Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Romeu Burciu ştie ce vrea - „CÂMPUL nu-i rentabil, ANIMALELE ŢIN FERMA!”

Publicat: 01 mai 2018 - 10:10
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermierul Romeu Burciu nu se sperie de capriciile iernii! În nici un an nu a avut probleme cu anotimpul rece. De fapt, până la jumătatea lunii ianuarie a.c., iarna încă nu şi-a arătat cu adevărat colţii!  În îngrăşătoria lui de tăuraşi, din comuna gălăţeană Barcea, avea pregătiţi de livrare unsprezece produşi din rasa Bălţată Românească. Voia să-i dea cu 8,5 lei/kg. Aştepta clienţii. 

Fermierul ne spune că nu se prea... înghesuie cumpărătorii! Iar cei „rătăciţi” (cu GPS, cu tot!) vor să cumpere la un preţ de nimic! Aşa s-a întâmplat mai deunăzi, când s-a trezit cu doi arabi la fermă!

Burciu Romeu_b

GPS-ul, arabii şi căruţa cu proşti!
„Erau străini din toate punctele de vedere. Abia au ajuns la mine cu GPS-ul! Când mi-au explicat, mai mult prin semne, că îmi oferă preţul de 7,2 lei/kg, le-am arătat uşa! Ei au crezut că s-a răsturnat căruţa cu proşti la Barcea!”, ne-a declarat crescătorul de animale.
Acum mai are la îngrăşat 50 de tăuraşi. Îi pregăteşte să-i vândă în septembrie. Până atunci, îi îngraşă intensiv ca să obţină un spor de creştere de 1.200 g/cap/zi (550 kg la sacrificare în 16 luni), cu un consum specific în jur de 7 UN (unităţi nutritive)/kg spor şi cu un randament la sacrificare de 53-58%.
Romeu Burciu are adăposturi bune, bine pregătite pentru iarnă, cu hrană suficientă şi diversificată. „Am siloz făcut, borhot, fân de lucernă în cantităţi suficiente. Am adus din Italia o bucătărie furajeră second-hand şi pregătesc acolo amestecul unic pentru tăuraşi. M-a costat 4.400 de euro. Pentru cele 61 de capete, asigur un tain unic format din 12 baloţi de paie, 12 de lucernă, 600 kg de siloz, 400 kg de borhot, 300 kg de concentrate; toate tocate, amestecate şi administrate de două ori zilnic! Animalele au de mâncare cât vor ele. De la an la an eu rămân cu stoc de hrană pentru încă trei-patru luni”, a susţinut gălăţeanul.
Tot anul trecut, a finalizat un proiect european în valoare de 270 mii de euro: 70% bani nerambursabili şi 30% cofinanţare. Aşa a dotat ferma cu tractor de 200 CP şi cu 18 implemente după el: plug, semănători, combinator, freză, remorcă, balotieră, cositoare, greblă mecanică...

Ferma vegetală i-a adus neplăceri
Romeu Burciu lucrează 140 de hectare de teren, dar nu este prea încântat. „Fac cultura mare, dar nu prea e rentabil câmpul; animalele îmi ţin ferma! Pentru păşunat, am şapte hectare de imaş, dar şi 5 ha de teren unde fusese odată vie nobilă, acum defrişată şi neînregistrată la APIA, pentru care plătesc arendă. Am teren netrebnic, un nisip zburător; nu pot face bani din cultura mare, din cereale”, a admis Romeu Burciu.
Cu nedisimulată nemulţumire, agricultorul a afirmat că a vândut mazărea la preţul de un leu/kg, porumbul cu 55 de bani, iar grâul la 56 de bani/kg. A cultivat 6,4 ha cu mazăre şi a obţinut 3.600 kg/ha. A avut în cultură 27 ha de porumb, din care şapte le-a recoltat pentru siloz, iar ce a rămas, a comercializat şi o parte a păstrat pentru hrana animalelor. A avut sole care au produs şi 11 t/ha, dar au fost şi parcele cu 4 tone/ha, după cum a fost categoria de fertilitate a solului. În fermă, are teren şi nisipos, şi negru, cernoziom, şi lutos.
Cu grâul a dat cu oiştea-n gard! „M-am închis tare prost anul trecut. L-am semănat foarte târziu astă-toamnă, a răsărit extrem de greu şi a intrat în iarnă aproape neînfrăţit. Am semănat 35 ha, dar 7 ha nici nu le-am mai recoltat! Din producţia obţinută am dat arenda la oameni. Am predat 101 tone şi mai am vreo 50 tone în magazie pentru zootehnie. Eu la grâu am pierdut 320 milioane de lei vechi”, a glăsuit fermierul de parcă nici nu a vrut să-şi amintească.

 

VACA DE CARNE ESTE VIITORUL
Romeu Burciu îşi vede viitorul alături de creşterea animalelor. „Îmi doresc să fac reconversie şi să trec pe vita de carne. Aşa că intenţionez să cumpăr un nucleu de 50 de vaci. Am vorbit cu banca. Tot am auzit că Ministerul Agriculturii ar da un ajutor de minimis pentru vaci, acum mai aştept să vedem ce va fi! Am avut împrumutate 12 miliarde de lei vechi, vreau să termin cu banca. Acum negociez un împrumut de 150 mii de euro pe zece ani. Îmi trebuie vreo 50 mii pentru un adăpost modern şi 100 mii pentru animale. Ar mai fi o variantă; lângă ferma mea sunt grajdurile fostului CAP, cumpărate de un om de afaceri din Bucureşti, care le ţine închise. Mi-am manifestat dorinţa de a cumpăra unul, aştept un răspuns care întârzie să vină!”, ne-a declarat crescătorul gălăţean.


Romeu Burciu: „Au grijă traderii să rămânem numai cu munca. Cu 140 hectare ale mele nu pot dicta preţul în piaţă. Vreau să mă orientez pe vita de carne şi în viitorul apropiat nu voi mai vinde cereale. Acum muncesc pentru traderi, nu pentru mine!”


Un articol publicat în revista Ferma nr. 3/208 (ediţia 15-28 februarie 2018)

Vizualizat: 2041 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?