Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Probleme tehnice apărute în exploatarea puilor de carne

Publicat: 19 iunie 2018 - 19:21
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În perioadele de creştere şi exploatare a puilor de carne apar diferite probleme care duc la pierderi economice importante. Identificarea din timp a acestora, cunoaşterea cauzelor care duc la apariţia lor şi acţionarea rapidă pentru remediere pot atenua sau evita pagubele din bugetul fermelor. 

Pentru o mai bună înţelegere a fenomenului, crescătorul trebuie să observe efectivul de păsări cu atenţie sporită, dar şi în cunoştinţă de cauză. Din acest motiv, realizarea unor evidenţe stricte cu privire la mortalităţi, consumurile de apă şi furaje, monitorizarea temperaturii, a umidităţii şi a programului de lumină ne ajută la înţelegerea evoluţiei efectivului de păsări şi la identificarea, în timp util, a posibilelor cauze care duc la problemele tehnice din timpul exploatării.

Pui de carne_b

10 posibile probleme tehnice majore la o serie de pui

1. Mortalitate mai mare de 1% în prima săptămână - sunt cinci cauze care pot provoca acest lucru:
calitatea puiului - verificaţi calitatea puiului de la staţia de incubaţie, timpul şi condiţiile de transport;
lipsă consum nutreţ - de verificat frontul de furajare, calitatea furajului (chimic şi fizic) şi lumina din hală;
consum mic de apă - de verificat frontul de adăpare, calitatea apei (chimic şi fizic) şi lumina din hală;
condiţiile de microclimat - de verificat umiditatea, temperatura viteza curenţilor de aer, ventilaţia, lumina şi programul de lumină, zgomote în hală;
boală - identificarea indivizilor bolnavi, efectuarea de necropsii şi analize de laborator pentru depistarea tipului de agenţi patogeni.

2. O altă problemă întâlnită este rata ridicată a mortalităţii corelată cu un ritm scăzut de creştere - aici avem trei posibile cauze:
boli metabolice - de verificat calitatea nutreţului, condiţiile de microclimat şi programul de lumină;
probleme cu picioarele - de verificat nutreţul din punct de vedere al conţinutului de Ca, P, vitamina D3;
boli infecţioase - identificarea indivizilor bolnavi, efectuarea de necropsii şi analize de laboratorsssssssss.

3. Rata mică de creştere în prima săptămână este determinată de următoarele cinci cauze:
calitatea puiului;
condiţiile de microclimat - de verificat, umiditatea, temperatura viteza curenţilor de aer, ventilaţia, lumina şi programul de lumină, zgomote în hală;
alimentaţie - verificarea nutreţului din punct de vedere cantitativ şi calitativ (fizic, chimic, microbiologic);
consumul de apă - de verificat frontul de adăpare, calitatea apei (chimic şi fizic);
boală - identificarea indivizilor bolnavi, efectuarea de necropsii şi analize de laborator.

4. La unele serii de pui poate apărea fenomenul de creştere lentă a păsărilor - patru probleme pot să provoace asta:
condiţiile de microclimat - de verificat sistemul de ventilaţie din punct de vedere al debitului, viteza curenţilor de aer, uniformitatea ventilaţiei;
alimentaţie - verificarea nutreţului din punct de vedere cantitativ şi calitativ (fizic, chimic, microbiologic);
consumul de apă - de verificat frontul de adăpare, calitatea apei (chimic şi fizic);
boală - identificarea indivizilor bolnavi, efectuarea de necropsii şi analize de laborator pentru depistarea tipului de agenţi patogeni.

5. La unele serii de pui observă neuniformitate corporală, această problemă tehnică putând fi cauzată de:
neuniformitate în hală - de verificat în momentul recepţiei de la staţia de incubaţie ca puii de o zi livraţi să aibă o greutate uniformă;
densitatea pe metrul pătrat - de verificat să nu se depăşească numărul de pui pe metrul pătrat pe care îl recomandă ghidul tehnologic al hibridului în funcţie de greutatea la livrare;
consumul de furaj - verificaţi dacă puii au acces uşor la hrănitori şi că acestea asigură frontul de furajare;
consumul de apă - de verificat frontul de adăpare şi accesul puilor la adăpători;
microclimat - de verificat parametrii tehnologici ai microclimatului;
boală - identificarea indivizilor bolnavi, efectuarea de necropsii şi analize de laborator.

