Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Reproducţia la PORCINE. ANTRENAREA VIERUŞILOR pentru recoltare!

Publicat: 10 mai 2017 - 09:34
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Principii de bază ale antrenamentului vierilor destinaţi însămânţărilor artificiale. Aşa cum bine ştim, vierii reprezintă cele mai valoroase „mijloace fixe” ale fermelor de reproducţie datorită faptului că îşi transferă valoarea genetică la un număr impresionant de descendenţi. 

În contextul actual, în care şi tehnicile de inseminare au evoluat - cum ar fi inseminarea intra-uterină -, obţinerea a 10.000-12.000 de descendenţi per vier, pe durata vieţii lui productive, nu mai reprezintă un record neobişnuit. De aceea este extrem de important ca vieruşii tineri să fie pregătiţi corect pentru a fi exploataţi la potenţialul lor maxim.

Iată câteva sfaturi practice pentru exploatarea eficientă a vierilor!
• Antrenamentul vieruşilor trebuie să se desfăşoare în prezenţa a două persoane, din care cel puţin una să aibă experienţă de interacţiune cu vierii;
• Locaţia antrenării este boxa de recoltare amenajată astfel încât să aibă prevăzute zone de refugiu de urgenţă pentru personal;
• Atenţie la orice semn de agresivitate! Dacă aceste semne apar, e de preferat ca interacţiunea cu vierii să fie întreruptă şi, ulterior, reluată după liniştirea deplină a animalului.
Ar mai fi de menţionat următoarele: 1) proporţia vierilor imposibil de antrenat pentru recoltare este de sub 3%; 2) obiectivul ar fi ca peste 90% din vieruşii intraţi în fermă să fie pregătiţi pentru recoltare în maxim 4 săptămâni de la sosire şi 3) timpul necesar vieruşului de la intrarea în boxa de antrenament şi până la executarea saltului pe manechin nu ar trebui să depăşească 5 minute.

vier-pentru-recoltare_b

„Ponturi” din experienţa practicienilor
• Recoltarea materialului seminal trebuie să fie considerată de către tânărul animal ca fiind o experienţă plăcută. Iar singurul responsabil de aceasta rămâne tot... omul.
Practicienii au demonstrat că succesul este maxim atunci când se respectă un program de antrenament în succesiuni de câte 3 zile, cea de a treia fiind zi de pauză pentru toţi vieruşii care au executat saltul în ambele zile premergătoare.
• Un alt element stimulativ este antrenarea tinerilor vieruşi în prezenţa unor vieri - tot tineri - care au deja experienţa recoltărilor reuşite. În acest mod se induce de fapt o reală competiţie între animale, ce conduce la acumularea de experienţă. Metoda are succes şi în cazul vieruşilor care manifestă un apetit sexual scăzut, valorificându-se puterea exemplului. De asemenea, se mai poate aplica şi stimularea olfactivă prin utilizarea unui material textil cu care s-a impregnat saliva şi/sau urina unui vier adult. (...)

Citiţi alte sfaturi şi recomandări ale specialiştilor în revista Ferma, ediţa 1-14 mai 2017, într-un articol semnat de Ioan Ladoşi, PIC România!

Vizualizat: 1533 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?