Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Să iernăm ovinele în condiții de bunăstare (I)

Publicat: 19 noiembrie 2016 - 21:33
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Toamna și-a arătat capriciile din plin, cu ploi liniștite, dar de lungă durată, cu un covor gros de frunze pe sub copaci, cu temperaturi mai mici și zile scurte. Oierii se gândesc în aceste momente cum să asigure bunăstarea ovinelor în perioada de iarnă, pentru a avea în primăvară oi cu o condiție corporală bună - baza unor producții performante în anul 2017.

Și în perioada actuală se mai întâlnesc cazuri de ovine înfometate și/sau întreținute în condiții mizere, maltratate sau neprotejate de carnivorele mari. De ceva timp, animalele de fermă nu mai sunt considerate simple mijloace de producție sau doar o sursă de bunuri, ele sunt apreciate ca ființe vii folositoare omului, cu cerințe specifice în funcție de specie, rasă și categoria de vârstă. Aceste aprecieri se înscriu în tonul existent la nivelul Uniunii Europene de promovare și de asigurare a bunăstării și protecției animalelor de fermă. Marele savant Konrad Zacharias Lorenz, laureat al Premiului Nobel, aprecia cu argumente științifice că “Civilizația unui popor se vede după cum se comportă cu animalele, cu bătrânii și cu locurile publice”.

Pași esențiali pentru o bunăstare deplină
Nivelul de acomodare se apreciază prin trei forme de bunăstare: deplină, precară și foarte precară.
Bunăstarea la ovine poate fi afectată de: temperaturi ridicate și secetă, afecțiuni ale copitei, parazitism intern și extern pronunțat, instalații de muls neconforme care induc stres și/sau favorizează mastitele, încărcătura mare a oilor pe unitatea de suprafață, lipsa așternutului, suprafață și/sau volum redus de cazare, mediu ambiental nociv, zgomote puternice, intoxicații etc.
În România, baza legală și teoretică privind bunăstarea și protecția animalelor se asigură prin Legea nr. 205/2004 și Ordinul ANSVSA nr. 75/2005. Este posibil ca în viitor să se acorde un sprijin financiar pentru ovinele întreținute cu respectarea întocmai a condițiilor de bunăstare, așa cum s-a acordat la suine și păsări.
Mulți crescători de oi, mai cu seamă începători și tineri, doresc să cunoască cerințele principale de realizat, pentru a întreține ovinele în perioada de stabulație în condiții de bunăstare. În termeni populari, bunăstarea la ovine înseamnă sănătate, confort, hrană conform cerințelor, apă potabilă la discreție, tratarea cu blândețe a ovinelor, evitarea intervențiilor dureroase și/sau stresante etc. Prin aplicarea tratamentelor profilactice, ameliorarea condițiilor din adăpost și optimizarea furajării se poate micșora riscul deteriorării sănătății ovinelor cauzată de probleme de adaptare la mediu.
La intrarea în stabulație, în scop preventiv, obligatoriu se execută un tratament general de deparazitare, folosind ivermectică (Romivermectină - 1 ml/50 kg greutate vie, subcutan, cu repetare la 7 zile). Ovinele cu probleme de sănătate care se pot remedia se separă într-un spațiu igienizat și izolat, pentru a fi supravegheate permanent și tratate corespunzător.
La construirea saivanelor se ține cont de rasa de ovine, zona de amplasament, categoria de vârstă și de sistemul de exploatare. Saivanele închise trebuie să fie amplasate pe locuri mai înalte, ferite de curenți, de apă și de băltiri. Ovinele rustice, cum sunt oile Țurcane, preferă să fie întreținute în zona de șes și în cea depresionară o mare parte din perioada rece, afară în padocuri sau în șoproane cu așternut uscat.

Dezinfecția saivanelor
Înainte de intrarea oilor în stabulație, saivanul trebuie curățat de gunoi, de regulă cu un încărcător frontal, și depozitat pe o platformă betonată sau se administrează direct pe câmp. Apoi pereții se văruiesc și se face dezinfecția pardoselei cu un strat subțire de var praf nestins, iar dacă în perioada anterioară s-au semnalat boli infecțioase (avorturi, necrobaciloză etc.), se dezinfectează cu soluție de sodă caustică 3% încălzită la 38-40oC.
Pe acoperișurile saivanelor închise, neizolate termic în perioada rece, se produce condens care sub formă de picătură cade peste ovine și umezește cojocul de lână, provocând împâslirea lânii, pneumopatii și disconfort.
Respectând normele de igienă și cele constructive, vom asigura în perioada de stabulație un confort adecvat pentru ovine, condiție esențială pentru obținerea unor producții performante.

Va urma...

Ioan PĂDEANU
Dinu GĂVOJDIAN


PREVEDERI LEGISLATIVE
Pentru a asigura cerințele de bunăstare precizate în Legea 205 și Ordinul ANSVSA nr. 75, saivanele închise trebuie să respecte următoarele norme:
- suprafața necesară pe oaie adăpostită: 2,5 mp (oaie + miel + spațiu de circulație), din care pentru mielar se asigură 0,2-0,3 mp până la înțărcare și 0,5-0,7 mp/miel după înțărcare;
- volumul de aer este de 3-4 mc pentru tineret și de 7-10 mc pentru oile adulte și berbeci;
- boxa individuală pentru oile fătate să aibă 1,4 mp, iar pentru oile sterpe, 1 mp suprafață de saivan.
- suprafața geamurilor, pentru o iluminare naturală bună, va reprezenta 5-6% din suprafața utilă a saivanului, iar iluminarea electrică va asigura 5-10 W/mp.


CELE CINCI LIBERTĂȚI ALE ANIMALELOR
În anul 1992, Asociația Mondială Veterinară a recunoscut și promovat cele cinci libertăți ale animalelor care trebuie asigurate concomitent, considerate esențiale pentru “bunăstarea și protecția animalelor dependente de om”. Acestea se referă la: (1) asigurarea accesului nestingherit la apa potabilă și la hrană specifică de calitate; (2) asigurarea mediului corespunzător, incluzând adăpostirea și odihna confortabilă; (3) prevenirea durerii, rănilor și tratarea bolilor prin asigurarea asistenței sanitar-veterinare de calitate și tratarea bolilor; (4) prevenirea stărilor de frică, de suferință și a stresului cronic; (5) asigurarea libertății de exprimare normală a comportamentului.
Pe lângă satisfacerea acestor cinci libertăți, pentru bunăstarea generală a oilor, după profesorul Mihai Decun, renumit specialist în bioetică, bunăstare și protecția animalelor și membru în Consiliul Consultativ al revistei Ferma, se mai apreciază: succesul reproductiv, durata medie a vieții productive, morbiditatea, mortalitatea, sacrificările de necesitate și aspectele de management zoo-veterinar relevante pentru evaluarea bunăstării.
În sens restrâns, bunăstarea animalelor reprezintă starea individului cu referire la încercarea acestuia de a se acomoda armonios mediului în care se află.

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 20 (181) din 15-30 noiembrie 2016

Vizualizat: 490 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!