Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

„Regina” furajelor şi a profitului. 100 MIL. DE EURO INVESTIŢI ÎN FABRICI DE LUCERNĂ

Publicat: 15 decembrie 2021 - 15:38
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pentru Al Dahra Agricost, megaexploataţia agricolă de 56.000 hectare din IMB, lucerna, supranumită “regina plantelor furajere”,este, de departe, cea mai profitabilă specie cultivată. De aceea compania extinde suprafaţa la 12.500 ha.

În plus, administraţia Al Dahra Agricost investeşte circa 100 milioane de euro în staţii de procesare a fânului de lucernă, poziţionându-se astfel mai bine pe piaţa globală de profil.

 

LOTURI SEMINCERE PE 400 HA

 

În ordinea rentabilităţii, în Insula Mare a Brăilei, lucerna este urmată de porumb, grâu, soia, orz şi floarea soarelui. Mihai Solomei, director general Al Dahra Agricost, a subliniat că în urmă cu şase-şapte ani, în incinta îndiguită s-a început timid cultivarea lucernei, mai întâi pe 200 ha, pentru a se ajunge astăzi la o suprafaţă de 5.000 de hectare. De asemenea, loturile producătoare de sămânţă ocupă 400 hectare.

 

TEHNOLOGIA E SIMPLĂ

 

Lucerna se coseşte, se împrăştie uniform pe câmp, se lasă la soare o zi, ca plantele să ajungă de la 80% umiditate la 50-60%, se strânge în brazdă (pe timp de noapte), se toacă şi se transportă în fabrică. Fânul de lucernă intră în uscătoare, apoi se balotează la 12-14% umiditate. Fiecare balot conţine circa 30 kg de proteină digestibilă.

 cultura de lucerna 01_b


100 MIL. DE EURO INVESTIŢI ÎN FABRICI DE LUCERNĂ

 

Pentru a procesa circa 200.000 de tone de masă vegetală, ce se va obţine de pe cele 12.500 de hectare, este necesară construcţia a cinci capacităţi de producţie.

• Prima staţie pentru deshidratarea şi balotarea fânului de lucernă, cu linie de peletizare, a fost realizată în anul 2015. Iniţial, productivitatea era de circa 400 tone marfă finită (baloţi de 800 kg, la 2,2 m lungime) în 24 de ore şi de 7 tone de peleţi pe oră. Ulterior, staţia şi-a dublat capacitatea de prelucrare şi s-a extins cu o linie nouă de deshidratare şi peletizare a porumbului siloz.

Astfel, în 2018 au fost deshidratate, balotate sau peletizate circa 40.000 tone de lucernă, din care cea mai mare parte (38.000 t) a fost exportată în ţările Golfului.

De asemenea, 2.000 tone de baloţi de lucernă au fost livrate la intern pentru fermele de vaci cu lapte din Ialomiţa şi Iaşi, ale crescătorilor Nicuşor Şerban şi Liviu Bălănici.

• A doua staţie de procesare, realizată în aprilie 2020, a costat în jur de 22 milioane de euro. Fluxul de producţie cuprinde cuptoare cu biomasă, linii de uscare, două depozite pentru loturile de marfă de câte 1.000 de tone, întreg procesul tehnologic fiind asistat de calculator.

• În curând vor fi date în producţie încă trei staţii, investiţia totală în producerea de lucernă ridicându-se la circa 100 milioane de euro.

„Intenţionăm chiar şi pe Terasa Brăilei să încercăm noi să construim o fabrică de procesare, iar fermierii care cultivă lucernă s-o aducă la noi. Avem în plan acest proiect”,explică Mihai Solomei.

 mihai-solomei de pe site_b

Sperăm să avem înfiinţate 12.500 hectare în următorii doi ani. Cultura de lucernă ar putea să fie un nou început şi pentru noi, şi pentru agricultură - MIHAI SOLOMEI, director general Al Dahra Agricost

 

PIAŢĂ BUNĂ DE DESFACERE LA INTERN ŞI LA EXTERN


Programul fermierilor insulari este cu atât mai ambiţios cu cât această plantă leguminoasă are piaţă de desfacere externă şi internă şi un nivel de profitabilitate destul de ridicat, depăşind 500 de euro pe hectar, în condiţiile exportării. În cazul comercializării în România, profitul va fi ceva mai mare, deoarece cultura primeşte subvenţii; numai sprijinul cuplat acordat prin APIA va aduce cultivatorilor peste 103 euro/ha.

 

„Am revoluţionat transportul pe apă al lucernei”

 

„Suntem primii din lume care am revoluţionat transportul pe apă al lucernei. Printr-o inovaţie a noastră, am schimbat tot conceptul mondial care se rezumă doar la transportul containerizat. Acum putem exporta vrac fân de lucernă în baloţi de câte 800 kg în cala navelor”,asusţinut Lucian Buzdugan, Senior Advisor - Agricultural Affairs în cadrul Al Dahra Agriculture.

 

Aş obliga fermierii să folosească lucerna


Lucian Buzdugan consideră că România ar trebui să cultive această specie pe o suprafaţă de 500.000 ha, ca răspuns al cererii mondiale. „Unul dintre motoarele agriculturii poate fi reprezentat de culturile de lucernă. Proteina vegetală va rămâne un produs cu cea mai mare cerinţă pe piaţă. (...) Eu aş obliga fermierii să folosească lucerna în rotaţia culturilor!”, susţine reputatul specialist.

De asemenea, există o piaţă de desfacere pentru 7 milioane de tone de lucernă, care ar putea aduce beneficii nu doar producătorilor, ci şi solurilor româneşti.

În Insula Mare a Brăilei, lucerna este „regina” neîncoronată a plantelor de cultură.

un articol de

MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 3276 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?