Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

RALUCA MATEESCU are soluţii pentru VACA viitorului

Publicat: 18 ianuarie 2018 - 01:28
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Dr. Raluca Mateescu este un cercetător român de top din Statele Unite, o personalitate care aduce mândrie ţării ei de origine.

Într-o lume invadată de false valori şi superficialitate, un om care performează prin studii care vor revoluţiona zootehnia şi piaţa alimentară este o „rara avis”, care merită întreaga noastră atenţie.

Profesor asociat de genetică cantitativă şi genomică în cadrul Departamentului de Ştiinţe Animale la Universitatea din Florida, Raluca Mateescu conduce o echipă care îşi propune să realizeze „vaca viitorului”, care nu va mai fi afectată de condiţiile climaterice şi va avea o rezistenţă sporită la boli şi la factori de stres. Acesta este principalul domeniu de interes în momentul de faţă, dar viziunea Ralucăi Mateescu este una mult mai vastă. Aflându-se în „epicentrul” cercetării la nivel mondial, cunoaşte care sunt capcanele dar şi marile beneficii ale ingineriei genetice, iar noi am avut şansa să primim răspunsuri la întrebări pe care ni le punem adesea.

Ferma: Aflasem recent despre dumneavoastră că sunteţi implicată într-un proiect de cercetare ambiţios care urmăreşte crearea unor vaci rezistente la secetă. Cât de departe sunteţi de această realizare şi ce v-a determinat să vă orientaţi spre această direcţie?
Raluca Mateescu: Nu este exact secetă, este stres termic - o combinaţie de temperatură ridicată şi umiditate ridicată. Stresul climatic este un factor major de limitare a eficienţei producţiei la bovinele de carne în mediile tropicale şi subtropicale, iar la vacile de lapte în toată lumea. Se aşteaptă ca acest stres să crească din cauza schimbărilor climatice. Mai mult de jumătate din efectivele de bovine din întreaga lume sunt crescute în medii fierbinţi şi umede, inclusiv aproximativ 40% din vacile de carne din SUA. Utilizarea instrumentelor genomice pentru a crea un animal cu o capacitate superioară, atât pentru adaptarea termică, cât şi pentru producţia alimentară, reprezintă o abordare durabilă din punct de vedere energetic, pentru a face faţă provocării schimbărilor climatice globale. Sper să dezvolt aceste instrumente genomice în următorii 3-4 ani.

raluca-mateescu_b

Ferma: Cât de mult sunt influenţate bovinele de temperaturile exterioare?
Raluca Mateescu: Atât vitele de păşunat, cât şi cele din adăposturile de îngrăşare suferă de stres termic în perioadele cu temperaturi ridicate şi umiditate ridicată. În cazul expunerii la aceste condiţii, unele bovine sunt capabile să-şi regleze temperatura corporală şi să o menţină în limite normale (36,7-39,1oC pentru bovinele de carne, respectiv 38-39,3oC pentru cele de lapte), iar bunăstarea lor nu este compromisă şi producţia nu este diminuată. Dar alte bovine nu sunt capabile să facă acest lucru - funcţiile productive, cum ar fi creşterea, reproducerea şi calitatea cărnii sunt compromise. Pierderile economice din cauza stresului termic în industria de carne de vită din SUA au fost estimate cu peste un deceniu în urmă şi sunt în medie de 369 milioane de dolari anual.

 Pentru mai multe informaţii despre acest subiect citiţi în Ferma nr. 22/205 (ediţia 15-30 decembrie)

Un articol semnat de LIVIU GORDEA

Vizualizat: 487 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?