Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Rezistența porcinelor la antibiotice în infecțiile enterice

Publicat: 02 februarie 2022 - 12:19
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Una din consecințele creșterii animalelor în densități mari, în special a animalelor tinere în proximitatea adulților, este infecția enterică, mai cu seamă diareea neonatală și criza de înțărcare.

De zeci de ani, infecțiile enterice au fost abordate prin administrarea de antibiotice, pe cale orală, atât terapeutic, cât și profilactic.

O consecință importantă a acestui procedeu profilactic/terapeutic este înlocuirea unei flore microbiene intestinale care este sensibilă la antibiotice cu una care este rezistentă la preparate antimicrobiene (AMR). Fenomenul este din ce în ce mai conștientizat, nu doar în industria porcilor sau în creșterea animalelor, ci la nivel global, AMR-ul devenind o problemă existențială majoră a omenirii.

 

GENELE CARE PRODUC REZISTENŢA


În majoritatea cazurilor, rezistența bacteriană (AMR-ul) este mediată de mici bucăți extra-cromozomiale de ADN, cu formă circulară, numite plasmide. Acest material genetic codifică frecvent caracteristici importante ale bacteriilor și pot, de exemplu, să crească virulența, permițându-i bacteriei E. coli să se lipească de celulele epiteliale ale intestinului subțire, să producă toxinele care induc diareea sau pot să codifice gene care produc rezistență. Acest lucru este foarte important atât pentru sănătatea animală, cât și pentru sănătatea publică, deoarece fenomenele de codificare a rezistenței genetice au impact major în tratarea infecțiilor deopotrivă la oameni și la animale. Plasmidele pot codifica simultan rezistența, în unele cazuri implicând mai mult de șapte antibiotice/preparate antimicrobiene!

infectii la porci 1_b 

AMR PUŢINE, DAR REZISTENTE!


Este ușor să ne imaginăm că în intestin pot exista 1000 de milioane de bacterii în fiecare centimetru cub de lichid intestinal. Majoritatea acestora sunt componente normale ale florei bacteriene intestinale, care sunt sensibile la antibiotice, dar un număr mic (mai puțin de 0,1% din numărul total de bacterii prezent) sunt reprezentate de E. coliAMR. Numărul relativ redus de bacterii cuAMRse explică prin faptul că menținerea plasmidelor mari, care conțin mai multe gene responsabile de rezistența la mai multe antibiotice, necesită multă energie din partea bacteriilorAMRși, ca urmare, aceste bacterii nu se pot dezvolta atât de bine în prezența și în competiție cu numărul copleșitor de bacterii sensibile la antibiotice.

Nu este greu de imaginat efectul unui tratament oral cu antibiotice, care va determina suprimarea florei bacteriene sensibilă la antibiotice, ceea ce va permite supraviețuirea bacteriilorAMRși ocuparea spațiului eliberat de către bacteriile moarte și, în final, predominanța bacteriilorAMR. De asemenea, nu este greu de observat că expunerea bacteriilor la un antibiotic va genera selecția bacteriilor rezistente la toate antibioticele, ale căror gene de rezistență sunt prezente pe plasmidă.

 

CUM AJUNG BACTERIILE AMR LA OM?


Un alt atribut important al multor plasmide, inclusiv al plasmidelor purtătoare de gene ale rezistenței la antibiotice, este că acestea se pot transmite de la o bacterie la o altă bacterie. Deci, pătrunderea în intestin a unui E. coli rezistent la antibiotice poate genera transmitereaAMR către flora E. coli rezidentă, sensibilă la antibiotice.

Mecanismul de transfer al plasmidelor este extraordinar de interesant și implică producerea unor firicele lipicioase la exteriorul celulei bacteriene, care se lipesc de alte bacterii care nu posedă o plasmidă. Aceste fire aderente trag și unesc cele două celule bacteriene împreună cu plasmida care se replică (își face o copie) și transferă o copie către noua celulă. Ca urmare a tratamentului, prezența antibioticului în intestin va accelera transmiterea. Există, de asemenea, riscul ca aceste bacterii să intre în lanțul trofic, spre exemplu ca urmare a cărnii contaminate în timpul sacrificării cu conținut intestinal, ceea ce are ca rezultat transferul bacteriilorAMRla om.

infectii la porci 2_b 

DEZAVANTAJUL ANTIBIOTICELOR


În mod clar, terapia cu antibiotice sau profilaxia are beneficii uriașe, dar există și un dezavantaj în utilizarea lor. Fenomenul AMRs-a dezvoltat de ani de zile. La începutul anilor 1960, utilizarea penicilinei și tetraciclinei în scopuri de promovare a creșterii a crescut incidența AMRla bacteriile E. coli și Salmonella. Acest lucru a fost interzis în țările europene în anii 1970, dar utilizarea lor și a altor antibiotice doar în scopuri medicinale veterinare continuă să crească nivelul de rezistență.

Controlul utilizării în țările non-europene este în cel mai bun caz fragmentar! Acest lucru a atins acum proporții de criză, astfel încât pentru unele infecții sunt disponibile foarte puține opțiuni de tratament, în contextul în care un număr mic de antibiotice sunt rezervate pentru tratarea acestor infecții dificile la om. Există oameni care au murit deoarece au avut o infecție bacteriană pentru care nu s-au găsit antibiotice care să ofere un tratament eficient. Într-adevăr, o criză!

Citeşte AICI ce STRATEGIE încearcă să dezvolte instituţiile internaţionale pentru a duce la niveluri reduse de infecție cu bacterii AMR!

Vizualizat: 1776 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?