Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Rasa Landrace, cea mai răspândită în lume

Publicat: 20 aprilie 2010 - 13:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Rasa Landrace corespunde cerinţelor actuale de creştere intensivă, având o prolificitate bună, valorificând bine hrana şi producând carcase de calitate superioară.

Click pe poza pentru galerie!

Originea şi modul de formare

Rasa Landrace s-a format în Danemarca în perioada anilor 1850-1907, prin încrucişarea porcinelor locale cu rase albe, în special cu Marele Alb importat din Anglia. Produşii rezultaţi, superiori porcinelor locale, au fost supuşi unei alimentaţii complete şi echilibrate, alimentaţie bazată în special pe lapte ecremat sau zer şi concentrate, în care predomină orzul.

De asemenea, produşii rezultaţi din încrucişare au fost supuşi unei selecţii riguroase, însuşirile urmărite fiind lungimea corpului, dezvoltarea trenului superior, îmbunătăţirea precocităţii şi reducerea proporţiei de grăsime din carcasă.

La formarea porcului Landrace, aşa cum se prezintă el astăzi, pe lângă încrucişarea folosită şi alimentaţia aplicată, un rol deosebit l-a avut selecţia bazată pe controlul producţiei descendenţilor.

Descendenţii care realizau un ritm de creştere scăzut cu consum specific ridicat sau care, după sacrificare, aveau carcase prea scurte sau cu multă grăsime se considerau nereuşiţi, iar părinţii lor erau eliminaţi de la reproducţie. Danemarca este prima ţară din lume care a înfiinţat, în anul 1897, staţiuni pentru controlul producţiei porcinelor după descendenţi.

 

Aria de răspândire

Având însuşiri productive foarte bune, rasa Landrace s-a răspândit foarte repede atât în Danemarca, cât şi în alte ţări. În Danemarca, la o populaţie de circa 5 milioane de locuitori, efectivul de porcine este de circa 8 milioane. Din exportul agricol al acestei ţări, carnea de porc, în special sub formă de bacon, reprezintă în jur de 40%. Pentru continua ameliorare a însuşirilor rasei, se pune accent deosebit pe selecţie, în această ţară existând peste 250 ferme de selecţie.

Datorită calităţilor productive bune rasa Landrace a fost importată în diferite ţări, ocupând la ora actuală locul întâi în lume.

În ţara noastră primele importuri din rasa Landrace s-au făcut în anul 1956 din Canada, Anglia, Suedia, Polonia şi Franţa, deoarece exportul de animale vii din Danemarca era prohibit. Ulterior, după anul 1970, s-au importat reproducători şi din ţara de origine.

 

Însuşiri morfo-productive

Porcinele din rasa Landrace sunt de talie mijlocie spre mare, fiind mai scunde decât cele din rasa Marele Alb, dar sunt mai lungi, vierii având lungimea corporală de 160-180 cm, iar scroafele de 158-170 cm. Sunt animale zvelte, de culoare albă, cu îmbrăcămintea piloasă nu prea abundentă, având o conformaţie corporală de ansamblu mai fină şi sub formă de pară.

Capul este redus ca şi volum, în raport cu restul corpului, deoarece prin selecţie s-a urmărit reducerea regiunilor corporale din care rezultă carne de calitate inferioară.

Râtul este potrivit de dezvoltat, iar profilul capului este uşor concav, aproape drept. Urechile sunt mari şi aplecate (blegi). Gâtul este de lungime potrivită, cu dimensiuni de lărgime şi adâncime reduse.

Trunchiul este foarte lung, deoarece această rasă are una sau două perechi de coaste în plus faţă de alte rase. Trunchiul este mai puţin adânc şi larg în partea anterioară, dar este larg şi adânc în partea posterioară, deci are trenul posterior mult mai dezvoltat decât cel anterior. Spetele sunt reduse ca mărime, dar au musculatura foarte bine dezvoltată. Linia superioară a corpului este dreaptă sau uşor convexă. Spinarea şi şalele sunt lungi, suficient de largi şi cu musculatura dezvoltată.

Crupa este aproape orizontală, lungă largă şi bine îmbrăcată în musculatură, iar şuncile sunt lungi, bine descinse, largi şi adânci, cu musculatura foarte bine dezvoltată, fiind convexe în partea posterioară. Membrele sunt potrivit de înalte (mai scurte decât la Marele Alb) cu osatura fină, dar suficient de rezistente. Unghiile sunt alb-gălbui, relativ moi şi animalele suferă când pardoseala este prea dură.

Pielea este fină, de culoare alb-roz, bine întinsă pe corp, iar părul este alb, neted, de desime potrivită spre rar.

 

Prolificitatea

Prolificitatea rasei este ridicată, în medie de 10-11 purcei la fătare, din care se înţarcă 9-10 purcei. Materialul genetic existent la Romsuintest Periş realizează o prolificitate medie de 10,8 purcei, din care purcei născuţi vii 9,8; la 21 de zile 9,6 cu o capacitate de alăptare de 52,35 kg.

 

Precocitatea

Rasa Landrace este una dine cele mai precoce rase. Tineretul de reproducţie are un ritm de creştere şi dezvoltare foarte bun, astfel că la vârsta de 8 luni realizează greutăţi de 120-130 kg, putând fi introdus la reproducţie. Performanţele din perioada de testare sunt redate în tabel.

Rasa Landrace este specializată pentru producţia de carne, şi se pretează cel mai bine pentru producţia de bacon, deoarece, după sacrificare, rezultă carcase cu o lungime mare, cu porţiuni puţin valoroase reduse, cu grăsime puţină şi cu o proporţie de carne foarte ridicată.

Trebuie menţionat că efectivele de porcine Landrace din ţara noastră prezintă o variabilitate mare în privinţa însuşirilor morfo-productive. Acest lucru se datorează faptului că materialul provine din surse cu valori genetice diferite, precum şi a condiţiilor diferite de creştere şi îngrijire acordate.

 

Importanţă şi perspective de dezvoltare

Datorită însuşirilor bune de producţie, rasa Landrace este prevăzută în programul naţional de ameliorare. Este crescută în rasă pură în unităţile de selecţie şi testare, precum şi în unităţile de hibridare, prin combinarea cu rasa Marele Alb pentru obţinerea scrofiţelor hibride F1, utilizate în fermele de producţie, ca formă maternă pentru produşii comerciali.

 

Performanţe de creştere şi carcasă

Tabel LandraceClick pe poza pentru galerie!

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 2(46)/2007

Vizualizat: 9588 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?