Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Rezistența scroafelor în fermele comerciale (I)

Publicat: 07 octombrie 2016 - 18:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Sistemele de producție suină se schimbă în ritm alert și, odată cu ele, și strategiile companiilor de ameliorare în privința obiectivelor și criteriilor selecției animalelor de mâine.

Click pe poza pentru galerie!

Cu doar zece ani în urmă, selecția efectivelor de suine în direcția îmbunătățirii caracterelor ce contribuie la prelungirea duratei de exploatare a scroafelor, în sisteme de tip industrial, se regăsea numai la nivel de discuții. Azi acest obiectiv a devenit nu numai o necesitate economică, ci și una cerută imperativ de consumatori.

 

Longevitatea productivă a scroafelor - o nouă cerință a pieței

Intensificarea ritmului productiv și creșterea continuă a dimensiunii fermelor - cu precădere în SUA, dar și în Europa, a generat această cerință nouă a pieței. Dacă în SUA presiunea pusă de fermieri pe programele de ameliorare a companiilor de genetică a generat un răspuns și o adaptare promptă, nu același lucru se poate spune despre Europa unde, chiar dacă tendința de concentrare a producției este o realitate, aceasta se realizează mult mai lent, ritmul fiind impus mai ales de nivelul inacceptabil al productivității muncii în fermele tradiționale de dimensiuni reduse (tabelul 1).

Odată lansată, provocarea a stârnit o multitudine de reacții, generate în primul rând de faptul că „durabilitatea productivă a scroafelor” depinde de un complex de caractere, cele mai multe fiind nu numai dificil de măsurat, dar având și un determinism genetic limitat. Adică depind mai puțin de gene și mult mai mult de condițiile de exploatare.

Un alt motiv al amplificării interesului pentru rezistența scroafelor este acela că „amortizarea” investiției într-o scroafă are loc integral numai la fătarea a treia, moment după care tot ce produce reprezintă profit pur!

Multe studii includ în conceptul „longevitate în fermă”, pe de o parte, elemente ce țin de structura fizică a animalului - cu precădere a scheletului membrelor și aplomburile -, iar pe de alta, „anduranța” reproductivă a scroafelor, direct conectată la prolificitate și la capacitatea de alăptare. Indiferent însă din ce perspectivă privim lucrurile, este cert că heritabilitatea multora dintre caracterele conexe longevității este extrem de redusă sau, în puține cazuri, medie. Aceasta poate însemna, pe de o parte, că îmbunătățirea longevității prin selecție fenotipică clasică este un proces de durată, iar, pe de altă parte, că influența mediului de exploatare este covârșitoare.

Într-un articol recent publicat în SUA, autorii - cu un renume recunoscut - constată cu surprindere că motivele reformării scroafelor în fermele comerciale sunt practic aceleași ca și acum 20 de ani, fapt ce subliniază concluzia că în acest interval efortul ameliorării a fost direcționat exclusiv către îmbunătățirea caracterelor productive, cu impact (considerat) crucial asupra performanțelor economice. Partea bună e că o dirijare a procesului ameliorării longevității pare să aibă un efect pozitiv și asupra performanțelor reproductive (tabelul 2).

 

 

 


FACTORI CARE INFLUENȚEAZĂ REZISTENȚA PRODUCTIVĂ A SCROAFELOR

Cercetarea, dar și experiența din ferme, a ajuns la un acord comun: pricipalii factori care influențează rezistența productivă a scroafelor în sistemele industriale actuale - nu neapărat în această ordine - ar fi:

• Funcționalitatea sistemul locomotor - schelet membre, aplomburi;

• Integritatea sistemului reproductiv - aparat genital și glanda mamară; 

• Statusul sănătății efectivului;

• Structura genetică;

• Nutriția;

• Ritmul dezvoltării corporale; 

• Condițiile de cazare și microclimat; 

•...și în mod cert, nu în ultimul rând, abilitățile manageriale!

În numărul următor al revistei vom analiza pe rând acești factori și vom vedea cum anume ameliorarea genetică poate contribui la creșterea robusteții scroafelor în fermele industriale.

 

TABELUL 1: PARAMETRI AI ROBUSTEȚII PRODUCTIVE A SCROAFELOR

 

 

 

 

TABELUL 2: CAUZELE PRINCIPALE ALE REFORMĂRII SI MORTALITĂȚII SCROAFELOR ÎN FERMELE INDUSTRIALE

 

 

Sursa: Stadler și Serenius (2008)

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.17(178) 1 - 15 octombrie 2016

 

Vizualizat: 828 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!