caprine sunt într-o continuă dinamică. „La cele păstorite de Asociaţie au început să-şi mărească efectivele de animale, crescătorii îşi păstrează animale de prăsilă de la un an la altul pentru reproducţie. Dar să ştiţi că sunt şi mulţi tineri care vor să înceapă o afacere în zootehnie, cu entuziasm şi implicare deplină. Ei ştiu că numai aşa vor avea rezultate, satisfacţii şi un profit pe măsura efortului depus”, a încheiat mulţumită Andreea Anghel.

Andreea Anghel_b
Andreea Anghel: “Avem în vedere crearea şi consolidarea unei populaţii de caprine de carne bine adaptată la condiţiile de mediu din România, prin încrucişarea raselor Boer şi Carpatină”.


ÎN AŞTEPTAREA NORMELOR LA LEGEA ZOOTEHNIEI

Pe lângă serviciile subvenţionate de către stat (Controlul Oficial al Producţiei de Lapte, respectiv întocmirea şi menţinerea RG), Asociaţia Caprirom ar putea realiza şi însămânţări artificiale, având o echipă completă pentru recoltare de material seminal şi pentru inseminare. „Deocamdată noi nu putem desfăşura această activitate deoarece nu au apărut normele metodologice la Legea Zootehniei (în vigoare din ianuarie a.c. - n.r.), care să prevadă condiţiile de acreditare pentru a face însămânţări. În anii precedenţi, pe vechea legislaţie, realizam mai bine de o mie de însămânţări pe an la ferme de caprine din Constanţa şi din judeţele limitrofe.
Apoi, în lipsa reglementărilor legale nu putem realiza ameliorarea. Am putea încrucişa Carpatina cu Saanen şi cu Alpina franceză, specializate pentru producţia de lapte (sau cu alte rase mixte de carne şi lapte), dar nu putem înscrie în RG produşii obţinuţi. Lucrăm cu Agenţia Naţională pentru Zootehnie la un program de ameliorare, dar fără să fim autorizaţi să înregistrăm şi metişii”, a precizat Andreea Anghel.

 Alexandru (stg) si Alexandra (dr.) Blaj_b

TINERETUL VINE DIN URMĂ

Am remarcat la Asociaţia Caprirom infuzia de... tineret în echipa de specialişti. Alexandru Blaj şi soţia sa, Alexandra, ambii ingineri zootehnişti, absolvenţi ai USAMV Iaşi, s-au angajat de curând la asociaţie. „Avem trei luni de când am venit la Caprirom. Eu sunt de lângă Roman, din comuna Săbăoani, şi ne-am stabilit în Constanţa. Ne-am acomodat relativ repede, învăţăm în fiecare zi ceva nou. Ne gândim să continuăm studiile post-universitare şi chiar să urmăm un doctorat; aici avem destule condiţii de muncă şi de cercetare”, ne-a declarat Alexandru Blaj. Ceva mai vechi în echipă, are un an de când i s-a uscat cerneala pe cererea de angajare, este medicul veterinar Cătălin Jercan. Constănţean la origine, a urmat facultatea la USAMV Bucureşti. „La Asociaţia Caprirom am întâlnit oameni minunaţi, bine pregătiţi profesional, dăruiţi muncii lor. M-am integrat într-un colectiv dinamic unde mă mişc lejer şi-mi urmez profesia”, a susţinut tânărul medic veterinar.

 


Articol publicat în revista Ferma nr. 18/245 (ediţia 15-31 octombrie 2019)

Vizualizat: 685 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?