Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PUIUL ECOLOGIC versus BIO CA LA ŢARĂ

Publicat: 10 iulie 2018 - 10:47
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În ultima perioadă, internetul şi mai ales reţelele de socializare sunt pline de anunţuri cu produse ”bio”, printre care se numără şi puiul crescut ca la ”bunica la ţară” sau ”puiul ecologic”. Pentru cine are posibilitatea să îşi dezvolte o mică afacere în acest domeniu, alegerea de a creşte astfel de pui nu e deloc rea, dar în primul rând ar trebui să evite să folosească greşit etichetele de “ca la ţară” sau “ecologic. Dar şi consumatorul ar trebui educat pentru a putea face diferenţa dintre cele două tipuri de produse.

Pentru folosirea termenului de ecologic sau bio trebuie întrunite nişte condiţii tehnice, nutritive şi, mai mult, produsul respectiv trebuie să fie şi certificat ca fiind ecologic. Certificarea reprezintă o garanţie a consumatorului că, într-adevăr, acel produs este ecologic iar diferenţa de bani în plus faţă de un aliment convenţional se regăseşte în calitatea produsului eco.
Cu riscul de a crea răutăţi sau discuţii pe acest subiect, trebuie să recunoaştem că din ce în ce mai mulţi consumatori nu au încredere sută la sută în produsele sub eticheta “ca la ţară”. Iar motivele care stau la baza acestor afirmaţii sunt foarte simple şi logice. Pentru produsele obţinute ”ca la ţară” nu există o trasabilitate, adică nu ştim de unde vin, ce furaj a fost dat păsării, ce tratamente au fost administrate, nu cunoaştem data sacrificării, metodele de creştere ş.a.m.d. De fapt, mergem numai pe încrederea în producător, fără să existe o garanţie că produsul consumat este controlat sanitar-veterinar şi este sigur pentru sănătatea oamenilor. Nu discutăm despre calităţile organoleptice ale produsului, ci numai despre faptul că aceste alimente nu sunt supuse niciunui control şi nu oferă nici o garanţie pentru sănătate. Din aceste motive, explicăm ce înseamnă de fapt utilizarea termenului de ecologic în cazul cărnii de pasăre.
Creşterea păsărilor în sistem semi-intensiv combină sistemul gospodăresc (extensiv) cu elemente de tehnologie intensivă. Sistemul se practică în următoarele forme de creştere: pe aşternut permanent; pe aşternut permanent şi cu stinghii de odihnă; pe aşternut permanent şi cu acces liber în padoc.

padoc pasari 2_b

Cum creştem puiul cu adevărat ecologic?
Creşterea puilor de carne în sistem ecologic se încadrează în creşterea pe aşternut permanent şi cu acces liber în padoc. Condiţiile tehnologice pentru utilizarea termenului de ecologic sunt reglementate de Regulamentul European CE 889/2008.
Termenul „pui de carne ecologici” poate fi utilizat doar în cazul în care densitatea per mp în adăpost nu depăşeşte 10 păsări şi 21 kg greutate vie. Ca excepţie de la această regulă, în cazul adăposturilor mobile, a căror suprafaţă de pardoseală (suprafaţa adăpostului) nu depăşeşte 150 mp şi care rămân deschise în timpul nopţii, densitatea poate fi crescută la 16 păsări, dar nu mai mult de 30 kg greutate în viu per mp.
În cadrul unui punct de lucru, suprafaţa utilizabilă a adăposturilor nu poate să fie mai mare de 1.600 mp, iar într-un adăpost nu pot fi mai mult de 4800 de pui. Halele de păsări trebuie să fie prevăzute cu trape de intrare/ieşire a păsărilor, cu o lungime de 4 m la 100 mp suprafaţă de adăpost. Padocul (spaţiul exterior) unde păsările au acces liber trebuie să fie împrejmuit, să fie bine înierbat şi să asigure acces uşor păsărilor. În exterior (padoc) trebuie asigurat un spaţiu de 4 mp per cap de pasăre.

Cerinţe privind construcţiile zootehnice
Adăposturile pentru păsări trebuie să îndeplinească, la modul general, următoarele cerinţe:
• Satisfacerea unor condiţii impuse de procesul biologic specific populaţiilor avicole;
• Realizarea unor condiţii de microclimat specifice activităţii de creştere şi de exploatare a păsărilor (umiditate, factori chimici, variaţii de temperatură etc.);
• Rezistenţa în timp a construcţiei, posibilitatea de readaptare a profilului pentru care a fost concepută clădirea, precum şi costuri de construcţie cât mai mici;
• Amplasarea corectă a aleilor de deservire;
• Satisfacerea condiţiilor sanitar-veterinare de igienă şi a cerinţelor de prevenire şi de stingerea incendiilor.
De asemenea, adăpostul trebuie să permită iluminarea pe cale naturală. Lumina naturală poate fi suplimentată prin mijloace artificiale pentru a asigura maxim 16 ore lumină pe zi, existând o perioadă de odihnă neîntreruptă, fără lumină artificială, de cel puţin opt ore.
Spre deosebire de alte tipuri de sisteme de creştere, în avicultura ecologică spaţiul de exploatare trebuie să aibă stinghii de odihnă pentru păsări, dimensionate în aşa fel încât să asigure spaţiu de odihnă pentru fiecare pasăre.

stinghii de odihna 2_b

Vârsta maximă de sacrificare
Pentru a evita folosirea metodelor de creştere intensivă, păsările trebuie fie crescute până ajung la vârsta minimă de sacrificare de 81 zile, fie să provină din rase (şuşe, hibrizi cu creştere lentă) recunoscute pentru creşterea lentă. Deci, acolo unde nu se utilizează rase (şuşe), vârsta minimă de sacrificare trebuie să fie de 81 de zile. În raţia zilnică de furaje trebuie să se adauge furaje grosiere, furaje proaspete sau uscate ori furaje însilozate (Regulamentul CE 889/2008). Furajul utilizat în creşterea şi exploatarea puilor de carne în sistem ecologic trebuie să fie de tip ecologic.
În tabel sunt prezentate diferenţele tehnologice dintre sistemul de creştere în aer liber tradiţional, conform Regulamentului CE nr 543/2008, şi sistemul ecologic, conform Regulamentului CE 889/2008.

pui de carne in sistem free range_b

Leonard Constantin STAFIE
Radu ANTOHE

Articol publicat în revista FERMA nr. 9(214), 15-31 mai 2018

Vizualizat: 9909 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?