Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Proiecte pentru zona montană de peste 200.000.000 de lei

Publicat: 17 ianuarie 2023 - 10:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Agenţia Naţională a Zonei Montane a anunţat recent proiectele eligibile pentru înfiinţarea de centre de colectare a fructelor de pădure şi a laptelui, dar şi pentru construirea de stâne. 

Fructe de pădure şi ciuperci

 

În total, au fost aprobate 165 de proiecte, cele mai multe, 79, fiind pentru înfiinţarea de ”centre de colectare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură în zona montană”. 69 de proiecte sunt pentru înfiinţarea de centre pentru colectarea laptelui în zona montană şi 15 proiecte pentru construirea unor stâne în zona montană.

Bugetul total alocat pentru înfiinţarea de centre de colectare fructe de pădure/ciuperci/plante medicinale/plante aromatice este de 96.000.000 de lei. Valoarea maximă eligibilă/proiect: 600.000 de lei pentru centre colectare fructe şi 800.000 de lei pentru centre colectare şi prelucrare fructe. Valoarea sprijinului nerambursabil acordat este de 40 - 90% din valoarea eligibilă a proiectului pentru centre de colectare fructe şi 50% din valoarea eligibilă pentru centru de colectare şi prelucrare a fructelor.

 

Colectarea laptelui

 

Bugetul total alocat pentru înfiinţarea de centre pentru colectare a laptelui este de 92.000.000 de lei. Valoarea maximă eligibilă/proiect este de 500.000 de lei pentru centre de colectare a laptelui, 1.700.000 de lei pentru centre de prelucrare şi 1.900.000 de lei pentru colectare şi prelucrare.

Valoarea sprijinului nerambursabil acordat este de 40 - 90 % pentru centre de colectare, 50% pentru centre de prelucrare şi 50% pentru centre de colectare şi prelucrare. Bugetul total pentru construirea stânelor montane: 34.640.000 de lei. Valoarea maximă eligibilă/proiect: 300.000 de lei. Valoarea sprijinului nerambursabil: 50% din valoarea eligibilă a proiectului. Programul este gestionat de Agenţia Naţională a Zonei Montane.

 

La stâna ”...Consulting and Enginering SRL”

 

Printre beneficiari se numără întreprinderi individuale, cooperative agricole, dar şi PFA-uri şi SRL-uri. De pildă, potrivit listei publicate de ANZM pe site-ul propriu, printre câştigători se află Ecoserv Logistic SRL, care va primi un ajutor de stat în valoare de 480.000 de lei, pentru înfiinţarea unui centru de colectare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură în zona montană. Pentru înfiinţarea unui centru de colectare a laptelui, ”Din ferma mea, Cooperativă Agricolă” va primi suma de 400.000 de lei. Printre cei care vor construi o stână montană se numără şi SC M and G Consulting Services And Enginering SRL, care va primi suma de 150.000 de lei.

Vizualizat: 1288 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?