Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Rasa Prolifică Palas la început de carieră. Ce caractere au fost ameliorate pe durata a 7 generaţii!

Publicat: 10 decembrie 2021 - 18:01
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Prolificitate de peste 150%, producţie medie totală de lapte de 180 litri şi spor mediu zilnic de 210 g/zi la miei sunt rezultatele a peste 40 ani de selecţie şi ameliorare pentru a crea prima rasă românească de ovine cu prolificitate ridicată.  

În vestul Europei, prolificitatea este considerată, de ani buni, caracterul care influenţează în cea mai mare măsură eficienţa economică a creşterii ovinelor. La noi, acest caracter de reproducere are, la rasele autohtone, valori scăzute spre medii (105-145%) comparativ cu rasele de ovine occidentale (150-225%), şi ca urmare are mari rezerve de îmbunătăţire.

 

Cum creştem rapid producţia de carne de miel!


În acest an, cererea de miei destinaţi pentru export a crescut foarte mult şi, ca urmare, preţul per kg greutate vie s-a dublat (14-15 lei/kg) faţă de cel obţinut acum trei ani (6-8 lei/kg). Pentru ameliorarea rapidă a producţiei de carne de miel este necesară încrucişarea oilor locale din fermele comerciale (maxim 50%) cu berbeci din rase prolifice, iar oile hibride obţinute să se încrucişeze cu berbeci specializaţi pentru carne şi totodată să aplicăm tehnologii adecvate de bunăstare pentru îngrăşarea mieilor.

Tineret ovin Rasa Merinos de Palas_b 

 

ICDCOC Palas a creat oaia prolifică

 

Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice, prin Secţia de Zootehnie, a încurajat şi susţinut Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Palas Constanţa (ICDCOC) pentru crearea de rase noi de ovine performante din care în anul 2020 a fost omologată Rasa Prolifică Palas. Activităţile de formare şi consolidare a Rasei Prolifică Palas au fost finalizate cu rigoare ştiinţifică de cercetătorii R. Răducu, G. Vicovan, Adriana Vicovan şi Ana Enciu după 47 de ani (1973-2020) de muncă susţinută, de pasiune şi competenţe excepţionale în domeniu.

 

Caractere ameliorate pe durata a 7 generaţii


Pornind de la rasa autohtonă Merinos de Palas, printr-un program complex de încrucişări pe parcursul anilor 1973-1988, au fost aplicate şi testate un număr suficient de combinaţii între această rasă şi rasele prolifice: Romanov (Pf 200-250%), Landrace Finlandez (Pf 230-250%), Border Leicester (Pf 190-210%), Friză (Pf 180-225%) şi Ile de France (Pf 150-180%).

Având la bază un număr mare de variante de încrucişare şi aplicând selecţia, în principal, după prolificitate şi adaptare la condiţiile locale, în anul 1989 s-au obţinut mieii din tipul dorit.

Berbec Rasa Prolifica Palas_b

Efectivul de ovine din acest tip, începând cu anul 1990, s-a izolat reproductiv, timp de 7 generaţii (intervalul între generaţii 4,4 ani), având ca obiective principale ameliorarea prin selecţie a prolificităţii (peste 150%), a capacităţii de alăptare şi limitarea consangvinizării sub 1% pe generaţie. Asemănarea genetică cu rasele fondatoare este în proporţie de 39,7% cu rasa Romanov; 28,13% cu rasa Merinos de Palas, 15,63% cu rasa Friză, 93,6% cu rasa Border Leicester, 6,25% cu rasa Ile de France şi doar cu 1,56% cu rasa Landrace Finlandeză.

În perioada actuală, oile din Rasa Prolifică Palas înţarcă 1,4 miei pe oaie fătată, mai mult cu 31% comparativ cu oile cu lână fină din Dobrogea.

Sursa foto: ICDCOC Palas Constanţa, Autor Vicovan Gabriel

 

un articol de

IOAN PĂDEANU

SCDCOC Caransebeş

Vizualizat: 1409 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?