Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Robotul ideal pe frontul de furajare - DeLaval OptiDuo™

Publicat: 23 octombrie 2020 - 10:14
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

După succesul de necontestat al roboților de muls în fermele de lapte automatizate, DeLaval a lansat un nou dispozitiv autonom pentru zootehnie: robotul de împins furaje - DeLaval OptiDuo™.

robotul de împins furaje - DeLaval OptiDuo 1_b

Există o cerere din ce în ce mai mare pentru un grad ridicat de automatizare a activității de creștere a animalelor și în producția de lapte. Pe lângă prezența tot mai numeroasă a roboților de muls, fermele de lapte caută noi soluții automate care pot ușura munca umană și pe alte sectoare de lucru. Un astfel de sistem inovator este robotul de împins furaje - DeLaval OptiDuo™.

CONTACT - Ing. Cosmin Batis - Nr. Telefon +40 744 341 112

 

Hrană suficientă și mereu proaspătă

 

Sistemul acționează dublu pe masa de furajare: nu doar împinge furajele mai aproape de animale, ci le și reamestecă și reîmprospătează în același timp, crescându-le gradul de palatabilitate. Asta înseamnă că animalele fac mai multe vizite la frontul de furajare, rezultând un consum mai mare de furaje și, în consecință, oferă mai mult lapte. Astfel, animalele au acces mai frecvent la hrană și concurența dintre ele în zona de hrănire este redusă, făcându-le mai liniștite.

 robotul de împins furaje - DeLaval OptiDuo_b

200 de litri de lapte în plus pe zi


Mai mulți fermieri au menționat că prezența animalelor la frontul de furajare a crescut semnificativ după punerea în funcțiune a robotului DeLaval OptiDuo™. Acest lucru este valabil mai ales seara și noaptea, și chiar și după o săptămână. Efectul s-a observat în cantitatea crescută de lapte din tancul de răcire, respectiv cu circa 200 de litri de lapte în plus pe zi. Un studiu anterior confirmă, de asemenea, acest efect pozitiv asupra producției de lapte, dovedind o corelație puternică între aportul de furaje al animalelor și numărul de treceri ale robotului prin împingerea furajului. În cazul împingerii furajelor de 12 ori pe zi, cantitatea medie de hrană consumată a fost cu aproximativ 20% mai mare comparativ cu 4 împingeri de furaje pe zi.

 

8 mari avantaje


DeLaval a lansat pe piață robotul de împins și mixat furaje - OptiDuo, personalizat în 2018. De atunci, este folosit cu succes în mii de ferme de lapte din întreaga lume.

 

1. Instalare rapidă

Pentru deplasarea OptiDuo, este necesară o podea fără denivelări pe aleea de furajare; o înclinare de 5% nu este un obstacol pentru robot. După planificarea și stabilirea traseului și a amplasării stației de încărcare, podeaua trebuie decupată la o adâncime de aproximativ 10 mm pentru linia de inducție, care va asigura deplasarea OptiDuo pe direcția trasată. În acest fel, și prin intermediul transponderelor - programate cu diferite comenzi funcționale - încorporate lângă linia de inducție, OptiDuo se deplasează cu precizie și nu pierde niciodată traseul în timpul funcționării.

Stația de parcare sau de încărcare poate fi amplasată oriunde la capătul adăpostului sau pe aleea de furajare, sau chiar în afara adăpostului, departe de animale.

Instalarea liniei de inducție și a stației de încărcare, precum și setarea și programarea echipamentului nu durează mai mult de 1-2 zile.

robotul de împins furaje - DeLaval OptiDuo 4_b

2. Pornire automată

Odată ce linia de inducție și stația de încărcare sunt instalate, OptiDuo este gata de funcționare. După stabilirea traseelor și a programului zilnic de deplasare, dispozitivul poate începe să funcționeze automat.

 

3. Precizie și eficiență

Deplasându-se înainte, melcul robotului amestecă, foarte energic și eficient, hrana distribuită pe frontul de furajare. Melcul dublu mobilizează masa de furaj mai repede și cu o mai bună precizie decât omologii săi.

 

4. Viteză de deplasare adaptabilă. Datorită sistemului său unic de acționare adaptivă, OptiDuo poate schimba și selecta automat cea mai bună viteză de deplasare în timpul funcționării: dacă există o cantitate mare de furaje în fața melcului, OptiDuo reduce viteza și amestecă furajele mai eficient. În spatele OptiDuo, frontul de furajare rămâne întotdeauna curat datorită benzii de cauciuc încorporate.

robotul de împins furaje - DeLaval OptiDuo 3_b

5. Sistem de protecție

OptiDuo este echipat cu senzori inteligenți: un sistem avansat de protecție circulară de siguranță oprește mașina pe masa de furajare în cazul unor obstacole neprevăzute. Dacă blocajul dispare după contact, OptiDuo repornește automat și își continuă cursa.

 

6. Flexibilitate în utilizare

Datorită sistemului OptiDuo, nu este nevoie de mai multe distribuiri de furaje pe zi pe frontul de furajare, deoarece robotul mută furajele mai aproape de vaci la fiecare trecere, pe măsură ce se deplasează în timpul zilei și le amestecă din nou.

De regulă, prima pornire a OptiDuo are loc la 3 ore după prima distribuire a furajelor dimineața, iar apoi rundele de împingere a furajelor se repetă la fiecare două ore. Sunt posibile până la 10 porniri automate pe zi, dar fermele stabilesc de obicei 6-8 porniri.

OptiDuo permite utilizarea flexibilă, în funcție de condițiile amplasamentului.

 

7. Ușor de adaptat în fermă

Oferim două exemple care ilustrează că OptiDuo poate fi adaptat și programat flexibil în funcție de nevoile fermei și de diferitele metode de distribuire a furajelor:

• Într-una dintre fermele din România, OptiDuo este utilizat pentru reîmprospătarea furajului pe perioada verii, reducând utilizarea remorcii tehnologice de la două furajări la una. În acest fel scad și costurile cu administrarea furajului.

• La o altă fermă, furajele sunt distribuite în cantități relativ mici și de mai multe ori pe zi. Aici, OptiDuo se apropie mai mult la fiecare trecere, urmărind traseul cel mai apropiat de animale.

 

8. Funcționare silențioasă

Conform feedback-ului utilizatorilor, funcționarea silențioasă a OptiDuo are un efect pozitiv asupra mișcării animalelor, aspect deosebit de important în fermele care utilizează și un robot de muls. De aceea, DeLaval recomandă în mod special utilizarea OptiDuo alături de robotul de muls VMS.

 

Investiție mică, beneficii mari


Randamentul producției de lapte al animalelor poate fi crescut doar cu o investiție mică, datorită achiziționării OptiDuo™, fără ca ferma să fie nevoită să schimbe altceva. Dispozitivul de împingere robotizat DeLaval OptiDuo™ poate fi utilizat în aproape toate tipurile de adăposturi și fronturi de furajare, cu diferite tipuri și cantități de amestecuri de furaje, nu numai în fermele de vaci de lapte, ci și în cele pentru îngrășare.

 

CONTACT - Ing. Cosmin Batis - Nr. Telefon +40 744 341 112

www.delavalcorporate.com

Vizualizat: 2486 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?