Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

S-a înhămat la jugul meseriei de fermier

Publicat: 24 februarie 2018 - 01:59
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pe 19 octombrie a.c., am cunoscut un tânăr fermier în judeţul Timiş, localitatea Voiteg. Povestea lui Cristian Noje este interesantă prin prisma alegerii pe care a făcut-o. Deşi a terminat ASE-ul, iar tatăl său are o firmă de construcţii, a decis să crească vaci de carne!

Cristian Noje, imediat după absolvire, a intrat o perioadă în firma de construcţii a tatălui său. Acesta din urmă se şi vedea cu multe sarcini luate de pe cap. Mai ales partea de hârţogăraie pe care mai toţi oamenii de acţiune o urăsc. Dar tânărul nu s-a putut adapta la viaţa de constructor, pentru că, pur şi simplu, nu-l atrage. Iar la 25 de ani ai nevoie de pasiune pentru a te înhăma la jugul meseriei.

Internetul poate atrage tinerii spre zootehnie


Aşa a început să se documenteze, mai întâi pe internet, de un domeniu în care s-ar simţi confortabil. După îndelungi căutări, cum nu-i plăcea deloc sectorul construcţiilor, s-a gandit să se facă fermier. Mai precis s-a oprit la ideea de a creşte vaci de carne. Asta, după îndelunga căutare pe internet a diverselor oportunităţi investiţionale. A urmat mai apoi consultarea cu fermierul Paul Cristescu. Pe care l-a descoperit tot cu ajutorul motorului de căutare Google. Au urmat multele vizite în ferma acestuia de la Plugova - jud. Caraş-Severin, vizite determinate în primul rând de planul convingător de afaceri construit de Paul Cristescu pentru cei care doresc să devină fermieri cu ajutorul Măsurii 6.1 din PNDR, măsură destinată Instalării tinerilor fermieri.

Cristian Noje_b

Cristian Noje nu a vrut să audă de fondurile europene


Evident că l-am chestionat de ce! Aşa am aflat că nici birocraţia şi nici perspectiva unor probleme ulterioare accesării fondurilor nu l-au făcut aşa de reticent privitor la implementarea unui proiect european. Ci faptul că a fost practic “ţepuit” într-o încercare de accesare a banilor comunitari la firma de construcţii a tatălui pentru reînnoirea parcului de utilaje. Cristian Noje mi-a povestit cum au fost abordaţi de o firmă de consultanţă din Bucureşti, firmă care i-a dus cu zăhărelul obţinerii facile de fonduri europene nerambursabile, fără cofinanţare. Aşa au cheltuit circa 8.000 de euro pe comisioane şi deplasări, inclusiv cu avionul, pentru ca apoi să li se ceară 30% cofinanţare. A fost, evident, o mare dezamăgire. Dar nu UE este de vină pentru şmecheriile pişicherilor români vânători de comisioane. Aşa că tânărul a ales să investească fără să se adreseze PNDR-ului, ci scotocind adânc prin buzunarele… familiei.

Până la momentul vizitei mele în fermă, Cristian Noje a achiziţionat 18 juninci Black Angus şi un taur. Toate cu certificate de origine şi cu pedigree nobil. Din Irlanda are unsprezece juninci iar din Scoţia şase capete. Taurul l-a adus din Danemarca pentru tinerele juninci. Urma ca până la finele anului să rotunjescă turma la 25 de exemplare, ca să fie în tot cu vârsta sa.

 

Cristian Noje


De la internet, la realitatea din fermă e mult de povestit


Prima mare problemă a fost imposibilitatea de a obţine o păşune de la primărie. A avut totuşi noroc că un crescător de oi din localitate avea o suprafaţă de unsprezece hectare la care ajungea prea greu cu turma. Aşa că a subînchiriat-o, a îngrădit-o cu gard electric şi acum aici pasc vacile o iarbă în dezvoltare pe o păşune nu prea îngrijită. Păşune care este foarte aproape de adăpostul pe care îl construieşte tânărul fermier cu, ce să vezi!, firma tatălui său. Aşa se face că a ajuns… tot la construcţii. De altfel, tatăl lui iubeşte animalele şi l-a încurajat. Mai mult chiar, pe langă matca de Angus, fermierul mai are de îngrijit şi trei viţele de Albastru Belgian, dar şi şase cai plus doi ponei. Asta, cadou din partea tatălui!

Construirea unui adăpost solid a venit ca răspuns la furtunile din ultima vreme din judeţ. Chiar şi tânărului i-au zburat adăpostul din blane şi rulota în care locuia păstorul. Aşa că acum adăposturile pentru vaci şi pentru păstor sunt practic construcţii de locuit. Grajdul este realizat din cărămizi porotherm şi va fi acoperit cu ţiglă metalică. Din păcate, încă nu au curent electric şi sunt nevoiţi să folosească un generator.
Şi uite aşa, aproape că l-au mai costat 10.000 de euro şi „acareturile” fermei. Iar despre venituri…

Cristian Noje_b


Fermierul s-a luat cu treaba şi a neglijat tocmai APIA


Aşa se face că deşi primele vaci au sosit în fermă în luna aprilie a.c., a neglijat să le treacă în evidenţele APIA. Deci abia de anul viitor va încasa subvenţii. Deocamdată este doar la cheltuieli. Totuşi, are mare noroc că lucrează cinci hectare cu cereale. Mai are date în arendă 30 hectare către un fermier din zonă. Străin, bineînţeles! Acum se gândeşte ca la expirarea contractului de arendă să preia şi acest teren în lucru. Dar e bună şi arenda deocamdată.

 Cristian Noje_b


ZOOTEHNIA NU ESTE UN MOFT


Cristian Noje, la cei 25 de ani ai săi, este plin de încredere. Deşi a avut o densitate destul de mare de amăgiri şi dezamăgiri. Dar dacă ridică un adăpost pentru vaci cu materiale care sunt folosite la o casă cu buget bun, înseamnă că zootehnia nu este un moft pentru el. De altfel, este hotărât să facă un master în zootehnie pentru a avea o bază ştiinţifică în dezvoltarea sa ca fermier. Până atunci, îl zăpăceşte cu telefoane pe fermierul care i-a adus vacile, dar şi pe dr. Pachiţanu. Cum s-ar spune, este dornic să afle de la cei mai buni chichiţele crescutului de Angus. Din ceea ce am văzut eu, dincolo de tânărul frumos şi puternic, pot să mărturisesc că într-o zi Cristian Noje va fi în vârful ierarhiei fermierilor crescători de vaci de carne. Pentru că are calitatea necesară şi un tată care îl susţine în visurile lui!


Un articol publicat în revista Ferma nr. 20/203 (ediţia 15-30 noiembrie)

Vizualizat: 9023 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?