Inginerul agronom Claudiu Daviţoiu are peste 6 decenii de când lucrează în agricultură. În urmă cu 20 de ani înfiinţat societatea Agroindaf Afumaţi, un agribusiness care valorează 10 milioane de lei.
Societatea Agroindaf Afumaţi gestionează o fermă de animale de circa 1.000 de vaci de lapte, din care 450 în lactaţie şi una vegetală, de 1.000 de hectare.
Liderul Asociaţiei Crescătorilor de Vaci Holstein-Ro consideră că fermele româneşti de vaci cu lapte sunt pe margine prăpastiei, din cauza multiplelor probleme cu care se confruntă crescătorii.
Claudiu Daviţoiu spune că statul ar trebui să se implice mai mult în susţinerea zootehniei, un sector cu foc continuu, unde în permanenţă se întâmplă ceva: trebuie să furajezi şi să adapi animalele, să le mulgi, să le faci tratamentele la timp, să păstrezi curăţenia.
„Dacă nu mărim preţul la lapte la 3 lei litrul, nu mai rezistăm. A crescut cu 10 bani pentru producător, motorina s-a dublat, îngrăşămintele s-au triplat, ca şi gazul metan. E o situaţie disperată, vă spun, nu ştiu dacă mai rezistă mulţi! E din ce în ce mai greu, au scăzut efectivele de animale cu 20-30% faţă de anul trecut şi cred că o să rămână câteva ferme mari şi care au şi pământ mult. Uşor, uşor se duce la vale şi sectorul zootehnic”, consideră Claudiu Daviţoiu.
Administratorul Agroindaf Afumaţi, judeţul Ilfov, susţine că i-a venit adresă de la ADS să plătească redevenţa de grâu cu 2 lei kilogramul, în timp ce facturile cu energia electrică provoacă stres şi insomnie.
„Suntem stresaţi, nu mai ştim dacă existăm de pe o zi pe alta! Toţi suntem concentraţi pe curentul electric, pe motorină, dacă avem cu ce să cumpărăm pentru că în momentul de faţă ne finanţăm mai mult din împrumuturi până la recoltă! Suntem disperaţi de factura de la energia electrică, a venit doar pe ianuarie şi martie, pe decembrie şi februarie a întârziat şi uite aşa ne ţine într-o tensiune! Le tot facem adrese peste adrese... Suntem stresaţi, ne vin sute de milioane de lei pe factură, sunt consumuri mari că avem utilaje sub tensiune. Dacă îmi va veni cu un miliard de lei vechi de plată, nu m-a rupt în două?”, se întreabă neliniştit Claudiu Daviţoiu care continuă: „Îngrăşăminte dai ori nu, dar curentul dacă nu l-ai plătit, ţi-l taie!”
Fermierul ilfovean susţine că în ferma de vaci cu lapte e munca cea mai grea iar satisfacţiile nu sunt pe măsura efortului, deoarece laptele se vinde ieftin. În toamna anului trecut, Claudiu Daviţoiu avea de gând să vândă afacerea, presat de preţurile exorbitante ale materiilor prime, energiei şi îngrăşămintelor, dar nu a găsit cumpărător.
„E criză de vaci pentru reformă, toată lumea caută şi noi nu prea mai avem ce să mai vindem. Primesc zeci de telefoane zilnic şi mă întreabă dacă nu am animale de dat. Peste tot în ţară efectivele de animale s-au redus, e presiune mare pe noi, crescătorii, să vindem, ceea ce înseamnă că nu mai sunt vaci! Înainte nu era gospodărie țărănească să nu aibă o vacă, două”, explică fermierul.
La Afumaţi, furajele sunt produse de ferma vegetală care are în structură: porumb siloz şi boabe pe 300 ha, triticale pe 300 ha, orz pe 200 ha şi o lucernieră de 100 ha. În hrana animalelor nu se administrează premixuri, în schimb raţia e suplimentată cu şroturi de soia şi de rapiţă, cu borhotul de tăieţei de sfeclă furajeră pe care Claudiu Daviţoiu le cumpără.
„Guvernul trebuie să pună accent pe zootehnie şi trebuie să o ajute ca să se dezvolte. E mai uşor să faci cereale, să vinzi afară şi ai scăpat, iar toată iarna eşti liber! Dar, noi nu avem sărbătoare, nu avem timp nici să ne tragem sufletul, e foc continuu ca la spitalul de urgenţă”, susține Claudiu Daviţoiu.
Nu ai cum să te îmbogăţeşti într-o fermă de vaci. Când facem rost de bani, marea noastră grijă este să investim în utilaje, ne-ar mai trebui destule. Vrem să ne reînnoim parcul de mecanizare cu o remorcă furajeră nouă şi un tractor Deutz-Fahr de 200 CP.
CLAUDIU DAVIŢOIU
Agroindaf Afumaţi, jud. Ilfov
MODERNIZARE ÎN FERMA DE LAPTE
Cu 500 de mii de euro alocaţi prin Programul SAPARD, Daviţoiu a dotat ferma cu o sală de muls modernă, DeLaval, prevăzută cu 32 de posturi şi tancuri pentru răcirea laptelui. A achiziţionat şi un soft pentru monitorizarea producţiei. Vacile produc 23-25 de litri de lapte, în medie, pe zi.
CUM ARATĂ VIITORUL FERMEI?
Creşterea vacilor de lapte este sectorul "cu foc continuu" al agriculturii. Fiecare parametru tehnologic şi de producţie trebuie urmărit şi atent controlat. Ferma lui Ervin Berde nu face excepţie! Crescătorul consideră că viitorul fermei sunt roboţii! Click AICI şi vezi ce investiţii a făcut Ervin Berde.
Zootehnia NU distruge planeta; o salvează! Ce mituri pot duce creşterea animalelor la faliment?
un articol de
MARIAN MUŞAT