Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

SCROAFA CU PURCEI - hrănirea eficientă a femelelor în lactaţie

Publicat: 23 iulie 2018 - 23:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Este important de ştiut cum trebuie hrănite scroafele pentru a face faţă efortului de alăptare, mai ales dacă au un număr mare de purcei.

Pentru a înţelege bine de ce trebuie să avem grijă cum hrănim scroafele în lactaţie, prezint câteva caracteristici ale acestei perioade fiziologice a femelelor:

- în lactaţie predomină procesele de dezasimilaţie, fapt ce duce la pierderi în greutate de 13-15% (chiar mai mari la scrofiţe), faţă de greutatea la fătare;

- comparativ cu alte specii de mamifere, lactaţia scroafelor este abundentă şi epuizantă; laptele de scroafă este de două ori mai bogat în energie şi în azot decât laptele de vacă (1200 Kcal faţă de 750 Kcal/litru la cel de vacă şi 5,5% proteină comparativ cu 3,2% la cel de vacă);

- maximul cerinţelor la scroafe se înregistrează între săptămâna a doua şi a cincea de lactaţie.

Cerinţele zilnice de energie şi de substanţe nutritive pot fi acoperite prin utilizarea unei reţete de nutreţ combinat (NC) cu următoarele condiţii de calitate: 3050-3150 kcal EM (energie metabolizabilă)/kg, 15% PB (proteină brută), 0,75% Ca, 0,5% P şi 0,5% sare.

Cantitatea zilnică de hrană a unei scroafe se poate estima pe baza unui necesar de 1,2-1,5 kg NC pentru întreţinerea funcţiilor vitale, la care se adaugă 0,4-0,5 kg NC pentru fiecare purcel alăptat.

Scroafa cu purcei_b
În practică, necesarul cantităţii de furaj administrat scoafei se face în funcţie de stadiul lactaţiei, pe baza unei scheme de hrănire. În continuare prezentăm o schemă de furajare valabilă dacă înţărcarea se face la 35 de zile:

• În ziua fătării scroafa primeşte numai apă sau un terci subţire, format din 1 kg tărâţe de grâu la 4-5 litri de apă, terci care are un efect laxativ;

• În perioada 2-10 zile de la fătare, se începe cu 2,5 kg NC, cantitate care creşte progresiv de la 5-6 kg la sfârşitul perioadei;

• În perioada 11-32 zile, cantitatea de furaj combinat este cea maximă (5-6 kg) sau la discreţie;

- Premergător înţărcării, în zilele 33 şi 34, se reduce cantitatea de NC la 2,5-3 kg;

- În ziua 35 nu se administrează furaj.

În alimentaţia scroafelor aflate în lactaţie se pot utiliza: lucerna masă verde sau o altă leguminoasă, în cantitate de 4-6 kg/cap/zi. Deoarece acum există disponibilităţi de masă verde, în continuare prezentăm un exemplu de raţie, pentru o scroafă cu masa corporală de 250 kg, cu lucernă masă verde şi nutreţ combinat de completare (tabelul 1). Lucerna masă verde folosită în acest caz are un aport însemnat de proteină, o parte din necesarul proteic al scroafei fiind astfel acoperit. Restul va fi asigurat prin nutreţul combinat de completare.

 

Determinarea nivelului proteic al NC


Pentru calcularea nivelului proteic al furajului combinat de completare se procedează astfel:

1. Se face diferenţa între necesar şi valorile de energie metabolizabilă şi de proteină brută asigurate prin lucernă, respectiv: 17.420 - 1432 = 15.988; 825 - 164 = 661.

2. Stiind că valoarea energetică a unui kilogram de furaj este cuprinsă între 3050 şi 3150 (media fiind 3100), se calculează cantitatea de furaj care va fi administrată:
15.988 : 3100 = 5,157 kg (5,2 kg)

3. Se calculează nivelul proteic:

5,2 kg NC ........................... 0,661 kg PB
100 kg NC ............................... X
X = (0,661x100)/5,2 = 12,7 % PB

În tabelul 2 este redată structura unui nutreţ combinat de completare care să respecte principalele condiţii de calitate calculate anterior, respectiv 3100 Kcal energie metabolizabilă şi 12,7% proteină brută. După cum se poate constata, administrarea lucernei - sau după caz a altor leguminoase - sub formă de masă verde are avantajul că reduce nivelul proteic al nutreţului combinat de la 15% (conform condiţiilor de calitate) la 12,7% în acest caz. Prin urmare, se face o economie de furaje proteice, care sunt destul de scumpe.

În structura furajului combinat am folosit ca materii prime cereale care pot fi cultivate de crescători, iar cele proteice pot fi cumpărate. Acolo unde crescătorii nu au la dispoziţie lucernă masă verde, ea poate fi înlocuită, după caz, cu o altă leguminoasă, cum ar fi trifoiul. Drept urmare, recomandarea noastră este ca scroafele în lactaţie să fie hrănite corespunzător, pentru a creşte purcei sănătoşi.

Lavinia STEF
Gabriela RUSALIN


TABELUL 1: RAŢIE FURAJERĂ PENTRU O SCROAFĂ ÎN LACTAŢIE

 tab1scmm218_b

TABELUL 2: STRUCTURA NUTREŢULUI COMBINAT DE COMPLETARE

 tab2scmm218_b

Un articol publicat în revista Ferma nr. 9/214 (ediţia 14-31 mai 2018)

 

Vizualizat: 23369 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?