Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

SCZ-ul, bată-l vina!

Publicat: 24 februarie 2018 - 01:33
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Sprijinul financiar cuplat cu performanţele de producţie în zootehnie, cunoscut sub abrevierea de SCZ, a fost considerat într-o primă etapă ca fiind ceva foarte bine venit pentru crescătorii autentici de anumite specii de animale de fermă.

Am utilizat sintagma „crescătorii autentici de anumite specii de animale de fermă” deoarece numai o mică parte dintre deţinătorii de animale de fermă sunt şi crescători autentici de astfel de animale, dat fiind faptul că mulţi sunt doar comercianţi sau traficanţi de animale de fermă, alţii sunt doar „vânători” de subvenţii pentru animalele de fermă ş.a.m.d.

euro-porumb_b
Mai mult ca orice însă, acest SCZ a generat o sumedenie de probleme în zootehnia românească (în special la specia ovine), începând cu fraudele referitoare la achiziţia de aşa-zişi berbeci de rasă, şi continuând cu respectarea prevederilor legale, dar incomplete, ale Ordinului 44/2017 emis de MADR.

Au pus SCZ-ul în faţa COP-ului precum căruţa înaintea boilor
Prevederile Art. 72 , litera h din Ordinul 44 admit ca eligibili la SCZ deţinătorii de ovine (oricare ar fi ei) care prezintă Certificate de Origine pentru berbeci de rasă, indiferent că respectivii berbeci sunt în viaţă sau nu, sunt sănătoşi sau autorizaţi pentru monte sau nu, ş.a.m.d., alături de listele RNE a ovinelor deţinute.
Condiţia pusă acestora este la timpul viitor, constând în faptul că respectivii trebuie să-şi înscrie produşii de sex feminim rezultaţi din montele cu asemenea berbeci în Registrul Genealogic al unei rase, prin intermediul COP-ului.
Drept urmare se nasc întrebările :
• Dacă berbecii în cauză sunt decedaţi sau şchiopi, inapţi de monte în sezonul următor sau bolnavi de bruceloză sau de o altă asemenea boală, cum vor mai produce mieluţele necesare înscrierii în unul dintre Registrele Genealogice de rasă?
• Dacă berbecii ale căror Certificate de Origine sunt întru totul în regulă în privinţa condiţiilor expuse la punctul anterior, dar aparţin unei alte rase decât aceea pentru care este acreditată COP asociaţia la care sunt arondaţi respectivii deţinători de ovine, cine îi poate înscrie în COP?
• Trecând peste primele situaţii (deşi nu avem o rezolvare a lor), ne putem întreba cum procedăm în cazul berbecilor care au Certificate de Origine, deşi nu trebuie să le aibă fiindcă sunt de valoare mediocră sau chiar slabă faţă de Programul de ameliorare genetică pentru care este acreditată una sau mai multe asociaţii ale crescătorilor de ovine în cauză?
Şi situaţiile fără rezolvare pot continua...

SCZ-UL NU SE POATE ACORDA DIN OFICIU!
Asociaţiile acreditate COP sau RG care doresc cu adevărat să realizeze activităţile pentru care sunt acreditate nu pot fi de acord cu inversarea priorităţilor, punând SCZ-ul înaintea COP-ului, la fel cum nu sunt de acord ca SCZ-ul să fie denumit subvenţie acordată din oficiu deţinătorilor de o anumită specie de animale, de rasă sau fără rasă!

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 19/202 (editia 1-14 noiembrie)

 

Vizualizat: 417 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?