Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Punctele forte ale oilor de carne Palas

Publicat: 29 noiembrie 2020 - 12:15
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Preţurile stimulative la mieii îngrăşati, deficitul de personal şi restricţiile sanitare i-au determinat pe mulţi crescători de oi să se orienteze mai mult spre producţia de carne.

un articol de
IOAN PĂDEANU
USAMVB Timişoara

Managementul producerii cărnii de ovine trebuie să ţină seama atât de obiectivele şi interesele oierilor, cât şi de preferinţele consumatorilor.

 

Ce vor oierii? Fătări tot anul şi miei cu SMZ ridicat

 

Producerea şi îngrăşarea mieilor poate fi eficientă când folosim variante tehnologice care au ca efect obţinerea mieilor în toate anotimpurile, cu viteză de creştere ridicată şi costuri reduse pe kg spor de greutate.
Rezultă că rasele de ovine care pot făta tot timpul anului iar mieii acestor rase au un spor mediu zilnic ridicat, cu un consum specific de furaje mic şi o calitate a carcaselor superioară, sunt de preferat.

oaie cu miel din rasa de carne palas -omologata 2012_b

Berbecii din rasele străine specializate pentru carne au dat rezultate bune la încrucişare cu oile din rasele autohtone, dar rata lor de supravieţuire a fost mult mai redusă comparativ cu berbecii din rasele noastre.

 

Avem o rasă românescă?

 

Oierii pun fireasca întrebare: avem o rasă de ovine autohtonă performantă pentru carne? Da, avem! Rasa de carne de Palas.
Este demn de menţionat că la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor (ICDCOC) Palas Constanţa, condus de Radu Răducu, pe lângă oaia de carne de Palas, recent au fost create, în colaborare cu secţia de zootehnie a ASAS, încă două rase de ovine performante, pe care le vom prezenta în ediţii viitoare.

 

După ani şi ani de selecţie şi ameliorare...

 

Rasa de carne de Palas, omologată în 2012, s-a format la ICDCOC Palas Constanţa. În 1972, unitatea a importat din Franţa 10 berbeci şi 20 oi de rasă Ile de France. În prima fază au încrucişat berbecii Ile de France cu oi Merinos de Palas şi s-au obţinut miei hibrizi mai performanţi decât cei autohtoni. În etapa următoare, mioarele hibride F1 s-au încrucişat tot cu berbeci Ile de France, rezultând hibrizi (R1) cu 75% Ile de France şi 25% Merinos de Palas.

miei rasa de carne palas_b

A urmat o perioadă de încrucişare între hibrizii F1 şi R1 şi un program sever de selecţie având ca obiective sporul de creştere în greutate până la vârsta de 5-6 luni, s.m.z. şi conformaţia corporală specifică raselor de ovine specializate pentru carne.
Pentru a corecta şi îmbunătăţi unele caractere, această populaţie a fost infuzată cu rasele Romanov (prolifică), Ostfriză (lapte) şi Suffolk (carne).
Rasa de carne Palas are în genofond 62% gene de la rasele de carne, 4% de la rasele prolifice şi 33% gene de la Merinos de Palas.

După anul 1988, populaţia obţinută a fost izolată reproductiv şi supusă unei selecţii susţinute în direcţia ameliorării însuşirilor pentru carne.
Lucrările de formare au fost coordonate pe întreaga perioadă de Gabriel Vicovan, un distins cercetator ştiinţific care a contribuit la dezvoltarea şi promovarea unor tehnologii inovative şi eficiente pentru ovine şi caprine.

Berbec Rasa de Carne_b 

 

Caracteristici de top în avantajul fermierilor

 

1. Adaptarea la mediu: rasa de carne de Palas este bine adaptată la condiţiile de mediu din Dobrogea, dar a performat şi în zonele de deal din sudul Moldovei. Este o rasă pretenţioasă la păşune, necesitând păşuni cultivate de bună calitate şi amestecuri de concentrate echilibrate energoproteic.
2. Caractere de exterior: capul este potrivit de lung, dar larg, jarul de pe faţă este alb şi atât oile cât şi berbecii nu au coarne. Gâtul este potrivit de lung şi larg, trunchiu este lung şi cilindric, jigourile au profil convex, iar din talie adâncimea trunchiului este peste 50%.

3. Caractere productive

• Carne: Mieii la fătare au greutate mare - 4,5-5 kg, iar la vârsta de 5 luni - 40-42 kg berbecuţii şi 36-38 kg mieluţele. Sporul mediu zilnic potenţial al mieilor este foarte ridicat - 280-300 g/zi, randamentul la sacrificare se situează între 45 şi 48%, iar carcasele se încadrează în clasele de conformaţie E, U, R.
Greutatea corporală a berbecilor este de 95-110 kg, iar cea a oilor de 60-65 kg.
• Lâna: Berbecii produc anual 5-6 kg lână fină cu de 24-26 microni, iar oile 4-4,5 kg lână.
Lungimea şuviţelor este de 7-10 cm, iar randamentul la spălare a lânii este foarte ridicat de 52-54%.
Aceste oi nu se mulg decât foarte puţin, după înţărcarea/livrarea mieilor la 5-6 luni, pentru suprimarea lactaţiei.

4. Caractere reproductive: rasa are un mare avantaj, oile manifestă călduri tot timpul anului şi se pretează pentru monte în extrasezon şi fătări toamna.
- Fecunditate: 93-96%;
- Prolificitate: 125-132%.

5. Ameliorare

• Selecţia urmăreşte optimizarea în continuare a parametrilor producţiei de carne şi creşterea prolificităţii la circa 150%.
• Hibridare: prin încrucişări cu rasele autohtone se ameliorează semnificativ creşterea în greutate cu 25-30%, a randamentul la sacrificare cu 3-5 puncte procentuale şi scăderea consumului specific de furaje cu 18-20%.
Oieri, haideţi să nu ne mai holbăm peste gard la vecini, la rasele specializate pentru carne. Să promovăm şi să utilizăm Rasa de Carne Palas.
Cu berbeci din această rasă folosiţi la montă pe oi Merinos, Spancă, Țigaie vom reuşi să producem miei performanţi pentru carne în toate anotimpurile anului şi la preţuri stimulative.

 

Berbec Rasa de Carne Palas_b Sursa foto: ICDCOC Palas Constanţa

 

DE LA „LÂNA DE AUR”, LA RASA DE CARNE!

Gheorghe Albu, unul dintre cei mai cunoscuţi fermieri din Dobrogea, a dezvoltat, în trecut, un parteneriat cu Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Palas pentru omologarea oii de carne Palas.
Click AICI şi află de ce fermierul din Viişoara a văzut un potenţial imens în oaia care a devenit prima rasă de carne realizată în România după Revoluţie!

Vizualizat: 2135 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?