Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Proaspăt sau conservat - ce facem cu carnea de ied/miel neconsumată?

Publicat: 07 mai 2019 - 15:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În ţara noastră, cea mai mare cerere de carne de miel şi de ied se înregistrează cu ocazia Sărbătorilor de Paşti. După puterea de cumpărare a fiecăruia, mieii sau iezii pot fi mai mari ori mai mici. În cazul în care achiziţionăm o carcasă mai mare şi nu consumăm toată carnea, e bine de ştiut că putem să o conservăm o anumită perioadă de timp.

 

Prin metodele de conservare se urmăreşte eliminarea aerului, care contribuie la intensificarea proceselor oxidative (râncezire), şi a apei, care constituie mediul de multiplicare a bacteriilor. Reducerea temperaturii poate încetini sau opri înmulţirea bacteriilor.
După cumpărare, se recomandă păstrarea cărnii în ambalajul original la frigider, la o temperatură de până la 4oC. Pentru a-şi păstra calitatea, carnea măcinată sau tăiată în cubuleţe mici poate fi păstrată la frigider până la două zile de la cumpărare, iar carnea în bucăţi mai mari (cotlet, pulpă, semicarcase, carcase) rezistă până la 3-5 zile, dacă în prealabil este curăţată de sânge.
Carnea rămasă poate fi conservată prin congelare la o temperatură de sub -18oC. Dacă vrem să o păstrăm mai mult de două luni, ea trebuie ambalată în pungi speciale pentru congelator. Înaintea congelării, îndepărtaţi cât mai multe oase, deoarece acestea ocupă spaţiu şi creează zone cu aer în locul de depozitare, care pot contribui la defectarea congelatorului. De asemenea, curăţaţi cât mai mult posibil grăsimea, pentru că odată cu creşterea timpului de păstrare, aceasta este prima afectată.
Congelarea cărnii măcinate şi a bucăţilor mai mici asigură o păstrare mai bună a calităţii acesteia pe o perioadă de până la 4 luni. Bucăţile mai mari pot fi păstrate prin congelare timp de 6-9 luni. Timpul de conservare poate fi mai îndelungat dacă produsele sunt congelate continuu, dar în acest caz poate fi afectată calitatea cărnii (gustul, textura, suculenţa) după decongelare.
Etichetaţi pungile, pentru a putea fi identificate mai uşor. Depozitarea în pungi sigilate în vid poate dubla sau tripla durata de păstrare.

Carne_b

Metoda conservării în sare
Dacă se defectează congelatorul, nu lăsaţi uşa aparatului deschisă. Carnea se păstrează nealterată între 3 şi 5 zile, timp în care puteţi găsi un depanator sau un alt spaţiu de stocare.
Dacă vă aflaţi într-o zonă izolată şi nu dispuneţi de congelator, carnea poate fi păstrată prin sărare, un timp limitat. Aceasta este una dintre cele mai vechi şi mai utilizate metode de conservare. Se recomandă folosirea sării grunjoase extrasă din mină, fără adaos de iod.
Primul pas este curăţarea cărnii cu sare. Depozitarea se face în borcane cu capac etanş sau în pungi de plastic care ulterior vor fi sigilate (se scoate aerul şi se leagă etanş). Se pune un strat de sare, unul de carne, alternativ, până se umple borcanul, iar deasupra se pune încă un strat de sare. De fiecare dată când puneţi sare trebuie să vă asiguraţi că acoperiţi complet carnea din fiecare strat cu sare. Borcanele se păstrează într-un loc răcoros, la 2-5oC, timp de o lună, fără a permite îngheţarea. Dacă volumul este mai mic, se poate calcula timpul necesar astfel: pentru fiecare 2,5 cm grosime a cărnii sunt necesare 7 zile de conservare. La o bucată de 10 cm grosime sunt necesare 28 de zile.
Carnea conservată prin sărare poate fi păstrată 3-4 luni dacă este ţinută într-un ambalaj etanş. La utilizare, nu uitaţi să o puneţi în apă pentru a îndepărta excesul de sare înainte de a o găti.
Sunt şi alte metode practice pentru a păstra carnea o perioadă mai mare, ca de exemplu: afumare, uscare (cald sau rece), presare, deshidratare, în untură etc. Aceste practici se folosesc ca atare sau combinate, pentru creşterea timpului de depozitare sau cu modificarea calităţilor gustative (de exemplu pastrama).
Personal, vă doresc să aveţi bucuria consumului de carne proaspătă!

Un articol publicat în revista Ferma nr. 7/234 (ediţia 15-30 aprilie 2019)

Vizualizat: 1749 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?