Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

România, ţara brânzei sau... Gaura din telemea?!

Publicat: 27 octombrie 2017 - 15:22
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

LAPTELE DIN STÂNĂ, BRÂNZA… DIN FABRICĂ. României, când nu i se spune ”Ţara vinului”, i se spune ”Ţara brânzei”. Desigur, ambele sunt formule publicitare, mai degrabă de uz intern, ca să ne crească mândria naţională la un nivel superior. Altfel, nu suntem noi nici cei mai mari producători de vinuri şi nici de brânzeturi. Suntem însă producători importanţi, în ambele domenii. 

În Vurpăr, judeţul Sibiu. 15.000 de ovine pasc pe dealurile din jurul comunei. Oierii au închiriat izlazul în suprafaţă de o mie de hectare, dar sunt şi proprietari de terenuri sau au arendat de la alţi proprietari. Aflând că există aici efective atât de mari de ovine, vă aşteptaţi probabil să întâlniţi camioane încărcate cu brânzeturi, luând drumul pieţelor agroalimentare sau chiar al hypermarketurilor. Ei bine, realitatea e alta. Nu găseşti uşor un oier care să aibă de vânzare un kilogram de telemea! Explicaţia e simplă: fermierii vând unui procesator laptele oilor. ”Avem un centru de colectare a laptelui, unde strângem zilnic 4-5000 de litri de lapte. Avem contract cu un procesator din Horezu, jud. Vâlcea”, îmi explică Florin Dragomir, preşedintele Asociaţiei Eco-Mioriţa şi, în acelaşi timp, un oier de frunte printre vurpăreni. Cu ani în urmă, a venit un investitor german şi a construit o fabrică de lactate într-o comună apropiată, Ţichindeal.

branzaoaie-5_b

Omul de afaceri era specializat în fabricarea de brânzeturi bio. Prin urmare, le-a cerut fermierilor din Vurpăr să certifice păşunile. Cheltuielile cu certificarea ecologică au fost suportate de primărie, dar, după finalizarea conversiei, au fost preluate de fermieri. ”Pentru o suprafaţă de 160 de hectare de păşuni şi fâneţe, eu plătesc anual 2500 de lei”, îmi confirmă Florin Dragomir. Investitorul german le-a plătit 3,4 lei/litrul de lapte. Povestea, din păcate, a luat sfârşit destul de repede. Neamţul a vândut investiţia, iar oierii s-au orientat către alt procesator. Finalmente au ajuns la fabrica din Horezu, care le oferă 2,7 lei/litru.
Organizaţi într-o asociaţie, dar şi într-un grup de producători, oierii din Vurpăr şi-ar dori să aibă propria linie de procesare. Să producă brânzeturile aici, în comuna lor, dar cu mijloace moderne, lăsând în urmă ”băciuitul”, aşa cum încă se mai practică în alte părţi. Deocamdată, ei nu mai fac brânza la stână, dar nu au deschis nici o fabrică proprie.

branza1oaie_b

Sunt furnizori de lapte şi atât. Laptele e prelucrat în altă parte.

Cam aceeaşi este situaţia în multe localităţi cu mari crescători de ovine. De ce renunţă oierii la producerea brânzei în stână, aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-31 octombrie 2017!

Vizualizat: 2083 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?