Sprijinul financiar cuplat cu performanţele de producţie în zootehnie, cunoscut sub abrevierea de SCZ, a fost considerat într-o primă etapă ca fiind ceva foarte bine venit pentru crescătorii autentici de anumite specii de animale de fermă.
Am utilizat sintagma „crescătorii autentici de anumite specii de animale de fermă” deoarece numai o mică parte dintre deţinătorii de animale de fermă sunt şi crescători autentici de astfel de animale, dat fiind faptul că mulţi sunt doar comercianţi sau traficanţi de animale de fermă, alţii sunt doar „vânători” de subvenţii pentru animalele de fermă ş.a.m.d.
Mai mult ca orice însă, acest SCZ a generat o sumedenie de probleme în zootehnia românească (în special la specia ovine), începând cu fraudele referitoare la achiziţia de aşa-zişi berbeci de rasă, şi continuând cu respectarea prevederilor legale, dar incomplete, ale Ordinului 44/2017 emis de MADR.
Au pus SCZ-ul în faţa COP-ului precum căruţa înaintea boilor
Prevederile Art. 72 , litera h din Ordinul 44 admit ca eligibili la SCZ deţinătorii de ovine (oricare ar fi ei) care prezintă Certificate de Origine pentru berbeci de rasă, indiferent că respectivii berbeci sunt în viaţă sau nu, sunt sănătoşi sau autorizaţi pentru monte sau nu, ş.a.m.d., alături de listele RNE a ovinelor deţinute.
Condiţia pusă acestora este la timpul viitor, constând în faptul că respectivii trebuie să-şi înscrie produşii de sex feminim rezultaţi din montele cu asemenea berbeci în Registrul Genealogic al unei rase, prin intermediul COP-ului.
Drept urmare se nasc întrebările :
• Dacă berbecii în cauză sunt decedaţi sau şchiopi, inapţi de monte în sezonul următor sau bolnavi de bruceloză sau de o altă asemenea boală, cum vor mai produce mieluţele necesare înscrierii în unul dintre Registrele Genealogice de rasă?
• Dacă berbecii ale căror Certificate de Origine sunt întru totul în regulă în privinţa condiţiilor expuse la punctul anterior, dar aparţin unei alte rase decât aceea pentru care este acreditată COP asociaţia la care sunt arondaţi respectivii deţinători de ovine, cine îi poate înscrie în COP?
• Trecând peste primele situaţii (deşi nu avem o rezolvare a lor), ne putem întreba cum procedăm în cazul berbecilor care au Certificate de Origine, deşi nu trebuie să le aibă fiindcă sunt de valoare mediocră sau chiar slabă faţă de Programul de ameliorare genetică pentru care este acreditată una sau mai multe asociaţii ale crescătorilor de ovine în cauză?
Şi situaţiile fără rezolvare pot continua...
SCZ-UL NU SE POATE ACORDA DIN OFICIU!
Asociaţiile acreditate COP sau RG care doresc cu adevărat să realizeze activităţile pentru care sunt acreditate nu pot fi de acord cu inversarea priorităţilor, punând SCZ-ul înaintea COP-ului, la fel cum nu sunt de acord ca SCZ-ul să fie denumit subvenţie acordată din oficiu deţinătorilor de o anumită specie de animale, de rasă sau fără rasă!
Un articol publicat în revista Ferma nr. 19/202 (editia 1-14 noiembrie)