6. În momentul cântăririi puilor săptămânal şi raportat la consumul de furaje din perioada respectivă se poate identifica o conversie mică a furajului. Pentru această problemă tehnică există trei cauze:
creştere lentă - de citit punctul 4;
ingestie mică de nutreţ - de efectuat necropsie pe puii morţi şi depistate cauzele;
consum mic de nutreţ - de verificat calitatea nutreţului, condiţiile de microclimat şi programul de lumină.

7. Nu rareori în momentul exploatării unei serii de pui observăm probleme cu picioarele păsărilor. Acest lucru poate fi determinat de două cauze:
probleme nutriţionale - de verificat nutreţul din punct de vedere al conţinutului de Ca, P, vitamina D3;
creştere prea rapidă necorelată cu dezvoltarea picioarelor - încetinirea ritmului de creştere prin aplicarea unui program de iluminat sau prin restricţionarea furajării.

8. Uneori, în efectivele de păsări ajunse la o vârstă destul de înaintată apare fenomenul de îmbrăcare slabă cu penaj - sunt două cauze:
condiţiile de microclimat - se verifică dacă temperatura din adăpost nu este prea mare şi dacă este corelată cu vârsta puilor;
alimentaţie - se verifică dacă nutreţul combinat are în compoziţie aminoacizi esenţiali (metionină şi cistină).

9. Apariţia aşternutului permanent deteriorat este un lucru deosebit de dăunător pentru sănătatea puilor şi, ulterior, pentru calitatea carcasei. Calitatea aşternutului trebuie observată pe toată durata de exploatare a seriei de pui. Pentru această problemă tehnică există trei posibile cauze:
condiţii de microclimat - verificaţi calitatea aşternutului, schimbaţi furnizorul de aşternut; verificaţi dacă nu este depăşită densitatea pe metru pătrat; verificaţi sistemul de ventilaţie şi dacă aerul este uniform distribuit în adăpost; verificaţi instalaţia de adăpare (să nu curgă); verificaţi corelarea temperaturii cu umiditatea din adăpost;
alimentaţie - verificaţi ca nivelul de proteină din nutreţul combinat să nu fie în exces; verificaţi să nu fie depăşit nivelul de sare din nutreţul combinat;
boli - verificaţi ca puii să nu fie afectaţi de o boală infecţioasă.

10. Una dintre problemele tehnice cu impact economic negativ este calitatea carcasei. Aceasta poate fi influenţată de patru aspecte:
echimoze şi pustule la nivelul pieptului - verificaţi calitatea aşternutului pe toată perioada de exploatare;
echimoze, fracturi, acumulare de lichid subcutanat (edeme) - verificaţi managementul şi procedurile de manipulare a păsărilor la populare şi depopulare şi eventualele operaţiuni din adăpost;
grăsime - verificaţi balanţa nutriţională din nutreţul combinat; verificaţi ca temperatura din adăpost să nu fie prea mare;
scărpinat, scurmat, zgârâieturi - reduceţi intensitatea luminoasă; verificaţi accesul la apă şi furaj; verificaţi comportamentul păsărilor deoarece poate să apară imediat fenomenul de canibalism.

În general, pentru obţinerea de performanţe în exploataţiile avicole trebuie înregistraţi şi controlaţi toţi factorii care pot influenţa creşterea şi dezvoltarea efectivelor de păsări. Prin monitorizarea permanentă şi compararea datelor obţinute în exploataţiile proprii, cu cele din ghidurile tehnologice ale hibrizilor de pui, se poate interveni în timp util pentru remedierea sau corectarea anumitor factori tehnologici care pot influenţa în mod negativ performanţele efectivelor de păsări. În mod concret vor fi urmărite date zilnice, date asupra întregului efectiv şi date pe serie.

Leonard Constantin STAFIE
Radu ANTOHE

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 10/215 (ediţia 1-14 iunie 2018)

Vizualizat: 2839 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?