Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PRODUCEREA CĂRNII de PORC. Cum asigurăm o FURAJARE DE CALITATE?

Publicat: 22 iunie 2017 - 15:06
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CUM CALCULĂM COSTURILE? Orice fermier, crescător de porci, este conştient de faptul că 60-70 la sută din costul producerii unui kilogram de carne în viu reprezintă cheltuiala cu furajul.

Atunci când avem în vedere creşterea profitabilităţii din prisma costului cu furajele, ar trebui să luăm în calcul măcar următoarele trei elemente: Procesarea furajului; Managementul administrării furajelor; Formularea reţetelor furajere, susţine Ioan Ladoşi, PIC România.

porc-furajare_b

Potrivit acestuia, indifferent de sursa furajelor există o serie de aspecte „de fineţe” care, ţinute sub control, pot conduce la optimizarea eficienţei transformării furajului în carne de porc. Iată câteva dintre ele:
• Dimensiunea măcinişului. Se consideră că, între anumite limite, scăderea dimensiunii particulelor cu 100 microni conduce la o creştere a eficienţei utilizării furajului cu 1,2%. În mod curent, această dimensiune se situează la valoarea de 750 microni, iar reducerea la 650 va conduce la o economie relevantă de furaj /porc, evident, cu variaţii dependente de genetică, cazare, starea de sănătate a animalelor etc. Efectul advers însă este o creştere a proporţiei pulberilor, atunci când furajul se administrează animalelor ca atare, sub formă de făină;
• Calitatea furajului procesat (peletat /granulat/brizurat) - de regulă, un furaj procesat de calitate este considerat acela care conţine mai puţin de 20% pulberi şi făinuri. (…)
• Mentenanţa echipamentelor de producţie şi procesare este, de asemenea, importantă, pentru că are efecte asupra: dimensiunii măcinişului (moara şi sitele) şi calităţii amestecului ingredientelor furajere (mixerele şi cântarele).
• Furajarea umedă are reale avantaje faţă de cea uscată, pentru că are ca efecte reducerea risipei şi a pulberilor, dar şi pentru că e mai apropiată de forma preferată de hrănire a porcilor, conducând la îmbunătăţirea eficienţei furajării şi a palatabilităţii.

Despre managementul furajării, citiţi în revista Ferma, ediţia 15-30 iunie 2017!

Vizualizat: 1512 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?