Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PUIUL DIN OGRADA BUNICII - creşterea tradiţională a păsărilor de carne

Publicat: 27 iulie 2018 - 21:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În ultima perioadă am auzit, prin presă sau în diferite medii, diverse discuţii cu privire la termenul de ”tradiţional”. Cum cei mai mulţi dintre noi prin ”tradiţional” înţeleg ”ca la bunica de la ţară”, ne revine datoria de a lămuri deosebirea dintre cele două concepte care, de fapt, descriu tehnologii diferite.

• Puiul crescut ”ca la bunica la ţară”, din punct de vedere tehnologic, se încadrează, conform literaturii de specialitate, în sistemul gospodăresc. Acest sistem se practică pe scară largă în gospodăriile ţărăneşti din România şi reprezintă o creştere sezonieră, iar, în general, producţia obţinută este folosită pentru consum propriu.

Pui de carne_b
Avantajele acestui sistem sunt: păsările prezintă o stare de sănătate relativ bună; nu necesită lucrări deosebite în perioada de creştere; carnea obţinută este căutată datorită calităţilor ei organoleptice; nu necesită investiţii deosebite pentru creşterea şi exploatarea păsărilor.
Dezavantajele constau în: nu se poate realiza un control al factorilor de microclimat; rentabilitatea unei ferme de acest gen este negativă; producţia de carne este influenţată de factorii climaterici, astfel aceasta devine sezonieră; consumul de furaj per kilogramul de carne este foarte mare, la fel şi timpul de obţinere a lui; nu se pot pune în evidenţă în totalitate caracterele productive ale păsărilor.

• Puiul crescut în sistem ”tradiţional” se încadrează în sistemul semi-intensiv, care are la bază combinarea sistemului gospodăresc (extensiv) cu elemente de tehnologie din sistemul intensiv. Acest trip de exploatare se practică în următoarele forme:
- Creşterea pe aşternut permanent;
- Creşterea pe aşternut permanent şi stinghii de odihnă;
- Creşterea pe aşternut permanent şi acces liber în padoc.
În această categorie avem creşterea puilor de carne în sistem tradiţional, conform Regulamentului European CE nr. 543/2008 art 11, creşterea puilor de carne în sistem ecologic.
Avantaje: factorii de microclimat sunt controlaţi riguros, astfel producţia de carne sau de ouă nu mai este sezonieră; asigură o producţie mare de carne; rentabilitatea economică este mare, astfel o microfermă cu un efectiv de 300 capete poate asigura un venit rezonabil unei familii de fermieri; starea de sănătate a păsărilor este destul de bună; numărul de păsări per mp de construcţie este destul de mare (de 12-15 pui mp în cazul puilor de carne).
Dezavantaje: se realizează o densitate a păsărilor per mp destul de mică; pe timp de vară în adăpost se formează praf, care provoacă probleme respiratorii efectivelor de păsări; pe timp de iarnă creşte umiditatea din adăpost.

