Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Proteina în furajarea rumegătoarelor: moft sau necesitate?

Publicat: 07 iulie 2010 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Proteina este unul din principalii factorii limitativi în dietele vacilor de lapte şi (ale) tăuraşi (lor) la îngrăşat.

Click pe poza pentru galerie!

În 1989, sistemul american (National Research Council) implementează conceptul de proteină nedegradabilă, astfel că proteina brută a unei materii prime a fost clasificată în:

• proteină degradabilă în rumen (utilizată de microsimbionti pentru a sintetiza proteina microbiană);
• proteină nedegradabilă în rumen (disponibilă direct în intestinul subţire).


Asigurarea necesarului de aminoacizi

Cerinţele de proteină bypass sunt influenţate de vârsta animalului şi de producţie. Astfel, cu cât animalul este mai tânăr şi producţia mai ridicată, cu atât necesarul de proteină bypass creşte. O situaţie particulară o reprezintă vacile fătate recent, pentru că substanţa uscată ingerată este relativ scăzută cantitativ şi astfel cresc cerinţele de proteină.

Administrarea unei raţii cu un conţinut ridicat de proteină nu reprezintă cea mai bună soluţie, deoarece capacitatea de metabolizare a microsimbionţilor este depăşită, fapt ce duce la pierderea unei cantităţi importante de proteină nedegradată. Acest lucru înseamnă pierdere de bani, ţinând cont de faptul că proteina este unul dintre cei mai scumpi nutrienţi.

Cercetările au avansat până la nivel de aminoacizi, chiar dacă în acest moment nu sunt la acelaşi nivel cu monogastricele; aceasta deoarece în cazul rumegătoarelor trebuie să hrăneşti nu un organism, ci cel puţin două (animalul ca atare, flora ruminală bacteriană, protozoarele ruminale etc.). În acest sens, se ştie că principalii aminoacizi limitativi ai producţiei de lapte sunt lizina şi metionina.

Necesarul de aminoacizi este asigurat atât de proteina ce scapă de degradarea microsimbionţilor aflaţi în rumen (proteina bypass sau nedegradabilă), cât şi de proteina microbiană rezultată în urma fermentaţiei ruminale.

 

Şrotul de soia, cel mai utilizat supliment proteic

Şrotul de soia este cel mai utilizat supliment proteic în raţiile vacilor de lapte şi ale tăuraşilor la îngrăşat. Are o palatabilitate ridicată, iar profilul de aminoacizi pe care-i conţine este bine balansat şi cu biodisponibilitate crescută, comparativ cu alte şroturi.

Dintre toate nutreţurile proteice utilizate în hrana animalelor, şrotul de soia conţine cel mai mare procent de aminoacizi esenţiali, respectiv 45,3% (NRC 2001). Totuşi, în România şrotul de soia nu pare să aibă acelaşi succes, chiar şi în condiţiile în care tot mai multe ferme au importat vaci cu potenţial genetic ridicat.

Cu toate acestea, profilul bogat de aminoacizi al şrotului de soia este disponibil ca atare numai într-o proporţie de 25% până la 35%, restul fiind procesat de microsimbionţii ruminali în proteină de origine microbiană.

Deoarece proteina de origine microbiană are, de cele mai multe ori, acelaşi profil de aminoacizi indiferent de structura raţiei sau de tipul de concentrat proteic folosit, cercetările au fost orientate către protejarea aminoacizilor conţinuţi în şrotul de soia, pentru ca aceştia să fie absorbiţi direct în intestinul subţire.

Pentru a creşte acest procent, atât şrotul de soia cât şi soia ca atare au fost supuse la diferite tratamente cum ar fi extrudarea, prăjirea, lignosulfonarea etc. În urma acestor tratamente aplicate, disponibilitatea directă a aminoacizilor a crescut până la 79,4 la sută (NRC 2001).

COMPARAŢIE ÎNTRE DIFERITE NUTREŢURI PROTEICE

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 3(70)/2009

Vizualizat: 1463 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!