Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Rasă nouă de ovine made in Romania! Cât lapte dă ROVASI?

Publicat: 29 aprilie 2022 - 18:50
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fermele de ovine profilate pe producția de lapte de oaie devin din ce în ce mai profitabile dacă întrețin oi cu producția ridicată şi care se pretează la mulsul mecanic.

Toți mai mulți consumatori se orientează spre produsele tradiționale din lapte de oaie (caș, telemea, burduf) și, în ultima perioadă, și produse proaspete acidulate (chefir, sana, iaurt, lapte gras) care măresc rezistența la boli, fortifică organismul și măresc speranța de viață a omului.

Prețul oferit de unitățile de procesare pentru laptele de oaie este de peste două ori mai mare (4-4,5 lei/litru) față de laptele de vacă (1,7 lei/litru).

ovine rovasi 01_b 

Primii la efectivele de ovine, codaşi la rasele de lapte


România se situează pe locul al doilea la efectivul de ovine dar, dintre țările din Uniunea Europeană cu efective importante, are cele mai puține rase de ovine autohtone (12) din care opt sunt în pericol de dispariție!

Dintre rasele de ovine autohtone, pentru producția de lapte se evidențiază oile Țurcană Brează (150-180 litri lapte/lactație) localizate în zona montană și depresională și Tigaia de Covasna (130-160 litri lapte/lactație) iar zona de șes a României a rămas descoperită.

 

ASAS susţine crearea de rase


Câțiva oieri au decis să achiziționeze berbeci și chiar oi din rasele specializate pentru producția de lapte (Assaf, Lacaune, Friză etc.) la prețuri ridicate și cu o rată de supraviețuire în exploatare mai redusă.

Astfel s-a conturat necesitatea de a crea rase de ovine autohtone specializate pentru producția de lapte și bine adaptate în zona de șes și colinară.

Academia de Științe Agricole și Silvice, prin Secția de Zootehnie a promovat și a susținut financiar crearea de noi rase de ovine autohtone specializate. La Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Palas Constanța s-au creat și omologat rasele: Rasa de Carne Palas, Rasa de Lapte Palas și Rasa Prolifică Palas.

 ovine rovasi 02_b

 

Cum a apărut rasa ROVASI


La sfârșitul anului trecut, Agenția Națională de Zootehnie a omologat o nouă rasă de ovine denumită ROVASI, performantă pentru producția de lapte, creată pe parcursul a 40 de ani la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor de la Săcuieni-Bacău.

Rasa Rovasi s-a format într-un areal populat de rase tradiţionale româneşti - Ţurcană şi Ţigaie cu varietăţile lor albă, neagră, ruginie, bălă şi bucălaie şi metişii acestora. Noua rasă de ovine se diferențiază prin caracteristici distincte față de alte populații locale de oi fiind însă asemănătoare fenotipic cu majoritatea raselor la formarea cărora a participat rasa Awassi.

Procesul formării rasei a început în anul 1982 când în cadrul staţiunii de la Secuieni-Bacău au fost aduși berbeci genitori de rasă Awassi, din Israel.

 

Formarea noului genotip


Procesul formării s-a bazat pe aplicarea unui program sistematic de încrucișare, scopul principal fiind reprezentat de însumarea pe un genotip nou a fondului de gene responsabile de capacitatea lactogenă de la Awassi și păstrarea de la rasa locală Țigaie ruginie a genelor responsabile de rezistența organică, adaptarea la condiții tehnologice diferite, rezistența la factorii climaterici și la diferiți agenți patogeni etc.

Din generaţia R2, alături de femele au fost selecționați şi masculii cu însușiri valoroase (intensitate de creștere, vioiciune, vigurozitate și conformație corporală), cu exterior corect şi o constituţie robustă. Apoi s-a trecut la reproducerea în sine a indivizilor R2 şi R3 timp de 4 generaţii.

ovine rovasi 03_b 

Caracteristici morfologice


1. Constituția este fină sau fină spre robustă, formatul corporal dolicomorf spre mezomorf iar aplomburile sunt corecte.

2. Capul are dimensiuni mijlocii, profilul drept la oi, ușor arcuit la berbeci și acoperit un păr (jar) maroniu. Gâtul are dimensiuni medii și este bine prins de trunchi.

