Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PRODUCEREA CĂRNII de PORC. Cum asigurăm o FURAJARE DE CALITATE?

Publicat: 22 iunie 2017 - 15:06
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CUM CALCULĂM COSTURILE? Orice fermier, crescător de porci, este conştient de faptul că 60-70 la sută din costul producerii unui kilogram de carne în viu reprezintă cheltuiala cu furajul.

Atunci când avem în vedere creşterea profitabilităţii din prisma costului cu furajele, ar trebui să luăm în calcul măcar următoarele trei elemente: Procesarea furajului; Managementul administrării furajelor; Formularea reţetelor furajere, susţine Ioan Ladoşi, PIC România.

porc-furajare_b

Potrivit acestuia, indifferent de sursa furajelor există o serie de aspecte „de fineţe” care, ţinute sub control, pot conduce la optimizarea eficienţei transformării furajului în carne de porc. Iată câteva dintre ele:
• Dimensiunea măcinişului. Se consideră că, între anumite limite, scăderea dimensiunii particulelor cu 100 microni conduce la o creştere a eficienţei utilizării furajului cu 1,2%. În mod curent, această dimensiune se situează la valoarea de 750 microni, iar reducerea la 650 va conduce la o economie relevantă de furaj /porc, evident, cu variaţii dependente de genetică, cazare, starea de sănătate a animalelor etc. Efectul advers însă este o creştere a proporţiei pulberilor, atunci când furajul se administrează animalelor ca atare, sub formă de făină;
• Calitatea furajului procesat (peletat /granulat/brizurat) - de regulă, un furaj procesat de calitate este considerat acela care conţine mai puţin de 20% pulberi şi făinuri. (…)
• Mentenanţa echipamentelor de producţie şi procesare este, de asemenea, importantă, pentru că are efecte asupra: dimensiunii măcinişului (moara şi sitele) şi calităţii amestecului ingredientelor furajere (mixerele şi cântarele).
• Furajarea umedă are reale avantaje faţă de cea uscată, pentru că are ca efecte reducerea risipei şi a pulberilor, dar şi pentru că e mai apropiată de forma preferată de hrănire a porcilor, conducând la îmbunătăţirea eficienţei furajării şi a palatabilităţii.

Despre managementul furajării, citiţi în revista Ferma, ediţia 15-30 iunie 2017!

Vizualizat: 1544 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?