Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Românii “au descins” în fermele americane

Publicat: 06 decembrie 2017 - 01:44
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Păstrând tradiţia şi anul acesta, compania Schontal Schul Impex SRL a organizat o vizită de lucru în SUA. Deplasarea a inclus vizitarea unor ferme de elită şi a World Dairy Expo (WDE), cea mai mare expoziţie de profil din State. Din delegaţia românească au făcut parte fermieri şi medici veterinari din judeţele Dolj, Ialomiţa şi Bihor, precum şi o echipă de la Agenţia Naţională pentru Zootehnie, condusă de directorul general Iacob Lelior.

Pe parcursul celor nouă zile de deplasare, au fost vizitate patru ferme: Golden Oaks (Chicago), Crave Brothers Farm, ferma de elita Guernsey, Larson Acress. Delegaţia a ajuns şi la Hoards DairyMan, cea mai importantă revistă de profil din SUA.

vizită de lucru în SUAClick pe poza pentru galerie!

Ferma comercială americană: lapte şi genetică
• Ferma Golden Oaks creşte 650 de vaci la muls, fiind axată pe producţia de lapte şi de genetică superioară. Spre exemplu, din această fermă provine taurul Alexander, utilizat şi în ţara noastră. La expoziţia WDE, ferma respectivă a prezentat o junincă în cadrul licitaţiei anuale World Classic Sale. Golden Oaks foloseşte embrio-transferul şi exportă anual embrioni din cele mai bune vaci şi juninci. Vizitatorilor le-au fost prezentate mai multe fiice ale unor tauri celebri: McCutchen, Gold Chip, GW Atwood, dar şi Bookem, Planet şi Meridian.
• Crave Brothers - o fermă cu adevărat comercială - a fost prezentată grupului din România de către nepotul fondatorilor, unul dintre fraţii Crave. Ferma a fost inclusă şi în programul altor vizite ale echipei Schontal Schul cu fermieri din România în SUA (vezi video cu vizita din anul 2012, pe site-ul firmei: https://www.schontal.ro/videofilmek/).
Din 2012, efectivul fermei a crescut la 1900 de vaci la muls şi realizează acum o producţie medie de 42 litri/zi/vacă. Şi această fermă a prezentat o junincă la WDE. Fermierii români au fost impresionaţi de managementul excelent al efectivului: în fiecare lună se nasc cca. 180 viţei iar creşterea tineretului se face în sistem intensiv. După 60 de zile de la naştere, viţeii sunt hrăniţi cu furaj unic complet. Criteriul principal la prima însămânţare este talia, urmată de greutate şi, de obicei, monta artificială se efectuează la 12-13 luni de viaţă. Se folosesc numai tauri de top, de la mai mulţi furnizori. În fermă au fost apreciate fiice ale taurului Mogul şi fii de la masculii Mogul, Pety, Planet, Abel, GW Atwood etc.
• Ferma de elită pentru rasa Guernsey creşte circa 300 de vaci şi câţiva hibrizi cu Jersey. Ferma produce embrioni din rasa Guernsey şi deţine campioana rasei din SUA.
• Larson Acress, o altă fermă comercială, specifică industriei de profil americană, a avut un impact deosebit asupra delegaţiei din România. Lindell Whitelock, consultant pe probleme de furajare şi management pentru fermele de lapte, a răspuns întrebărilor grupului din România. Ferma are 2400 de vaci în mulsoare, cu o producţie medie extraordinară - 45 litri/zi/vacă. Efectivul este în creştere. Lunar se nasc 240 de viţei, ceea ce înseamnă cca. 8 viţei născuţi/zi pe parcursul unui an. Creşterea viţeilor sugari se face într-un nou grajd cu tehnologia cea mai avansată, la fel ca şi în maternitate. Tehnologia de întreţinere asigură un confort şi o igienă deosebită, iar furajarea respectă toate standardele. Condiţia corporală a vacilor este specifică vacilor bune producătoare de lapte şi fără afecţiuni ale membrelor. O atenţie sporită este acordată reproducţiei şi geneticii folosite, calving interval (intervalul dintre fătări) este de 390 zile. Conform protocolului standard, după fătare vacile primesc aspirină, la 70 de zile după fătare se face prima însămânţare şi se folosesc programele de sincronizare hormonală pentru inducerea estrusului după perioada de aşteptare de după fătare.
• Revista Hoards DairyMan „The National Dairy Farm Magazine” a fost întotdeauna alături de fermieri şi este cea mai importantă revistă din SUA pentru crescătorii de vaci. Date privind producţia de lapte şi statisticile oficiale sunt publicate periodic în revistă. De exemplu, publicaţia prezintă Top 10 state producătoare de lapte (dairy manufacturing states) - conform USDA 2016: Wisconsin 202, New York 130, California 118, Pennsylvania 79, Ohio 65, Florida 56, Michigan 51, New Jersey 51, Texas 43 şi Massachusetts 37. Total “Dairy Products Summary”: 1272.

