Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

SCĂDERE DRASTICĂ a efectivelor de ANIMALE în MUNŢII ROMÂNIEI!

Publicat: 27 iunie 2017 - 15:08
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

O OAIE LA HECTAR? Judeţul Suceava este unul dintre cele mai importante judeţe montane ale României, cu suprafaţa ocupată de munţi de aproximativ 50% din teritoriu. 

Acest specific a transformat Suceava într-un vârf de lance al zootehniei montane. Astăzi, însă, efectivele de animale s-au diminuat foarte mult, faţă de anii 1990. De exemplu, la categoria bovine efectivul s-a redus la aproximativ 60%, iar la ovine situaţia este cu mult mai gravă, scăderea depăşind 90% faţă de aceeaşi perioadă. Din nefericire, în aceeaşi situaţie extrem de dificilă se află întreaga zonă montană a ţării, respectiv o treime din România, după cercetările efectuate de către Agenţia Zonelor Montane din România, cu sediul la Vatra Dornei.

Peisaj_b

În aceste condiţii dramatice, specialiştii suceveni solicită să se pună cât mai repede în operă aşa-numita Agendă Montană, care să reprezinte cu mult mai mult decât actualul cadru de politici montane. Agenda Montană ar trebui să includă măsuri, resurse, scopuri şi obiective concrete, atent monitorizate şi rapid adaptate spre a conduce la redresarea activităţilor economice şi a vieţii din arealul montan. Tradiţia arată că, ani la rând, judeţul Suceava a fost campion în producţia de lapte şi de carne, de taurine şi ovine. Chiar dacă, în judeţ, capacitatea este de zece ori mai mare, am ajuns ca astăzi să înregistrăm doar o oaie/ha. Mai spunea domnul academician Radu Rey că, potrivit cercetărilor, astăzi, 50% din resursele vegetale ale acestor zone montane sunt nevalorificate. Avem, aşadar, un potenţial pe care nu îl valorificăm, dar ne plângem că suntem necăjiţi. Ce facem, pentru a ne fi mai bine? Consiliul Judeţean a dezvoltat, pe Aeroportul Salcea, zona cargo. Am încheiat colaborări cu Universitatea din Suceava, pe linia analizelor alimentelor şi ale produselor obţinute, spre a fi mai uşor în clipa valorificării şi spre a se câştiga mai bine. Dar, nu este suficient şi nu depinde totul numai de ceea ce vrem şi facem la nivel local. De aceea, este nevoie de politici clare, distincte, pentru munte şi pentru zootehnie”, preciza Gheorghe Flutur, preşedintele CJ Suceava şi fost ministrul al agriculturii în cadrul Forumului Economic ”Agricultura, încotro?” organizat cu prilejul Târgului Agro Expo Bucovina.

Pe larg despre subiectele discutate la forum, în revista Ferma, ediţia 15-30 iunie 2017!

Vizualizat: 554 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?