Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Scad dramatic efectivele de păsări în sistem ecologic

Publicat: 15 iunie 2017 - 20:38
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Conform ultimelor date de la Eurostat, numărul de păsări crescute în sistem ecologic au scăzut îngrijorător în România. În 2014 faţă de 2013 procentul de diminuare a fost de 22,1%, ajungând în momentul actual la un efectiv de doar 57.797 capete. 

Aceeaşi tendinţă de scădere a fost observată şi în Lituania, unde efectivele au scăzut cu 10,3% ajungând la un efectiv de 24.706 capete; Ciprul are un efectiv de 8.616 capete înregistrând o scădere de 9,8%. Estonia a scăzut cu 6%, efectivul fiind în prezent de 21.020 păsări iar Bulgaria stă cel mai prost, înregistrând numai 500 capete de păsări în sistem ecologic.

Gaini_b

Franţa - cel mai mare crescător de păsări în sistem ecologic
În comunitatea europeană, cel mai mare crescător de păsări crescute în sistem ecologic este Franţa având o tendinţă pozitivă de creştere cu un procent de peste 6%. La momentul actual în Franţa sunt crescute în sistemul de creştere ecologică 12.750.000 capete. Pe locul al doilea se clasează Germania, cu un efectiv de păsări crescute ecologic de 4,93 milioane capete şi apoi Marea Britanie şi Olanda, fiecare cu un efectiv înregistrat de 2.350.000 capete.
În Belgia, numărul de păsări în sistem ecologic a crescut cu 10,5% ajungând la un efectiv de 2.098.000 capete, Suedia înregistrează o creştere de 3,8% cu un efectiv de 92.960 păsări şi Polonia are 257.515 de păsări crescute ecologic, înregistrând un plus de 5,6%.
Eurostat a început colectarea acestor date din 2013 şi acoperă 27 din cele 28 de state membre ale UE ( cu excepţia Luxemburgului).

Păsări crescute în sistem tradiţional
În Italia sunt produşi 50 de milioane de pui în sistem tradiţional, din care 10 milioane sunt vânduţi în alte ţări din Europa. Păsările din sistemul tradiţional reprezintă aproximativ 15% din consumul naţional şi se referă la activitatea directă a 1.500 de fermieri şi indirect 5.000.
În Franţa sunt crescuţi 160 de milioane de pui în sistem tradiţional din care 120 milioane sunt Label Rouge ţinuţi în aer liber de către 7.000 de crescători şi vânduţi sub sigla a 31 de asociaţii. Label Rouge este un pui de carne crescut în sistem tradiţional şi reprezintă o treime din achiziţiile gospodăriilor franceze.
În Spania sunt 24 de milioane de pui de carne crescuţi în sistem tradiţional, cu un nivel de producţie de carne între 46 şi 48.000 tone pe serie.
În România, la sfârşitul anului 2016 a fost înregistrat un efectiv de 68.856.062 capete, din care:
• 46,99% în sistem intensiv (unde sunt incluse şi creşterile alternative - în speţă ecologic şi tradiţional);
• 53% în sistem gospodăresc, de unde rezultă o medie pe gospodărie de 19,14 găini ouătoare cu performanţă medie pe cap de găină de 140 ouă pe an şi o medie pe gospodărie de 10,15 pui de carne cu performanţă medie pe cap de pasăre de 1,5 kg carne/cap, cu un consum foarte mare de furaj.
În România sunt ZERO ferme autorizate sanitar-veterinar pentru creşterea puilor de carne în sistem tradiţional!
Pentru găini ouătoare cu cifra 1, sistem free-range, există doar şase exploataţii cu un efectiv total de păsări de 29.979 capete, ceea ce reprezintă 0,4% din efectivul total de găini ouătoare din fermele comerciale.

Sursă text: www.poultryworld.net


Articol publicat in revista Ferma nr. 11 (194) (15-30 iunie 2017)

Vizualizat: 994 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?