3. Trunchiul este lung, potrivit de larg și adânc iar crupa este ușor teșită. Picioarele sunt acoperite tot cu un jar de culoare maronie.

4. Cojocul de lână este format din fibre albe, semigroase, asociate în șuvițe de lână împâlsite. Producția de lână la oi se încadrează între 2,8-3,2 kg iar la berbeci între 3,5 și 4 kg.

5. Ugerul are mameloane de lungime medie fiind globulos, specific raselor specializate pentru lapte.

6. Coada de formă triunghiulară este specifică fiind largă la bază și are un depozit de grăsime.

 

Greutate superioară Ţigăii


Greutatea corporală este superioară rasei locale Țigaie. În cazul oilor adulte Rovasi greutatea vie medie determinată pe 870 femele din nucleul de reproducție a fost de 60,66 kg, iar la berbecii de reproducție de 95,45 kg. Ambele valori sunt semnificativ mai mari cu 23% față de cele determinate la efectivul de oi și berbeci de rasă Țigaie.

Mioarele aveau la momentul trecerii la turma de bază o greutate medie de 49,81 kg, reprezentând peste 75% din greutatea oilor adulte. Tineretul femel de reproducție întreținut în aceleași condiții de cazare și furajare realizează valori medii ale greutății vii cu peste 25% mai mari comparativ cu tineretul de rasă Țigaie.

 

Spor bun de creştere la miei


La mieii în perioada de alăptare, s-au înregistrat sporuri medii zilnice de creștere de peste 250 g/zi/cap, prin care se confirmă că rasa Rovasi are aptitudini bune și pentru producția de carne. Intensitatea mare de creștere a mieilor oferă posibilitatea înțărcării timpurii, mărind astfel intervalul în care oile mame sunt supuse procesului de muls.

ovine rovasi 05_b 

Producţie superioară de lapte


Producția de lapte a reprezintat principalul obiectiv al formării și al selecției. Pe baza datelor obținute în urma aplicării controlului performanțelor pentru cantitatea de lapte s-a constatat că la oile de rasă Rovasi producția medie de lapte a fost de 169,67 kg, mai mare cu 35,89% față de cea obținută de la oile de rasă Ţigaie (108,77 Kg), întreținute în aceleași condiții.

ROVASI ESTE DEJA ÎN FERME

Rolul și importanța acestei noi creații biologice este foarte bine evidențiată de faptul că numeroase efective au fost deja achiziționate de crescători din Constanța, Ialomița, Călărași și Giurgiu. Din efectivul total aflat în Registrul Genealogic au fost livrate și se regăsesc în exploatare în aceste zone un total de 4.218 ovine.

ECHIPA CARE A CREAT ROVASI

În prima etapă, activitățile de formare au fost coordonate de Eugen Popa (Director), Valeriu Caproșu și Neculai Iftimie iar în a doua etapă activitățile specifice de consolidare au fost coordonate de Prof. Constantin Pascal și cercetătorii Costică Cristian (Director), Eugen Popescu și Dragoș Bulmagă. O contribuție importantă au adus Mircea Tănase și Ionuț Ailenei de la AJCOC Miorița Moldavis.

Prin calităţile ei, Rovasi este de acum o rasă autohtonă excepțională, creație a cercetătorilor români.

Noua rasă este bine adaptată la condițiile de mediu mai aspre din zona de creștere și furnizează producții superioare de lapte, apropiate de cele ale raselor specializate. Este foarte rezistentă la temperaturile ridicate din timpul verii.

 

un articol de

IOAN PĂDEANU

CONSTANTIN PASCAL

USAMVB Timişoara

Vizualizat: 1036 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?