Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Putem deparazita puii sub două luni sau nu?

Publicat: 31 iulie 2019 - 08:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Intrăm puţin pe teritoriul medical şi încercăm să explicăm două modalităţi de deparazitare internă la păsări, deparazitare care se refera la viermi şi nu la protozoare (Eimeria - cauza coccidiozei, Histomonas - cauza histomonozei sau Trichomonas - cauza trichomonozei).

Singal_b

Deparazitarea cu SINGAL
SINGAL - 5 mg/cp Flubendazol substanţă activă
Ce presupune deparazitarea cu SINGAL la puii de găină, aflăm dintr-un fragment preluat de pe site-ul FARMAVET:
“Păsări adulte: 2 compr./kg greutate corp. (10 mg /kg.g.c.), 2 zile consecutiv.
Pentru tratamentul singamozei la pui:
- 1 compr./pui cu greutate mai mică de 500 grame (5 mg/kg g.c.), 2 zile consecutiv
- 2 compr./pui cu greutate mai mare de 500 grame (10 mg/kg.g.c.), 2 zile consecutiv”.

Deparazitarea... online
Din mediul online (repet, o sursă inepuizabilă de greşeli tehnologice) am selectat următoarele “TRATAMENTE” care dau 100% rezultate! OARE?!
Iată cam ce se spune: “Două comprimate pe kg timp de 3 zile cu repetare 2 zile peste o saptămână” sau chiar schema tratamentului de coccidioză de necesitate aplicat ca deparazitare: “Două pastile pe kg timp de 2 zile consecutiv, apoi pauză 3 zile, încă 2 zile câte 2 comprimate pe kg iar pauză 2 zile şi încă 2 zile câte 2 pastile pe kg”!
De ce se spune că puii nu se deparazitează mai devreme de 2 luni? Pentru că puii, de orice rasă ar fi ei, cu greu ajung la 500 grame în acest timp, exceptând hibrizii de carne şi cei aşa-numiţi micşti!
Recomandarea FARMAVET pentru deparazitarea puilor sub 500 g cu un singur comprimat/pui/zi, 2 zile consecutiv, deşi nu specifică, se face NUMAI pentru o MEDIE de greutate foarte apropiată de 500 de grame! Ce înseamnă asta? Că unui pui i se administrează 5 mg flubendazol x 2 zile = 10 mg, doză pe care o consider o doză ŞOC iar greutatea, cu cât este mai mică, cu atât cele 10 mg de flubendazol au o acţiune mai intensă asupra organismului puiului! Acest “tratament” este “recomandat” numai în gospodării!

pui de o luna_b

Alternativa corectă!
Totuşi, cum putem deparazita puii la o vârstă fragedă, cu toate că, în prima lună de viaţă este puţin probabil să se infesteze cu paraziţi interni? Alternativa ar fi un deparazitant care se încorporează în furaj iar tratamentul se face pe perioada a 7 zile, doza fiind mult mai mică, dar constantă!
Să luăm exemplul HELMIX-ului. Helmixul se găseşte la pliculeţe de 100 de grame şi are ca substanţă activă tot flubendazolul, în cantitate de 5 grame! Dozajul este de 600 grame Helmix la tona de furaj, adica 0,6 grame la kg de furaj sau 30 mg de flubendazol substanţă.
Să luăm un caz particular, şi anume puişori la o lună de viaţă şi o greutate de 350 grame media, pe care îi deparazităm intern cu Helmix. Ce cantitate de flubendazol va acumula un pui pe durata tratamentului de o săptămână? Dacă ştim că un pui la această vârstă mănâncă aproximativ 40 grame furaj/zi, înseamnă că el acumulează numai 1,2 mg de substanţă/zi timp de 7 zile, adică 9,4 mg şi nu 10 mg în 2 zile, ca în cazul tratamentului cu comprimate!!!
Concluzia este că aceeaşi cantitate de substanţă (10 mg) administrată pe perioadă mai îndelungată are acelaşi efect deparazitant, dar organismului puiului îi este mult mai uşor să o proceseze.

