Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Să trăiască și vaca vecinului!

Publicat: 26 ianuarie 2017 - 14:49
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

”Să moară și capra vecinului” este una dintre cele mai cunoscute expresii românești. Dacă eu nu am, altul de ce să aibă?! Mai bine împreună în pierdere decât în câștig.
Pe de altă parte, există multe situații care demonstrează exact contrariul.

În Zimnicea, solidaritatea de care au dat dovadă gospodarii de aici a făcut ca întreaga comunitate să aibă de câștigat. În doar câțiva ani, gospodarii care nu aveau nici o sursă de venit s-au transformat în mici fermieri care-și pot permite un trai mai bun pentru familia lor. Sigur, în acest exemplu nu vorbim chiar de capre, ci de… vaci, dar ideea din spate este aceeași.
De ce a fost nevoie pentru a reuși? De renunțarea la această preconcepție, că fiecare își vede doar de ograda lui, și de încredere. Danone România și fondul internațional Ecosysteme al companiei Danone, împreună cu partenerii locali Open Fields și Polaris, au avut încredere că gospodarii din Zimnicea vor înțelege că doar lucrând împreună pot avea de câștigat. Ce are Danone de câștigat de aici? Proiectul este o formă de a da ceva înapoi comunității în sânul căreia se dezvoltă, dar și de a obține un avantaj pentru consumatorii săi - lapte proaspăt, colectat de la români, materia primă pentru iaurtul ce iese de pe porțile fabricii din București.

Danone RomâniaClick pe poza pentru galerie!

Eduard Jerca: „Numărăm peste 8.000 de beneficiari”
Ce presupune proiectul ”O șansă pentru familia ta”, ne-a explicat într-un scurt interviu Eduard Jerca, Manager Achiziții Lapte în cadrul Danone România: „Este un proiect socio-economic inițiat în 2012. A început ca un proiect clasic de susținere a producției de lapte în gospodării, prin donații de vaci de rasă cu singura condiție a transmiterii mai departe a primei vițelușe către o altă familie, pe principiul «dar din dar». Astfel, peste 370 de văcuțe de rasă superioară au ajuns la gospodarii din program. În plus, au fost oferite peste 11.000 de doze de inseminare artificială, de calitate superioară, pentru îmbunătățirea materialului genetic local. În total numărăm peste 8.000 de beneficiari indirecți la nivel de comunitate”.

Reporter: Care credeți că sunt elementele care au făcut diferența?
Eduard Jerca: Nivelul de implicare al gospodarilor și deschiderea spre asociere sunt două elemente care au făcut diferența. Dar a contat și sprijinul pe care acești gospodari l-au primit în ceea ce privește instruirea, oferirea resurselor necesare pentru colectarea și stocarea laptelui. Doar așa au putut obține lapte de calitate ce poate fi achiziționat. Stațiile mobile de muls pe care le-am pus la dispoziția gospodarilor sunt o soluție unică chiar și la nivel internațional, din câte cunoaștem. Mulsul și păstrarea laptelui în condiții de igienă impecabilă cu ajutorul stațiilor de muls, care pot fi mutate vara pe pășune și ținute iarna lângă gospodărie, a fost o condiție cheie pentru a obține lapte la calitatea înaltă dorită.

Reporter: Care sunt obstacolele pe care le-ați întâmpinat?
Eduard Jerca: ”O șansă pentru familia ta” este un proiect în care trebuie investite foarte multe resurse pe o perioadă lungă de timp. Sunt multe riscuri pe care trebuie să le avem în vedere: condiții meteo nefavorabile, ce pot afecta cantitatea și calitatea hranei, lipsa terenului pentru asigurarea hranei, lipsa de experiență a fermierilor în ceea ce privește managementul fermei și altele. Cu sprijinul autorităților locale și a partenerilor noștri - ONG-ul Open Fields (fosta Heifer) și Polaris, am reușit să găsim de fiecare dată soluțiile potrivite. Practic, în Zimnicea noi am dezvoltat împreună cu comunitatea un nou model sustenabil pentru dezvoltarea rurală, ce poate fi replicat și în alte zone defavorizate.

Și, completându-l pe Eduard Jerca, afirm că aceste ”alte zone defavorizate” pot intra în categoria ”vecini” cărora Danone le poate oferi un sprijin - expertiza și cunoștințele dobândite în cei patru ani de când a fost inițiat proiectul, semnalarea problemelor, dar și a soluțiilor pe care le-au găsit și care s-au dovedit a fi câștigătoare. Astfel am putea avea o altă expresie care să ne definească: ”Să trăiască și vaca vecinului”!

Informații furnizate de DANONE

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 1 (184) din 1-31 ianuarie 2017

Vizualizat: 418 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?