Microclimatul şi igiena adăpostului
Directorul general ANZ s-a declarat impresionat în special de sistemul de asigurare a unui microclimat optim în ferme. “Spre exemplu, într-o fermă întinsă pe 3 ha nu exista miros, nici zgomot iar vacile erau curate. Nu există miros pentru că au un sistem de ventilaţie foarte modern. Pe un perete aveau un echipament ca un fagure/radiator, prin care circulă apă, cu rolul de a optimiza mişcarea aerului care intră în adăpost; pe peretele celălalt erau ventilatoare de mare putere care recirculau aerul din adăpost. Astfel au creat un mediu optim, în care nici muştele/insectele nu rezistă. În plus, menţinerea temperaturii reduse asigură un consum foarte mare al furajelor pentru a da o producţie maximă.
Referitor la curăţenie, patul din nisip nu permite dezvoltarea microorganismelor şi standurile sunt construite astfel încât vacile să nu defece pe patul de nisip. În fermele comerciale vacile au cozile tăiate tot pentru menţinerea curăţeniei şi igienei ugerului. De asemenea, de la ugerul vacii până la tancul de stocare, laptele ajunge în două minute, la 3-4oC. Deci numărul de celule somatice din lapte era de maxim 100-120 mii/ml. Am remarcat şi hrănirea cu furaj unic, cu o singură administrare/zi, cu o raţie echilibrată. Apoi, sistemul de recirculare a apelor reziduale şi de înlocuire a nisipului. Lucruri deosebite!”, ne-a împărtăşit din impresiile sale Iacob Lelior.

dr. János SULTÉSZ
Gheorghe GHIŞE

János SULTÉSZ
János Péter Sultész, director executiv Schöntal Schul Impex SRL: „Fermele sunt, în general, în continuă dezvoltare. Trei dintre fermele vizitate cresc rasa Holstein şi au producţii foarte mari. Fiecare fermă foloseşte genetică de elită, taurii cei mai buni, de la firme de renume. Am remarcat managementul deosebit şi accentul pe creşterea tineretului”.

Iacob Lelior

Iacob Lelior, director general ANZ: „O vizită reuşită, modelul american este valabil şi pentru noi, chiar dacă avem unele ferme care - spunem noi - copiază ferma americană, mai avem până să ajungem la performanţele lor. Fermele americane performante au în medie peste 40 kg/zi pe vacă”.


WORLD DAIRY EXPO 2017, ÎN CIFRE:
- Peste 74.000 de vizitatori, din care 3.000 de participanţi internaţionali, din 102 ţări. Cei mai mulţi vizitatori străini au fost din: Canada, Mexico, China, South Korea şi Colombia.
- În cadrul show-ului au fost prezentate: 2434 bovine din mai multe rase: Holstein - 640 (244 Junior şi 396 Open), 418 Jersey, 377 Brown Swiss, 320 Ayrshire, 249 Holstein Red & White, 217 Guernsey şi 213 Shorthorn.
- Firme prezente: 1778 din SUA, 9 din Canada, 1 din Mexic.
- Licitaţia de animale - World Classic Sale:
• Holstein: 44 animale licitate - Holstein şi Red & White Holstein; suma totală: 1.364.100 USD; preţ mediu - 31.002 USD/cap, cu preţul cel mai mare de 270.000 USD.
• Rasa Brown Swiss: 29 animale licitate, suma totală - 120.000 USD, preţ mediu - 4.145 USD/cap şi preţul cel mai ridicat: 8.000 USD/cap.
Rezultatele licitaţiei la celelalte rase le puteţi afla de pe site-ul WDE: https://worlddairyexpo.com/

 

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 19/202 (editia 1-14 noiembrie)

Vizualizat: 1026 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?