Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Reguli de aur pentru îngrăşarea porcilor

Publicat: 13 februarie 2009 - 20:34
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten
Reguli de aur pentru îngrăşarea porcilor

Click pe poza pentru galerie!

1. Nu părăsiţi niciodată boxa dacă aveţi mustrări de conştiinţă (... trebuie de fapt să mai separ un porc „imobil” de la boxa 14, dar combina de porumb aşteaptă...).

2. La fiecare trecere prin boxă luaţi cu dumneavoastră spray-ul colorat şi calendarul.

3. Faceţi-vă timp, în mod special, pentru sortarea şi controlarea purceilor nou sosiţi şi reglarea temperaturii din boxa lor. Niciodată nu este permis ca purceilor să le fie frig!

4. Spaţiul minim din boxe nu trebuie să fie niciodată mai mic de 0,75 m² pentru pe porc.

5. Folosirea boxei pentru purceii bolnavi, denumită şi „boxa de însănătoşire” pentru porcii separaţi prematur, reduce numărul mortalităţilor.

6. Puneţi mare valoare pe componentele furajere de înaltă calitate (CCM, cereale, furaje cumpărate).

7. Fixaţi o zi pe săptămână în care să executaţi consecvent lucrări de rutină (poate în fiecare sâmbătă, de dimineaţă): deschiderea canalului pentru evacuarea bălegarului; curăţarea sistemului de furajare lichidă (spălare, adăugare de acid); calendarul boxei: controlaţi înregistrările şi notiţele; aruncaţi o privire în silozul CCM (reglaţi freza şi controlaţi calitatea nutreţului însilozat); pregătiţi planul de vânzare, de cumpărare şi de furajare pentru săptămâna următoare; controlaţi şi curăţaţi termostatele şi ventilatoarele; controlaţi prin sondaj instalaţia de adăpare.

Important! Faceţi proba la sistemul de alarmă: deconectaţi-l de la circuitul de curent; acumulatorul utilajului trebuie să acţioneze sirena cel puţin trei minute.

8. Jgheaburile murdare duc la dispariţia poftei de mâncare. Deoarece nu este posibilă curăţarea jgheaburilor înainte de fiecare hrănire, ar fi mai bine să rezolvaţi această problemă prin detalii constructive sau prin înlocuirea sistemelor de furajare.

9. Lanţurile de infecţie se separă fără a face compromisuri, iar purceii nou aduşi nu se aşează niciodată împreună cu cei vechi (boxă - intrări - ieşiri sau fermă - intrări - ieşiri).

10. Controlaţi porcii în timpul furajării, cel puţin o dată pe zi. Noi recomandăm două verificări zilnice: prima dată înainte de furajare şi a doua oară după furajare. Porcii care se află în faza iniţială de îmbolnăvire, se recunosc din timp, deoarece ei sunt înlăturaţi mai repede şi părăsesc mai devreme locul de hrănire.

11. Fiecare porc mort reprezintă o pierdere în plus. De aceea, constataţi toate cauzele care duc la pierderi şi luaţi măsuri.

12. Evaluaţi datele din fiecare grupă sacrificată: spor mediu zilnic, porci morţi, consum furajer, cotă de carne slabă, greutate la tăiere.

13. Înainte de vânzarea porcilor pentru sacrificare, comandaţi purcei pentru boxele care urmează să fie eliberate. Sunt suficiente trei, până la patru zile, pentru curăţare şi dezinfectare. Boxele lăsate libere costă prea mulţi bani.

14. Organizaţii ca Pig.At SRL (www.pig.at), vă acordă sprijin şi consultanţă la achiziţionarea purceilor şi vă ajută la soluţionarea problemelor de adăpost.

Articol publicat în revista Ferma nr. 2(57)/2008
Vizualizat: 18996 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
marcin
|
02. 22, 2015. Sunday 14:24
poloneză este karma trebuie să-și vândă Piggie Sano, Sano Martre, Sano Forte Premium, eu sunt interesat de colaborare, sa ne contactati pentru mai multe informatii contact https://www.facebook.com/marcin.krupnik.56
1.
hranirea
|
03. 20, 2013. Wednesday 20:42
din ce este alcatuita furajarea;ce contine
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?