Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Recomandări la alegerea cuplurilor de reproducători

Publicat: 29 iunie 2022 - 10:36
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Obiectivul ameliorării întregii populații taurine poate fi diferit față de intențiile crescătorului, dar pentru a se realiza o îmbunătățire genetică este esențial ca deciziile de selecție să fie luate la nivel populațional.

Evident, fermierii, crescătorii individuali își pot aplica propriile criterii de selecție în vederea stabilirii cuplurilor de reproducători (potrivirii perechilor), adică animalul propriu în raport cu unul dintre reproducătorii amelioratori ierarhizați la nivel populațional.

 

CUM ALEGEM MASCULUL POTRIVIT?


Alegerea masculului poate depinde de o serie de aspecte, cum ar fi:

performanțele și utilitatea descendenților;

calitatea sau lipsa de calitate a femelei;

costul materialului seminal;

distanța față de reproducător (în cazul montei naturale).

Scopul stabilirii cuplurilor de reproducători este acela de a găsi parteneri adecvați, în vederea obținerii unei descendențe bune, ținând cont de criteriile minime stabilite cu privire la alegerea partenerului.

 

DE CE E IMPORTANTĂ POTRIVIREA PERECHILOR?


Potrivirea perechilor la nivelul fermei poate avea consecințe asupra conformației corporale a descendenților și a nivelului productiv, dar și asupra ratei de consangvinizare la nivelul populației.

Practic, dacă mai mulți crescători aleg acelaşi mascul (practică frecventă în fermele de vaci cu lapte), acesta va avea mulți urmași în următoarea generație, în detrimentul altor reproducători.

Deseori, selectarea partenerului dorit pentru o femelă din fermă și selecția unui reproducător la nivelul populației pot să devină alegeri diferite, uneori chiar conflictuale.

 

ÎMPERECHEREA COMPENSATORIE


Potrivirea perechilor poate fi orientată spre compensarea deficiențelor specifice ale femelelor deținute, cu scopul obținerii unei viitoare generații mai puțin deficitară.

De exemplu, o vacă ar putea avea o producție de lapte scăzută și aplomburi ale membrelor corecte, iar taurul ar putea transmite fiicelor descendente o calitate a jaretelor mai slabă, dar parametri productivi foarte buni (în exemplul din figură, fiicele taurului înregistrează cu 1.467 kg lapte și 75 kg grăsime mai mult decât fiicele congenerilor).

Ca urmare, împerecherea compensatorie înseamnă că potrivirea perechilor se face în mod specific, compensator, pentru fiecare femelă, astfel încât descendenții să fie de cea mai bună calitate posibilă!

Împerecherea compensatorie implică găsirea celui mai bun partener pentru o femelă pentru a compensa eventualele deficiențe ale acesteia.

IMPORTANT LA... POTRIVIRE!

Potrivirea perechilor trebuie să țină seama de gradul de înrudire (în fapt, de relația genetică aditivă) dintre părinții potențiali, deoarece aceasta este o indicație directă a coeficientului de consangvinizare al descendenților.

Stabilirea cuplurilor de reproducători (potrivirea perechilor) nu are influență la nivelul populației, dar are sau poate avea unele efecte la nivelul produșilor rezultați în urma împerecherii cuplurilor.

 taurine hutu_b

Performanţele valorilor de ameliorare ale taurului SINUS

Sursa: http://www.vit.de

Click AICI pentru explicaţii privind termenii şi acronimele din exemplul prezentat în foto!

 

un articol de

IOAN HUŢU

USAMVB Timișoara

PAUL BARROW

Universitatea Surrey, Marea Britanie

Vizualizat: 536 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?