Levoplix_b

Ce presupune deparazitarea cu LEVOPLIX 10% (Levamisol)
Denumirea comercială sub care găsim Levamisolul este LEVOPLIX 10% la pliculeţ de 20 grame pulbere solubilă, substanţa activă fiind Levamisolul în cantitate de 100 de mg pentru fiecare gram de pulbere.
Prospectul MARAVET recomandă: “La păsări şi curcani medicamentul (Levoplix 10%) se va administra în jumătate din consumul zilnic al apei de băut sau al furajului, cu un dozaj de 36-48 mg levamisole HCI per Kg de greutate vie”.
Însă am auzit şi de dozaje de genul: “Un plic la 5 litri de apă 2 zile consecutiv sau două plicuri la 7-8 litri de apă etc”.
Haideţi să gândim puţin logic şi, luând în considerare şi modul de administrare a deparazitantului anterior să vedem care ar fi doza reală. Daca Flubendazolul se administrează în cantitate de 10 mg/kg greutate corporală timp de 2 zile consecutiv (deci 20 mg/kg ), cel mai logic Levamisolul, datorită cantităţii de 36-48 mg/kg greutate corporală se va administra în doză unică, în funcţie de gradul de infestare.
Dacă luăm exemplul nostru anterior, cu puişorii la o lună de viaţă şi o greutate de 350 grame media, pe care îi deparazităm intern, de data aceasta cu Levoplix 10%, atunci cantitatea necesară pentru un pui va fi cuprinsă între 12,6 şi 16,8 mg/pui, doză ce se administrează în jumătate din apa pe o zi pe care el o bea la vârsta asta, adică aproximativ 30 ml.
Conform aceluiaşi prospect, un gram de pulbere solubilă de Levoplix 10% conţine 100 mg de Levamisol, rezultând de aici că acest gram ar putea fi folosit în deparazitarea a 2,1-2,8 kg greutate corporală (în cazul puilor noştri a 6 până la 8 pui, în funcţie de gradul de infestare). Administrarea se va face în 30 ml de apă pentru fiecare pui, cu însetarea prealabilă de câteva ore a acestora şi asigurarea unui front suficient de adăpare în momentul administrării soluţiei.
Exemplificare:
• Pentru 10 pui cu o medie de greutate de 350 grame se vor dizolva între 1,25 şi 1,67 grame de Levoplix 10% în 300 ml de apă
• Pentru 10 găini adulte cu o medie de greutate de 2,5 kg se vor dizolva între 9 şi 12 grame de Levoplix 10% în 750 ml apă. Deparazitarea se poate repeta după o lună.
Ca o concluzie la deparazitarea cu Levoplix, pentru o doză completă şi un dozaj corect trebuie să ţinem seama în primul rând că un gram de pulbere bubabilă este suficient pentru o greutate în viu între 2,1 şi 2,8 kg, administrată într-o cantitate de apă echivalentă cu jumătate din apa consumată de acea pasăre în 24 de ore!
NOTĂ: În ambele cazuri se va ţine seama de timpii de aşteptare recomandaţi de către producător, atât la puii de carne cât şi la găinile ouătoare!

Stimaţi gospodari, în speranţa că aceste informaţii v-au fost de folos, vă aştept cu întrebări, propuneri şi dezvăluiri din experienţa proprie la adresa de email: narcisdefta.ferma@gmail.com sau pe Facebook, în grupurile specializate: Asociatia Profesionala a Crescatorilor de Pasari de carne si gaini ouatoare şi Ferma de familie.

 

COMPOZIŢIA CALITATIVĂ ŞI CANTITATIVĂ EVALON
Fiecare doză (0,007 ml) de vaccin nediluat conţine:
• Substanţe active: Eimeria acervulina, tulpina 003 ........ 332 - 450*; Eimeria brunetti, tulpina 034 ........ 213 - 288*; Eimeria maxima, tulpina 013 ........ 196 - 265*; Eimeria necatrix, tulpina 033 ........ 340 - 460*; Eimeria tenella, tulpina 004 ........ 276 - 374*
*Numărul de oochisti sporulaţi derivaţi din linii precoce atenuate de coccidia, conform procedurilor in vitro ale fabricantului la momentul efectuării amestecului.
• HIPRAMUNE T (solvent)
• Adjuvant: Montanide IMS
• Excipienţi: Albastru briliant (E133) Roşu AC (E129) Vanilină
FORMA FARMACEUTICĂ: Suspensie şi solvent pentru pulverizare orală. Suspensie: suspensie tulbure de culoare albă. Solvent: soluţie de culoare maroniu închis.
PARTICULARITĂŢI CLINICE: Specii ţintă - pui de găină. Indicaţii pentru utilizare, cu specificarea speciilor ţintă: pentru imunizarea activă a puilor de găină începând de la vârsta de o zi, în scopul reducerii semnelor clinice (diaree), leziunilor intestinale şi formării de oochisturi în coccidioza cauzată de Eimeria acervulina, Eimeria brunetti, Eimeria maxima, Eimeria necatrix şi Eimeria tenella. Instalarea imunităţii: la 3 săptămâni după vaccinare. Durata imunităţii: 60 de săptămâni după vaccinare, într-un mediu care permite reciclarea oochiştilor.

Articol publicat în revista Ferma nr. 12/239 (ediţia 1-31 iulie 2019)

 

Vizualizat: 14680 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken a expus pentru prima dată în România semănătoarea Solitair DT!

Aceasta este de fapt o combinaţie de semănat şi oferă mai multe avantaje fermierilor. În partea din faţă a semănătorii se află o greblă de nivelare, care are rolul de a uniformiza suprafaţa înainte de a plasa sămânţa în pământ. Tăvălugul cu anvelope, montat opţional, asigură în plus o mărunţire a solului în faţa sistemului de discuri Heliodor, care are rolul de a pregăti patul germinativ pe adâncimea de 10-12 cm, sau mai puţin, dacă este cazul. Îngrăşământul este depus cu precizie între două rânduri de seminţe cu ajutorul brăzdarelor cu discuri duble, la adâncimea de aplicare dorită, pentru o pornire mai bună în vegetaţie. Apoi, rola de tăvălugire cu anvelope asigură o reconsolidare uşoară a segmentului de sol în care secţia de semănat va depune cu foarte mare precizie sămânţa. În final avem un set de greble cu dinţi, ce au rolul de a împiedica formarea crustei. Capacitatea buncărului porneşte de la 3.400 litri şi poate ajunge până la 5.100 litri, cu posibilitatea separării materialului (40:60). „În funcţie de varianta de echipare, avem opţiunea Single Shot sau Double Shot, ceea ce înseamnă că fermierii pot aplica chiar trei tipuri de sămânţă diferite sau sămânţă şi îngrăşământ”, ne-a explicat Marian Gheorghe, Manager de vânzări Lemken România.

Tractoare cu și fără cabină pentru specificul Transilvaniei de la NHR Agropartners! Dicor Land, pentru prima dată la AGRARIA! Sigma România, pentru al doilea an consecutiv la AGRARIA!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?