Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

SĂRBĂTOAREA OIERITULUI, LA APULUM AGRARIA

Publicat: 17 noiembrie 2022 - 10:38
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Apulum Agraria, tradiţionala sărbătoare de toamnă a producătorilor agricoli din judeţul Alba, ajunsă la ediţia cu numărul 30, s-a desfăşurat în perioada 17-18 septembrie, la Ighiu.

Spațiul limitat unde s-a ţinut anterior această expoziție, în interiorul municipiului Alba-Iulia, i-a determinat pe organizatori să caute o locație mai mare și au gasit-o în localitatea Ighiu, nu departe de reşedinţa de judeţ.
Prin buna colaborare între Asociația Județeană a Crescătorilor de Animale Apulum, Consiliul Județean Alba, Primăria Ighiu și Asociația Țara Vinului s-a realizat o amplă și frumoasă expoziție în această localitate.

oieri alba 2022_b 

CEI MAI BUNI CRESCĂTORI

 

Sectorul dedicat ovinelor fost organizat, ca de fiecare dată, de către medicul veterinar Horia Moruţan, preşedintele Asociației Județene a Crescătorilor de Animale Apulum şi câțiva oieri inimoși.
Vizitatorii au fost impresionaţi de numărul mare de boxe - 130, în care au fost expuse ovine din rasa Țurcană, de toate varietățile și categoriile.
Din multitudinea de ovine de valoare prezentate la această expoziție s-au evidențiat familiile de crescători: Voicu (localitatea Ocna Mureș) cu Țurcane băle și breze, Țibrean (Stremț) cu Țurcane băle, Bolca (Meteș) cu Țurcane bucălăi, Giurgiu (Ighiu) cu Țurcane ocheșe și breze, Solomon (Fărău) pentru Țurcane oacheșe și breze, Vereș (Fărău) cu Țurcane breze și Florea (Țelna) cu Țurcane oacheșe.

oieri alba 2022 2_b 

ŢURCANELE SPECIFICE JUD. ALBA

 

În județul Alba, în urmă cu 30 de ani, se creșteau numai oi Țurcană băle și Țurcană ocheșe, dar cu performanțe superioare. Acesteau aveau o constituție fină spre robustă, corp armonios, dezvoltare corporală mare (oile 60-75 kg și berbecii 80-100 kg), jarul (părul) de pe față și membre alb lucios și scurt, lâna grosieră, dar cu proporție optimă între fibrele groase, intermediare și scurte. Producția de lână tunsă varia între 2,5-4 kg la oi și 4-6 kg la berbeci, fiind foarte bună pentru covoare. Aceste oi au producții mixte lapte, carne și lână.
Țurcanele băle și oacheșe specifice județului Alba s-au răspândit în centrul și nordul Transilvaniei și chiar în nord-vestul Olteniei.
În ultimii 20 de ani un număr important de oieri din această zonă s-au orientat treptat spre Țurcana brează, mai performantă pentru producția de lapte sau spre Țurcana bucălaie, cu aptitudini mai evidente pentru carne.

oieri alba 2022 4_b 

IGHIU, COMUNA CU VINURI BUNE

 

Localitatea Ighiu este atestată documentar din anul 1206. Este centru de comună și cea mai mare unitate administrativ-teritorială din județul Alba sub aspect demografic (6000 de locuitori) cuprinzând și satele Ighiel, Bucerdea Vinoasă, Șard și Țelna, toate localități renumite pentru vinurile nobile albe și roze de o calitate excepțională.

un articol de
IOAN PĂDEANU
ACO Dacia

Vizualizat: 744 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Malagrow - soluţii inovatoare pentru combaterea dăunătorilor Optigép îşi consolidează prezenţa în Transilvania Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?