Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Pui grill din supermarket sau din propria ogradă?

Publicat: 20 august 2018 - 15:21
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În urmă cu două luni am scris, în revista Ferma, că în România, în structura furajului combinat destinat creşterii puilor de carne nu se folosesc hormoni. Fiind sigură că nu am reuşit să conving toţi cititorii de acest fapt, i-aş îndemna, mai ales pe cei care manifestă neîncredere, să-şi crească singuri puii şi să se convingă ei înşişi că aceştia ating greutăţi mari fără a primi hormoni în hrană. 

Oricine locuieşte la curte poate să crească pui de carne în gospodărie. Condiţia este ca materialul biologic să fie corespunzător şi fac referire aici cu precădere la hibridul Ross 308, întrucât este cel mai vândut, fie ca pui de o zi, fie ca pui zburaţi.
Puii “zburaţi” sunt crescuţi în ferme specializate până la vârsta de trei săptămâni, uneori doar două săptămâni sau chiar 10 zile. După această vârstă, ei sunt vânduţi doritorilor, îndeobşte celor care nu au condiţii de a creşte pui de o zi, respectiv crescătorilor particulari ori chiar fermelor care nu au condiţii de microclimat pentru puii de o zi.

Pui zburati_b

Cerinţe nutritive pentru creşterea şi finisarea puilor zburaţi
Condiţiile de calitate ale furajelor combinate administrate puilor de carne, hibridul Ross 308 (www.aviagen.ro), sunt următoarele:
• în perioada de creştere, respectiv de la 10 la 24 zile - energie metabolizabilă 3100 kcal, proteină brută 21,5%, lizină 1,29%, metionină plus cistină 0,99%, calciu 0,87%, fosfor disponibil 0,435%;
• în perioada de finisare, respectiv de la 25 zile la livrare - energie metabolizabilă 3200 kcal, proteină brută 20%, lizină 1,19%, metionină plus cistină 0,94%, calciu 0,81%, fosfor disponibil 0,405%.
Deoarece puii îşi reglează ingesta de furaj, în principal, în funcţie de cerinţele lor energetice şi de conţinutul energetic al furajelor, se impune corelarea celorlalţi nutrienţi - a conţinutului în proteină brută (PB), în aminoacizi esenţiali, macro şi microelemente şi a vitaminelor - cu valoarea energetică a furajului.
Satisfacerea condiţiilor de calitate a nutreţurilor combinate utilizate în hrana puilor de carne, în cele două perioade (creştere şi finisare), se realizează prin participarea în structura reţetelor a următoarelor componente:
- Porumb (55-65%); dacă există un deficit de porumb, acesta poate fi înlocuit cu orz decorticat (circa 10-20%) sau cu grâu (20-30%);
- Şroturi de floarea-soarelui şi de soia (15-25%); în prima perioadă de creştere, din cauza conţinutului ridicat în celuloză, şrotul de floarea-soarelui nu trebuie să depăşească 7%;
- Furaje de origine animală şi microorganică (10-12%): făină de peşte 3-5% şi drojdii furajere 3-4%);
- Grăsimi (1,5-4,5%);
- Făina de lucernă (1-2%) se foloseşte în perioada a doua, pentru îmbunătăţirea calităţii şi aspectului comercial al carcaselor (culoare gălbuie);
- Furaje minerale-sare (0,2%), cretă furajeră (1-1,5%), fosfaţi (0,5-1%) şi premix vitamino-mineral (1%).
Condiţiile de calitate prezentate anterior pot fi asigurate prin mai multe combinaţii de materii prime. În tabel sunt prezentate două variante de furaj combinat pentru puii zburaţi, corespunzătoare perioadei de creştere, respectiv celei de finisare.

Pui zburati_b

 

 

 

Consumul de hrană şi sporul în greutate
Dacă puii zburaţi sunt achiziţionaţi la vârsta de 10 zile, aceştia ar trebui să aibă masa corporală de circa 300 g, iar până la această vârstă să consume circa 300 g de furaj combinat. La vârsta de 3 săptămâni, puii au circa 930 g şi un consum, până la această vârstă, de circa 1180 g. La finalul perioadei de finisare (42 zile), fiind hrăniţi cu furajul prezentat anterior, puii ar trebui să ajungă la greutăţi de circa 2800 g. De la vârsta de 21 zile şi până la sacrificare, puii mai consumă aproximativ 3500 g furaj. La un randament de 80%, dintr-un pui de 2800 g rezultă o greutate a carcasei de 2240 g. Prin urmare, acel pui grill pe care îl cumpărăm din supermarket poate fi crescut de către noi (acasă), cu condiţia să folosim furaje echilibrate în principii nutritive.
Oricare ar fi varianta de furaj combinat folosită, se impune respectarea condiţiilor de calitate prevăzute în ghidul de creştere a hibridului.

 


STRUCTURI DE FURAJE COMBINATE ŞI CONDIŢII DE CALITATE PENTRU CREŞTEREA PUILOR ZBURAŢI

 tabpuiaug118_b

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 13/218 (ediţia 1-14 august 2018)

 

Vizualizat: 1178 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?