Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pui de casă în sezonul rece? Da, se poate!

Publicat: 01 februarie 2021 - 10:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Dornici de venituri suplimentare, destui români au descoperit pe cont propriu, în plină pandemie, rețeta de succes a unei mici afaceri: creșterea puilor la curte, chiar și în extrasezon.

Din cauza pandemiei, mulți angajați au rămas fără serviciu sau au ajuns în șomaj tehnic. În această situație, oamenii au căutat soluții pentru completarea veniturilor, căci, cu 75% din salariul minim și cu copii de crescut, este dificil să acoperi cheltuielile de zi cu zi.

 

AFACERI ÎN PANDEMIE: PUI CRESCUȚI LA CURTE

 

Așa au apărut mici afaceri în rândul celor care locuiesc la casă și care au înclinații spre creșterea animalelor. Deși în gospodării creșterea puilor de carne are loc în perioada de primăvară - vară, oamenii inventivi au făcut din aceasta o afacere chiar și în perioada de toamnă - iarnă.

 

PRODUCȚIE ÎN EXTRASEZON

 

Pentru a evita aglomerația din magazine, mulți consumatori preferă sistemul online și primesc totul la ușă. Căutând să cumpăr un curcan, pe rețelele de socializare am luat legătura cu un crescător care mi-a spus că face acest lucru din primăvară și, întrucât afacerea s-a dovedit a fi profitabilă, a continuat să crească pui și peste iarnă. Stând la casă, și-a amenajat o încăpere în acest sens. Cumpără puii de o zi, iar cerealele (porumb, grâu) le are din cultură proprie. De asemenea, a cultivat soia și a dus-o la o fabrică de obținere a uleiului, primind ulei și șrot de soia. Dintr-o farmacie veterinară a cumpărat un premix care conține toate componentele - carbonat de calciu, fosfat monocalcic, sare, aminoacizi, premix vitamino-mineral - pentru a obține un furaj combinat echilibrat, conform vârstei puilor de carne.

pui de casa Canva_bfoto: Canva.com 

 

FURAJARE CORECTĂ ÎN 3 ETAPE

 

Puii de o zi au fost din hibridul Ross 308. Conform ghidului de creștere, aceștia au nevoie, etapizat, de furaje cu următoarele caracteristici nutritive:

  1. De la 1 zi la 10 zile: furaj combinat de tip Starter cu 23% PB (proteină brută), 3000 kcal energie metabolizabilă (EM) și maxim 3% celuloză brută;
  2. De la 11 la 24 zile: furaj combinat de tip Creștere cu 20,5% PB, 3100 kcal energie metabolizabilă și maxim 4% celuloză brută;
  3. De la 25 zile la livrare (35 sau 42 zile): un furaj combinat de tip Finisare cu 20% PB și 3200 kcal energie metabolizabilă.

Caracteristicile nutritive menționate pot fi acoperite de structurile de furaje combinate, prezentate în tabel.

TABEL: STRUCTURI DE FURAJE COMBINATE PENTRU PUII DE CARNE

Ingrediente

Demaraj

1-10 zile

Creștere

11-24 zile

Finisare

25-35 (42)zile

Porumb

31,94

34,92

37,01

Grâu furajer

20,28

20,2

20,2

Șrot de soia

39,56

35,67

31,99

Ulei de soia

3,65

5,11

6,86

Fosfat monocalcic

1,30

1,10

1,00

Cretă furajeră

1,30

1,10

1,10

DL Metionină

0,40

0,40

0,36

L-Lizină HCl

0,27

0,22

0,21

L-Treonină

0,15

0,08

0,07

Sare de bucatarie

0,20

0,20

0,20

Premix vitamino mineral

1,00

1,00

1,00

Total

100

100

100


 

MICROCLIMAT SĂNĂTOS

 

Pentru a-și exterioriza potențialul productiv, pe lângă un furaj echilibrat, puii au nevoie de condiții de microclimat conform ghidului de creștere a hibridului.

  • Temperatura de demaraj trebuie să fie de 30oC la o zi, la 3 zile - 28oC, la 6 zile - 27oC, la 9 zile - 26oC, la 12 zile - 25oC, la 15 zile - 18oC, la 18 zile - 23oC, la 21 zile - 22oC, la 24 zile - 21oC, la 27 zile - 20oC. De la această vârstă și până la sacrificare, rămâne aceeași temperatură.
  • Programul de iluminat trebuie să asigure 23 de ore de lumină şi o oră de întuneric, până la vârsta de şapte zile, pentru a stimula consumul de furaj. Diminuarea duratei zilei lumină prea devreme reduce activitatea de furajare şi greutatea corporală.

pui inimos 2 CANVA_b

 

RANDAMENTUL CARCASEI: PIEPT VS. PULPE

 

În funcție de preferințele consumatorilor, puii de carne se pot sacrifica la vârste și greutăți diferite, respectiv la 35 sau la 42 de zile. La 35 de zile greutatea medie este de 2,235 kg, iar la 42 de zile - 2,9 kg. Cantitatea de furaj pe care o consumă un pui pentru 1 kg spor este de 1,47 kg până la 35 zile și de 1,61 kg până la 42 de zile.

În funcție de greutatea corporală, diferă ponderea diferitelor părți ale carcasei (piept sau pulpe) astfel:

  • Dacă sacrificarea se face la 35 de zile, puii au circa 2,2 kg, ponderea pieptului fiind de 23,48% la masculi și de 25,36% la femele, iar ponderea pulpelor 22,98% la masculi și de 22,53% la femele.
  • Dacă sacrificarea se face la 42 de zile, la greutatea de 2,9 kg, ponderea pieptului crește la 25% la masculi și la 27,42% la femele, iar ponderea pulpelor este de 23,38% la masculi și de 22,98% la femele.

Randamentul carcasei la masculi este de 72,57% la o greutate vie de 2,2 kg și de 73,91% la 2,9 kg. La femele, la greutatea de 2,2 kg, randamentul este de 73,1%, iar la 2,9 kg este de 74,46%. Prin urmare, odată cu creșterea în greutate, sporește randamentul carcasei. La un randament de circa 74% se obțin carcase de aproximativ 2,1 kg.

Click AICI și află cum poți să crești profitabil păsări pentru carne sau pentru ouă, consultând articolele de specialitate publicate pe www.revista-ferma.ro!

 

pui inimos fericit Canva_b

PREȚURI BUNE ÎN ONLINE
Un kilogram de pui de carne în carcasă costă 22 lei în sistemul online. Astfel, un pui e vândut cu 46 lei. Este un preț foarte bun, care aduce un profit considerabil crescătorului. Curcanii se vând cu 28 lei/kg.
Prețurile bune arată că exemplul acestor gospodari poate fi urmat de către cei care stau la curte și au spații ce pot fi amenajate pentru creșterea puilor.


un articol de
LAVINIA ŞTEF

Vizualizat: 1246 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?