Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PUIUL creşte fericit pe AŞTERNUTUL POTRIVIT!

Publicat: 21 iunie 2018 - 23:42
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Aşternutul permanent, indiferent de tip, este utilizat pentru a proteja păsările de contactul direct cu podeaua şi cu dejecţiile, cât şi pentru a uşura curăţenia de la sfârşitul seriei. Aşternutul permanent trebuie să asigure nişte condiţii esenţiale, precum reducerea volumului de lucru prin evitarea evacuării periodice a acestuia, un consum mai mic de aşternut per cap de pasăre, o bună absorbţie a umidităţii din dejecţii.

Aşternutul permanent (sau în engleză ”deep litter” - aşternut adânc) se realizează prin aşezarea pe pardoseala (betonată) a halei de producţie a unui strat de material higrosopic şi izoterm, cu o adâncime între 5 şi 20 cm. Umiditatea normală a aşternutului este în jurul valorii de 25%, cu limite ce pot varia între 18% şi 40%. Umiditatea aşternutului permanent cât şi calitatea acestuia este influenţată de mai mulţi factori, cum ar fi: calitatea materialului folosit, durata de utilizare, condiţiile de microclimat din adăpost, intensitatea ventilaţiei, vârsta, greutatea şi densitatea puilor în hala de producţie, temperatura din adăpost, existenţa unor surse suplimentare de producere a umidităţii (spre exemplu condes creat pe tavan sau pierderi de apă prin sistemul de adăpare, ţevi sparte) şi nu în ultimul rând calitatea nutreţului combinat consumat de păsări.

Asternut pui_b

Ce materiale alegem şi cum le întrebuinţăm?
În adăpostul aerisit şi curat se va introduce un strat de 10-20 cm de aşternut pe toată suprafaţa halei. Acesta trebuie să fie întins uniform, să nu fie infestat cu mucegai, ci curat şi uscat. Ca aşternut se poate folosi rumeguşul de lemn, paie tocate, deşeuri de hârtie etc. (vezi tabelul). Paiele de cereale trebuie tocate la o dimensiune de circa 10 cm. Capacitatea acestora de absorbţie a apei variază de la 265% în cazul paielor de secară, 275% pentru paiele de ovăz şi 297% la paiele de grâu. Tuleii şi ştiuleţii de porumb pot fi utilizaţi ca aşternut permanent tocaţi la dimensiunea de 1-3 cm, având o capacitate de absorbţie de 141%.
Sub aşternut recomandăm presărarea unui strat de var nestins, pentru menţinerea acestuia într-o stare de curăţenie cât mai bună. Varul nestins absoarbe umiditatea din aşternut iar în contact cu apa degajă oxigen şi se produce o uşoară încălzire a aşternutului permanent. În acelaşi timp, acesta mai prezintă şi un efect “cid” asupra agenţilor microbieni.
Pentru decontaminarea aşternutului, acesta se va introduce în adăpost cu o săptămână înainte de populare şi se va folosi formolul sub formă de aerosoli sau o altă soluţie decontaminantă. Înainte de a introduce aşternutul în hala de producţie, pardoseala trebuie să fie încălzită şi să nu prezinte umezeală.
Aşternutul folosit are o importanţă deosebită pentru dezvoltarea normală a păsărilor; un material murdar, umed duce la mărirea ratei de îmbolnăviri, cât şi la apariţia de pododermatite.

Asternut pui_b

Adăpătorile - prima cauză a umezirii în exces
Curăţenia aşternutului este condiţionată într-o mare măsură de funcţionarea corespunzătoare a adăpătorilor (aceasta fiind una dintre cauzele apariţiei umezelii şi implicit a deteriorării aşternutului). Obligatorie este şi respectarea densităţii optime per metru pătrat. În timpul creşterii puilor trebuie urmărită zilnic calitatea aşternutului: dacă apar zone excesiv de umede, se recomandă presărarea de var praf sau superfosfat în zonele respective şi completarea cu aşternut proaspăt. Concomitent se identifică şi cauzele care au dus la deteriorarea acestuia şi se intervine prin eliminarea acestora.

Evacuarea aşternutului
La finalul seriei de pui, aşternutul permanent (amestecat cu dejecţii) este evacuat şi dus la platforma de depozitare pentru compostare şi utilizare ca îngrăşământ. El se poate scoate din adăpost manual, dar pentru capacităţile mai mari de 300 capete de păsări recomandăm folosirea tractoarelor de capacitate mică (15 cai putere) cu lamă. Transportul aşternutului împreună cu dejecţiile, de la adăpost, se realizează cu o remorcă ce trebuie să fie acoperită cu o prelată, pentru a preveni împrăştierea acestuia pe traseul până la platforma de dejecţii.
Evacuarea aşternutului folosit se realizează la sfârşitul fiecărei serii, în caz de necesitate (deteriorarea rapidă a aşternutului în anumite zone din adăpost) se poate completa zona afectată cu un aşternut curat.
Pentru depozitarea dejecţiilor se recomandă folosirea platformelor betonate, înconjurate cu garduri de protecţie şi să fie amplasate la cel puţin 3 km de adăposturi. Acestea nu trebuie să fie în apropiere de ape curgătoare iar pânza freatică să nu fie la suprafaţă. Aceste cerinţe trebuie să fie îndeplinite cu stricteţe pentru a preveni poluarea provocată de dejecţii.
Dejecţiile se pot folosi după o perioadă de minimum un an ca îngrăşăminte pe terenurile agricole, realizând astfel economii la fertilizare datorită costului de producţie foarte mic al produsului.

Surse:
• Bălăşescu, M. şi colab., 1980 - Avicultură, Edit. Didactică şi Pedagogică, Bucureşti
• Stafie, C. Leonard, 2013 re-editat 2016, “Ghid practic de creştere pui de carne şi găini ouătoare” - Ed. Pim Iaşi şi Ed. Globe Edit - OmniScriptum GmbH & Co. KG, Bahnhofstraße 28, 66111 Saarbrücken Germany
• Văcaru-Opriş, Ioan şi colab., 2002 - “Tratat de avicultură”, vol. II. Edit. Ceres, Bucureşti.


CARACTERISTICILE MATERIALELOR FOLOSITE CA AŞTERNUT ÎN ADĂPOSTURILE DE PĂSĂRI

 asterni218_b


Un articol publicat în revista Ferma nr. 11/216 (ediţia 15-30 iunie 2018)

Vizualizat: 7972 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?