Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

SCADE numărul de BOVINE

Publicat: 24 februarie 2018 - 01:01
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Deşi România a înregistrat la finele lui 2017 cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, din păcate, există sectoare în care în loc de progres, avem pierdere. Ne referim la zootehnie, în speţă la efectivele de bovine.

Cauzele? Îmbătrânirea populaţiei, sistemul subvenţiilor, lipsa păşunilor, preţurile de desfacere şi multe altele.

Potrivit cercetării efectuate de Institutul Naţional de Statistică (INS), până la 1 iunie 2017 (dată cuprinsă în studiu) efectivele de bovine au scăzut cu 3,3% din total, respectiv cu 2,5% la matcă (vaci pentru lapte, bivoliţe şi juninci pentru reproducţie), comparativ cu perioada similară din 2016.
Datele INS relevă faptul că în 2016 numărul total de bovine era de 2.081.233 capete, iar în anul 2017 de 2.012.284 capete. Efectivul matcă în 2016 era de 1.319.294 capete, iar în 2017 aveam 1.286.027 capete. În cifre concrete, rezultă că numărul bovinelor este în scădere cu 68.949 de capete, iar al exemplarelor matcă cu 33.267.
Pornind la cifrele oficiale prezentate, am urmărit ca, din discuţiile cu crescătorii de animale, mari şi mici, să vedem cauzele pentru care s-a ajuns în situaţia de faţă.

Ciurda-in-2017_b

VÂLCEA
Îmbătrânirea populaţiei, cea mai mare problemă

Mihai Zamfirescu din satul Cheia, judeţul Vâlcea, susţine că, încet, dar sigur, zona Olăneşti-Cheia va rămâne fără vaci de lapte. “Dacă în 1989 aveam înscrise în asociaţie 1.100 de animale, iată că în prezent am ajuns ca de abia să mai putem număra 330 de capete. Începând de la Revoluţie încoace, cu fiecare an care trecea, noi aveam tot mai puţine vaci, însă cea mai mare pierdere a avut loc în ultimii cinci ani. De asemenea, prin anii 2008-2009 s-a risipit mare parte din efective, din cauza preţurilor mici de valorificare a cărnii şi lactatelor. Astăzi, cei 50 de membri ai asociaţiei noastre deţin fiecare între 2 şi 4 animale”, relatează Mihai Zamfirescu, medic veterinar şi preşedinte al Asociaţiei de creştere a animalelor din Cheia-Olăneşti.
Fiind persoana care cunoaşte îndeaproape toţi sătenii, prin specificul profesiei sale, interlocutorul nostru estimează, cu părere de rău, că situaţia se va înrăutăţi şi mai tare. “Nu cred că viitorul ne poate oferi ceva mai bun din acest punct de vedere. De ce afirm asta? Pentru că în ultimul an, de exemplu, nu am mai avut în sat nici o familie tânără care să cumpere o vacă. Ba mai mult de atât, nu am mai văzut nici o familie mai în vârstă să-şi cumpere o vacă. Oamenii îşi predau animalele către abator, însă nimeni nu-şi mai cumpără la loc o vacă de lapte! Aşadar, în sat vedem doar ieşiri de animale, fără să putem consemna nici o intrare de bovine”, afirmă cu tristeţe medicul veterinar.
În opinia sa, cauza principală a scăderii numărului de animale este, de departe, îmbătrânirea populaţiei. “Ştiţi ce e culmea? Faptul că zona în care locuim noi, o zonă submontană la cota 500, se pretează creşterii animalelor, alături de pomicultură şi turism. Din nefericire, nu avem plantaţii de pomi deloc, turism există, iar cu vacile vedeţi cum stăm. Dar cine să se îngrijească de animale? Îmbătrânirea populaţiei se simte tare de tot. Copiii au plecat la oraş ori lucrează în turism, iar cei rămaşi în sat, dintre care unii ajunşi la vârste considerabile, nu se mai pot ocupa cu creşterea animalelor. Păcat, pentru că aici avem terenuri libere şi păşuni, însă iarba rămâne necosită...”, mărturiseşte Mihai Zamfirescu.
După cum aflăm de la preşedintele asociaţiei locale, din cele 330 de capete, cât numără actualmente organizaţia, 120 de exemplare sunt vaci de lapte (rasele Brună Românească şi Holstein), diferenţa fiind alcătuită din viţei şi tăuraşi.

Un articol semnat de COSMIN TRIF

Mai multe detalii despre acest subiect citiţi în revista Ferma - editia 1-14 februarie 2018

Vizualizat: 973 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?