Etichetarea corectă
Creşterea puilor de carne în sistem ”tradiţional”, conform reglementărilor europene, îmbracă la rândul lor mai multe forme. Aşadar conform regulamentului european CE nr. 543/2008 art. 11, etichetarea cărnii de pasăre se poate face după cum urmează:
• Crescut în spaţii închise - sistem extensiv. Pentru crescătorii de pui de carne care doresc să eticheteze carnea cu denumirea ”Crescut în spaţii închise - sistem extensiv” este obligatoriu a se îndeplini cumulativ mai multe criterii: densitatea per mp nu poate fi mai mare de 15 capete sau 25 de kg greutate vie, iar vârsta de sacrificare să fie de minimum 56 de zile.
• Crescut în semi-libertate. În cazul sistemului de creştere ”crescut în semi-libertate” trebuie îndeplinite cumulativ următoarele condiţii. Şi anume, densitatea per mp nu poate fi mai mare de 15 capete sau 25 de kg greutate vie, iar vârsta de sacrificare să fie de minimum 56 de zile. Păsările, cel puţin jumătate din viaţa lor, trebuie să aibă acces continuu pe timpul zilei în padocuri (teren înierbat), acoperite în principal de vegetaţie, şi să se asigure o densitate minimă de un pui/mp de padoc. O altă condiţie obligatorie este ca reţeta furajeră din perioada de îngrăşare (finisare) să conţină minim 70% cereale. În plus, adăposturile trebuie să fie prevăzute cu trape de ieşire de cel puţin de 4 metri liniari la 100 de metri pătraţi de adăpost. Nu se utilizează denumirea de ”tradiţional” pe eticheta produsului, ci ”crescut în semi-libertate”.
• Tradiţional - crescut în aer liber. Conform Regulamentului European nr. 543/2008 art. 11, pentru etichetarea cărnii de pasăre cu denumirea ”tradiţional-crescut în aer liber” crescătorul de păsări trebuie să întrunească mai multe condiţii cumulative. Şi anume, densitatea nu poate fi mai mare de 12 pui/mp sau 25 de kg greutate vie/mp de adăpost. Pe lângă densitate, suprafaţa utilă a adăposturilor nu poate depăşi 1600 mp pentru un punct de lucru. În plus, adăposturile trebuie să fie prevăzute cu trape de ieşire de cel puţin 4 metri liniari la 100 de metri pătraţi de adăpost. Puii trebuie să aibă acces în padoc de la vârsta de 6 săptămâni, iar densitatea în padoc să fie de 1 pui/2 mp de padoc. Păsările utilizate în acest sistem trebuie să provină din hibrizi cu creştere lentă - recunoscuţi. O altă condiţie obligatorie este ca reţeta furajeră din perioada de îngrăşare (finisare) să conţină minim 70% cereale, iar vârsta minimă de sacrificare să fie de minim 81 de zile, dar să nu depăşească vârsta de 105 zile. După cum observaţi, doar în aceste condiţii se poate utiliza pe etichetă termenul de ”tradiţional”!
• Tradiţional - în libertate totală. În cazul utilizării termenului pe etichetă de ”tradiţional - crescut în libertate totală”, trebuie îndeplinite condiţiile de la sistemul de creştere ”tradiţional-crescut în aer liber”, cu excepţia suprafeţei de padoc, unde în loc de 1 pui/2 mp de padoc, păsările au acces continuu pe timpul zilei la spaţii exterioare (padoc) cu o suprafaţă nelimitată.
Poate vă veţi întreba acum ce au păţit europenii, au înnebunit, chiar trebuie reglementat atât de strict? Răspunsul este simplu: NU, nu au înnebunit, ci pur şi simplu vor să protejeze micul şi mijlociul crescător de păsări, pentru a nu intra în concurenţă cu marii producători de carne de pasăre şi pentru a nu dispărea din mediul rural clasa de mijloc a agriculturii.

Leonard Constantin STAFIE
Radu ANTOHE


O ETICHETARE ERONATĂ ŞI ÎMPOTRIVA LEGII
La momentul actual, pe rafturile magazinelor din România, puii obţinuţi în sistemul ”Crescut în spaţii închise - sistem extensiv” sunt etichetaţi greşit cu denumirea de “tradiţional” (etichetarea corectă fiind ”Crescut în spaţii închise - sistem extensiv”). Menţionarea de ”tradiţional” pe etichetă fără îndeplinirea condiţiilor impuse de regulamentul european nr. 543/2008 este o încălcare flagrantă a legii! Cred că acest articol ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru cei de la ANSVSA cu privire la nerespectarea legislaţiei. De fapt, prin menţionarea termenului de ”tradiţional” pe etichetă este o inducere gravă în eroare a consumatorului.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 7/212 (ediţia 15-30 aprilie 2018)

 

Vizualizat: 8396 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?