Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Şase măsuri pentru eradicarea PPA

Publicat: 29 aprilie 2020 - 09:32
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pericolul răspândirii Pestei Porcine Africane poate fi limitat. Ce soluţii viabile au identificat cercetătorii germani în urma unui studiu comandat de fermierii români?

 

Peste Porcină Africană e departe de a fi eradicată în România. Între timp, epidemia a pătruns și în alte țări europene. În acest context, Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) a solicitat Universității Wageningen din Germania să realizeze un studiu privind ”Viitorul sectorului de creștere a porcilor în România” și să identifice ”Opțiunile pentru politica guvernamentală” în vederea combaterii eficiente a PPA.

Şase măsuri pentru eradicarea PPA_b

Ce propun specialiştii?

1. Îmbunătățirea biosecurității la nivelul fermei.
2. Eliminarea tuturor porcilor din gospodăriile populației apropiate fermelor comerciale (în jurul focarelor de PPA sau în zone neinfectate) - măsură permanentă sau pe o perioadă limitată de timp.
3. Colaborarea dintre fermele comerciale și gospodăriile populației poate limita riscul introducerii PPA într-o zonă. Dacă purceii provin din fermele comerciale din zonă și proprietarii pot beneficia de aprovizionare cu furaje și/sau servicii veterinare extinse, numărul de „contacte periculoase” scade.
4. Regionalizarea (crearea unei subpopulații de animale definite pe o bază geografică) și compartimentarea (definirea de compartimente sănătoase/lanțuri valorice sub monitorizarea unui nivel ridicat de biosecuritate).
5. Înființarea de ferme integrate într-o singură locație.
6. Implementarea de măsuri de biosecuritate pentru vânători.
Producția de carne de porc s-a redus în România, în 2017, la aproximativ 450 mii de tone, astfel încât gradul de autosuficiență a scăzut la 62% în acel an. Restul de 38% era acoperit de importuri. Din cauza PPA, producția a scăzut cu încă 20% în perioada 2017-2019.
Amintesc că 2020 e an electoral și opinez că nici un guvern nu va lua măsuri drastice privind creșterea porcilor în gospodăriile populației.

Noutăţi despre situaţia actuală aici 

Mai puţine focare de PPA la porci domestici şi aproape 1.000 de CAZURI NOI la MISTREŢI!

Şase măsuri pentru eradicarea PPA_b
CE AU CONSTATAT CERCETĂTORII

Cercetătorii au inventariat și concluziile Comisiei Europene asupra epidemiei de PPA din România:
1. majoritatea focarelor au apărut în exploatații care păstrează unul sau doi porci, 136 focare în exploatații necomerciale care au între 21 și 100 de porci și 15 focare în exploatații necomerciale cu peste 100 de porci;
2. niveluri ridicate de nerespectarea cerințelor UE privind identificarea, înregistrarea, notificarea mișcării porcilor și igiena/biosecuritatea în exploatațiile non-comerciale.

La nivel de judeţ lucrurile stau ASTFEL!

Articol publicat în revista Ferma nr. 6/255 (ediţia 1-14 aprilie 2020)

Vizualizat: 510 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!