Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Salt genetic uriaș datorat selecției genomice

Publicat: 01 martie 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În prezent, zootehniștii care cresc vaci obțin, în fiecare generație, un plus de ameliorare genetică a caracterelor importante economic, mai ales datorită folosirii la reproducere a materialului seminal recoltat de la tauri care au fost dovediți, cu certitudine, că sunt cei mai buni amelioratori.

Click pe poza pentru galerie!

Vacile contribuie la ameliorarea caracterelor efectivului sau populației doar cu o mică parte din capitalul genetic câștigat de generația care se naște. Se întâmplă astfel deoarece și metodele utilzate pentru alegerea candidaților care să participle la realizarea noii generații sunt diferite, ca precizie, pentru cele două sexe. Taurii se aleg prin testul descendenței (estimare cu cea mai mare probabilitate a valorii lor genetice aditive) , iar vacile se aleg pe baza performanței proprii și a rudelor sale (estimare mai puțin precisă a valorii lor de ameliorare).

Limite în calea progresului genetic
Cota de participare a masculior la înfăptuirea progresului genetic este mai mare decât a femelelor și datorită faptului că taurii care participă la acest proces reprezintă 1% din totalul masculilor născuți în toată rasa în generația lor (intensitate de selecție foarte mare), iar femelele reprezintă, în cel mai bun caz, doar 50% din totalul populației sau a efectivului din fermă (intensitatea de selecție este mică). Din această pricină, în zootehnia modernă întotdeauna masculul, mai ales cel utilizat la însămânțări artificiale, este din punct de vedere genetic net superior femelelor. Dacă la acestea mai adăugăm și faptul că perioada de timp necesară de la nașterea individului și până la data alegerii pentru producerea generației următoare a celor mai buni tauri și a celor mai bune vaci este foarte lungă (5 ani pentru masculi și 4,5 ani pentru femele), ceea ce face ca progresul genetic anual să fie mic, ajungem la concluzia că fermierul pierde mult din ceea ce ar putea obține dacă ar înlătura aceste limite. Iată cum se poate înfăptui un astfel de deziderat.

Cum putem spori ritmul anual de ameliorare?

Instrumentele selecției genomice, reprezentate de markerii moleculari de tipul SNP (snipuri), care sunt răspândiți în constituția întregului material genetic (ADN), mai ales în așa-numiții ,,loci cantitativi”, precum și de metodele statistice moderne utilizate de bioinformatică, îl pot ajuta pe crescătorul de vaci să depășească limitele actuale cum sunt: o precizie mai mică în estimarea valorii de ameliorare a vacilor, o intensitate de selecție mai mică a acestora, precum și un interval de generație mare (4,5 ani). Implementând în ferma proprie aprecierea genomică, pe baza SNP-urilor, a valorii de ameliorare a vacilor sale (denumită și valoare genetică aditvă), la care să adauge și metodele moderne pe care le oferă biotehnologiile de reproducere, alături de folosirea unui material seminal recoltat de la tauri de mare valoare genetică, fermierul va putea crește ritmul anual de ameliorare, de la simplu la dublu, față de cel pe care-l realizează în prezent.

Selecția genomică se poate practica și în România
Iată cum procedăm! Pentru a obține o ameliorare continuă și la un nivel superior a caracterelor animalelor sale, fermierul este obligat să reformeze în fiecare an o parte din vacile fermei (pe cele mai rele) și să le înlocuiască cu altele mai bune decât media efectivului. Dacă la stabilirea valorii lor genetice va utiliza metodele specifice selecției genomice (analiza ADN cu referire la SNP-uri), care poate fi aplicată vițelelor imediat după naștere, atunci el va reuși să reducă intervalul de generație de la 4,5 ani la circa 30 de luni, ceea ce va avea ca rezultat sporirea semnificativă a progresului genetic anual al efectivului de vaci din fermă. Pentru aceasta fermierul are nevoie de kituri de SNP-uri, calibrate însă cu ajutorul unei populații de referință căreia i se cunoaște, cu mare probabilitate, valoarea genetică a caracterelor, dar care neapărat trebuie să facă parte din rasa pe care o crește el în fermă. Cum în Romania asemenea kituri lipsesc cu desăvârșire, se poate apela - pentru dobândirea lor - la laboratoarele din țările cu zootehnie avansată care implementează selecția genomică a vacilor din rasa Friză sau a celor aparținătoare suprarasei Simmental (kituri „Illumina” sau „Affimetrix”). Cu ajutorul lor, fermierii noștri care cresc vaci Friză, Fleckviech sau Brown-Swiss, importate din alte țări (dar numai aceștia), ar putea genotipiza, încă de la naștere, toate vițele sau numai 50% dintre ele (cele care provin din mame cu valori peste media efectivului), din care să aleagă pe cele care vor înlocui, în fiecare an, vacile reformate. Pentru aceasta, fermierul trebuie să recolteze de la vițele doar o probă de păr cu ,,rădăcină” și să-l trimită la laboratorul de genetică, specificând ce fel de kit să folosească pentru genotipizare, cu scopul de a obține un preț scăzut, dar și o precizie de apreciere suficient de mare (o analiză de ADN care folosește kituri alcătuite din cca. 7000 de SNP-uri nu costă mai mult de 45 de dolari per animal, dar cele cu peste 54.000 de SNP costă cca 150 de dolari).

Intensitate de selecție și mai mare
Dacă pe lângă aceasta vom utiliza și material seminal cu spermatozoizi sexați (purtători de cromozom X), atunci vom putea obține un alt mare avantaj. Întrucât din astfel de însămânțări, cel puțin două din zece vaci vor făta doar vițele, se creează posibilitatea reală de a putea să se înlocuiască anual nu numai 15-20% din vacile din efectiv, ci chiar mai mult de 35%. Consecința pozitivă este o sporire și mai mare a ritmului anual de ameliorare a dimensiunii caracterelor.
Dacă la toate acestea se mai adaugă și folosirea a circa 5-15% din cele mai bune vițele în calitate de donatoare de ovocite (embrioni), intensitatea de selecție ar putea crește și mai mult și, în consecință, sporul de producție per fermă ar crește la maximum, acoperind toate cheltuielie ocazionate de implementarea selecției genomice și realizând totodată o rentabilitate optimă.ANZ AR PUTEA FACILITA APLICAREA SELECȚIEI GENOMICE LA TOATE RASELE DE TAURINE
Pentru a putea introduce cu mare eficiență selecția genomică la toate rasele de taurine care se cresc în România, și nu numai în fermele cu vaci din import, este absolut necesară organizarea în cadrul ANZ a calibrării panelelor de SNP-uri (evidențiate în genomul indivizilor aparținători acestora) în populații românești de referință, cărora li se cunoaște valoarea de ameliorare, chiar dacă ea este estimată însă pe baza performanțelor proprii și ale rudelor.Articol publicat in revista Ferma nr.3(164) 15-29 februarie 2016

Vizualizat: 665 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?