Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Rentabilitate sau faliment? Cât ar trebui să coste litrul de lapte?

Publicat: 13 mai 2022 - 10:47
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Inginerul agronom Claudiu Daviţoiu are peste 6 decenii de când lucrează în agricultură. În urmă cu 20 de ani înfiinţat societatea Agroindaf Afumaţi, un agribusiness care valorează 10 milioane de lei.

Societatea Agroindaf Afumaţi gestionează o fermă de animale de circa 1.000 de vaci de lapte, din care 450 în lactaţie şi una vegetală, de 1.000 de hectare.

 

Zootehnia e la foc continuu


Liderul Asociaţiei Crescătorilor de Vaci Holstein-Ro consideră că fermele româneşti de vaci cu lapte sunt pe margine prăpastiei, din cauza multiplelor probleme cu care se confruntă crescătorii.

Claudiu Daviţoiu spune că statul ar trebui să se implice mai mult în susţinerea zootehniei, un sector cu foc continuu, unde în permanenţă se întâmplă ceva: trebuie să furajezi şi să adapi animalele, să le mulgi, să le faci tratamentele la timp, să păstrezi curăţenia.

 ferma de lapte art_b


Care ar fi preţul corect?


„Dacă nu mărim preţul la lapte la 3 lei litrul, nu mai rezistăm. A crescut cu 10 bani pentru producător, motorina s-a dublat, îngrăşămintele s-au triplat, ca şi gazul metan. E o situaţie disperată, vă spun, nu ştiu dacă mai rezistă mulţi! E din ce în ce mai greu, au scăzut efectivele de animale cu 20-30% faţă de anul trecut şi cred că o să rămână câteva ferme mari şi care au şi pământ mult. Uşor, uşor se duce la vale şi sectorul zootehnic”, consideră Claudiu Daviţoiu.

 

Factura la electricitate de înaltă... tensiune!

 

Administratorul Agroindaf Afumaţi, judeţul Ilfov, susţine că i-a venit adresă de la ADS să plătească redevenţa de grâu cu 2 lei kilogramul, în timp ce facturile cu energia electrică provoacă stres şi insomnie.

„Suntem stresaţi, nu mai ştim dacă existăm de pe o zi pe alta! Toţi suntem concentraţi pe curentul electric, pe motorină, dacă avem cu ce să cumpărăm pentru că în momentul de faţă ne finanţăm mai mult din împrumuturi până la recoltă! Suntem disperaţi de factura de la energia electrică, a venit doar pe ianuarie şi martie, pe decembrie şi februarie a întârziat şi uite aşa ne ţine într-o tensiune! Le tot facem adrese peste adrese... Suntem stresaţi, ne vin sute de milioane de lei pe factură, sunt consumuri mari că avem utilaje sub tensiune. Dacă îmi va veni cu un miliard de lei vechi de plată, nu m-a rupt în două?”, se întreabă neliniştit Claudiu Daviţoiu care continuă: „Îngrăşăminte dai ori nu, dar curentul dacă nu l-ai plătit, ţi-l taie!”

 

Efectivele de vaci, în scădere


Fermierul ilfovean susţine că în ferma de vaci cu lapte e munca cea mai grea iar satisfacţiile nu sunt pe măsura efortului, deoarece laptele se vinde ieftin. În toamna anului trecut, Claudiu Daviţoiu avea de gând să vândă afacerea, presat de preţurile exorbitante ale materiilor prime, energiei şi îngrăşămintelor, dar nu a găsit cumpărător.

„E criză de vaci pentru reformă, toată lumea caută şi noi nu prea mai avem ce să mai vindem. Primesc zeci de telefoane zilnic şi mă întreabă dacă nu am animale de dat. Peste tot în ţară efectivele de animale s-au redus, e presiune mare pe noi, crescătorii, să vindem, ceea ce înseamnă că nu mai sunt vaci! Înainte nu era gospodărie țărănească să nu aibă o vacă, două”, explică fermierul.

 

E mai uşor să cultivi cereale


La Afumaţi, furajele sunt produse de ferma vegetală care are în structură: porumb siloz şi boabe pe 300 ha, triticale pe 300 ha, orz pe 200 ha şi o lucernieră de 100 ha. În hrana animalelor nu se administrează premixuri, în schimb raţia e suplimentată cu şroturi de soia şi de rapiţă, cu borhotul de tăieţei de sfeclă furajeră pe care Claudiu Daviţoiu le cumpără.

„Guvernul trebuie să pună accent pe zootehnie şi trebuie să o ajute ca să se dezvolte. E mai uşor să faci cereale, să vinzi afară şi ai scăpat, iar toată iarna eşti liber! Dar, noi nu avem sărbătoare, nu avem timp nici să ne tragem sufletul, e foc continuu ca la spitalul de urgenţă”, susține Claudiu Daviţoiu. 

 

În medie, un litru de lapte se vinde acum cu 1,4 lei. Este mai ieftin decât apa!

 Claudiu Davitoiu_b

Nu ai cum să te îmbogăţeşti într-o fermă de vaci. Când facem rost de bani, marea noastră grijă este să investim în utilaje, ne-ar mai trebui destule. Vrem să ne reînnoim parcul de mecanizare cu o remorcă furajeră nouă şi un tractor Deutz-Fahr de 200 CP.

CLAUDIU DAVIŢOIU

Agroindaf Afumaţi, jud. Ilfov

MODERNIZARE ÎN FERMA DE LAPTE

Cu 500 de mii de euro alocaţi prin Programul SAPARD, Daviţoiu a dotat ferma cu o sală de muls modernă, DeLaval, prevăzută cu 32 de posturi şi tancuri pentru răcirea laptelui. A achiziţionat şi un soft pentru monitorizarea producţiei. Vacile produc 23-25 de litri de lapte, în medie, pe zi.

CUM ARATĂ VIITORUL FERMEI?

Creşterea vacilor de lapte este sectorul "cu foc continuu" al agriculturii. Fiecare parametru tehnologic şi de producţie trebuie urmărit şi atent controlat. Ferma lui Ervin Berde nu face excepţie! Crescătorul consideră că viitorul fermei sunt roboţii! Click AICI şi vezi ce investiţii a făcut Ervin Berde.

 

Zootehnia NU distruge planeta; o salvează! Ce mituri pot duce creşterea animalelor la faliment?

un articol de

MARIAN MUŞAT

 

Vizualizat: 2346 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?