Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Reduceţi poluarea sau vindeţi fermele!

Publicat: 25 ianuarie 2023 - 10:23
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de animale olandezi se confruntă cu un ultimatum din partea guvernului. Li s-a propus să devină mai prietenoşi cu mediul, altfel riscă să se confrunte cu vânzarea obligatorie a fermelor.

Olanda se află sub o presiune continuă din partea Uniunii Europene pentru a-şi reduce emisiile de azot la jumătate până în 2030, ceea ce, potrivit sindicatelor agricole, ar avea efecte economice, sociale şi culturale profunde, deoarece sectorul primar este un element de bază al economiei olandeze.

Într-o formulare neclară, administraţia olandeză spune că, dacă aceste eforturi nu vor da roade, vor folosi, dacă este necesar, „instrumente obligatorii”. Fermierii interpretează acest lucru drept exproprierea terenurilor.

 

Un an perioadă de graţie


Guvernul de la Haga a venit cu o propunere cât se poate de serioasă, acordând companiilor agricole majore poluante un an pentru a-şi organiza viitorul. Asta ar înseamna fie să devină mai sustenabile prin inovare, conversie şi extensificare, fie să opteze pentru relocare sau abandon voluntar, caz în care ar beneficia de compensaţii financiare. Schema pentru plăţile de cumpărare a terenurilor ar urma să intre în vigoare chiar de anul acesta.

„Oferta făcută în cadrul acestei scheme este o plată unică pentru o perioadă limitată. După închiderea ei, nu va urma nici o altă schemă atractivă din punct de vedere financiar pentru antreprenor. Acesta este un moment decisiv pentru antreprenorii care se gândesc să renunţe la creşterea animalelor”, au anunţat autorităţile olandeze.

ferma de vaci Olanda_b 

Peste 11.000 de ferme vizate


În iulie anul trecut, documente interne ale Ministerului de Finanţe au scos la iveală planurile privind închiderea a 11.200 de ferme pentru atingerea obiectivului de înjumătăţire a emisiilor de azot până în 2030. Principalul sindicat agricol din Olanda (LTO) consideră că dreptul de preempţiune al guvernului asupra terenurilor agricole are numeroase consecinţe şi este de nedorit. De asemenea, organizaţia notează că antreprenorilor care doresc să inoveze pentru a reduce emisiile de azot ar trebui să li se acorde mai mult timp, deoarece autorizaţiile pentru investiţii durează în unele cazuri şi peste doi ani.

Care este poziţia cooperativelor agricole şi ale reprezentanţilor fermierilor europeni din Copa-Cogeca vizavi de această decizie a guvernului olandez!

Vizualizat: 1520 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?