Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Putem scăpa de PPA - veşti bune de la cercetătorii spanioli

Publicat: 03 octombrie 2019 - 22:44
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Principalul vector de răspândire în teritoriu a Pestei Porcine Africane (PPA) este, cu siguranţă, mistreţul şi numai după aceea porcii domestici infectaţi.

De aceea, pentru a avea şanse de stopare a acestei păgubitoare epizootii, specialiştii recomandă ca în aria din imediata apropiere a locului unde izbucneşte un focar de PPA să fie distruşi, până la unul, toţi mistreţii, alături de porcii domestici existenţi la crescători. Procedeul se aplică cu stricteţe nu numai la noi, ci în toate focarele izbucnite în cele 55 de ţări de pe trei continente.

Vaccin purcei_b

Recent însă a apărut o soluţie nesperată care dă posibilitatea autorităţilor să renunţe la astfel de metode radicale şi extrem de păgubitoare, luate pentru a împiedica răspândirea bolii şi pentru a lichida focarele apărute.

Un prim rezultat: imunizarea întregului efectiv testat

O echipă de cercetători de la Universitatea din Madrid - Spania au reuşit să producă un vaccin cu ajutorul căruia au imunizat, pe cale orală, un grup de porci mistreţi tineri şi câţiva porci domestici. În lucrarea publicată în revista ,,Frontiers Veterinary Sciences” Nr. 6, din aprilie 2019, se menţionează că pentru aceasta, un colectiv de cercetători conduşi de Jose A. Barasona a folosit un ser sangvin recoltat de la un mistreţ mascul împuşcat în 2017 în Letonia, ajuns la ei pentru precizarea agentului cauzator al bolii. Cercetătorii, prin analize complexe, au stabilit că în serul sangvin şi în probele prelevate de la mistreţul din Letonia se găsea o variantă genetică a virusului care provoacă pesta porcină africană, non-hemo-absorbant, cu funcţia patogenă mult atenuată, pe care l-au şi caracterizat şi tipizat, denumindu-l Lu17/WB/Rie1, genotip 2.
Pentru a stabili capacitatea virusului de a declanşa producerea bolii şi implicit a sintezei de anticorpi împotriva lui, Jose A. Barasona şi colaboratorii săi au utilizat 12 purcei de mistreţ, iar în hrana a nouă dintre aceştia au introdus virusul atenuat non-hemo-absorbant, izolat din probele prelevate de la mistreţul împuşcat în Letonia. Trei purcei au primit acelaşi furaj, dar necontaminat cu virusul respectiv, însă fiind puşi să coabiteze în aceleaşi condiţii cu ceilalţi nouă purcei. Observaţiile şi analizele specifice, efectuate zilnic, au dus la concluzia că după 30 de zile de la consumarea furajelor cu virusul atenuat, în cazul tuturor celor 12 purcei de mistreţ, titrul de anticorpi sintetizaţi împotriva virusului pestei porcine africane era la un nivel foarte ridicat, caracteristic unei imunizări solide.

Experienţa a dat roade şi în practică

Pentru a se convinge că acest lucru se întâmplă şi în realitate, cercetătorii au efectuat un experiment crucial. După 30 de zile de la consumarea furajului contaminat, celor 12 purcei, dar şi altora nevaccinaţi, proveniţi de la porci domestici, le-au injectat intramuscular virusul virulent care produce în mod natural pesta porcină africană. Cu satisfacţie au constatat că toţi cei 12 purcei de mistreţ au manifestat semne clinice nespecifice, care au dispărut după 2-3 zile. Spre deosebire de aceştia, însă, toţi purceii domestici luaţi în experiment s-au îmbolnăvit de pestă porcină africană cu simptomele ei specifice şi au murit în câteva zile. În felul acesta, cercetările au dovedit că virusul atenuat, non-hemo-adsorbant, izolat de la mistreţul împuşcat în Letonia, administrat prin furaje (pe cale orală) nu produce boala cunoscută sub numele de pesta porcină africană (sau febra porcină africană), în schimb el este un puternic imunogen (declanşează producerea de anticorpi antivirali), care protejează eficient mistreţul de contractarea acestei boli îngrozitoare.


VACCIN ANTI PPA, ÎN PREMIERĂ MONDIALĂ

Meritul suprem al colectivului de cercetători conduşi de către Jose A. Barasona constă nu numai în faptul că ei au reuşit să demonstreze, pentru prima dată în lume, că este posibilă crearea unui vaccin împotriva pestei porcine africane, ci şi în faptul că ei au stabilit că mistreţul se poate imuniza eficient împotriva acestui virus şi prin achiziţionarea virusului atenuat eliminat prin secreţiile animalelor care îl ingurgitează odată cu furajele. Această constatare are nu numai o importanţă biologică, ci şi una economică, deoarece face posibilă vaccinarea mistreţului în sălbăticie, dar şi a porcului domestic, prin consumul oral de vaccin doar de către unele animale, urmând ca celelalte să se imunizeze prin simpla coabitare a acestora cu cele vaccinate.

 


Articol publicat în revista Ferma nr. 16/243 (ediţia 15-30 septembrie 2019)

Vizualizat: 318 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?