Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pro Ovis Maramureş a deschis sezonul expoziţiilor

Publicat: 21 octombrie 2019 - 10:20
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La finalul lunii august, Asociaţia judeţeană a crescătorilor de ovine şi caprine (ACOC) Pro Ovis Maramureş a susţinut a treia ediţie a Târgului expoziţional de berbeci, pe o păşune din marginea oraşului Baia Mare. Acest eveniment cu semnificaţie aparte pentru oierii maramureşeni este organizat, încă de la prima ediţie, prin grija fraţilor Vasile şi Daniel Pop, tineri oieri care cresc la Seini patru mii de oi Ţurcane foarte frumoase şi performante.

ACOC Pro Ovis Maramureş îşi are sediul în oraşul Seini, prima localitate la limita cu judeţul Satu Mare. Aşezarea este atestată documentar încă din secolul al X-lea sub numele de “Castrum Zynyr”. În anul 1344, Seinul devine târg, iar în 1988 a fost avansat la rangul de oraş. Astăzi este o localitate frumoasă, curată, cu oameni harnici şi respectuoşi care fac cinste judeţului Maramureş. Printre aceştia se numără şi fraţii Vasile şi Daniel Pop, crescători de oi Ţurcane, au cumpărat cu câţiva ani în urmă un conac în ruină şi, investind sume importante de bani, pricepere şi rafinament, au realizat o pensiune modernă cu zone verzi, terase şi parcări spaţioase.

Pro Ovis Maramureş a deschis sezonul expoziţiilorClick pe poza pentru galerie!

Târgul expoziţional de berbeci - ediţia 2019
Şi această ediţie a Târgului expoziţional de berbeci s-a desfăşurat sub semnul tradiţiei şi prestigiului unei îndeletniciri milenare de succes şi de viitor, cum este oieritul. Cu toate restricţiile sanitar-veterinare, legate de pesta porcină africană, cei doi fraţi au îndrăznit să organizeze şi anul trecut, cât şi în acest an impresionante prezentări de ovine în expoziţii publice.
Menţionez că numărul oierilor participanţi în acest an la Târgul expoziţional de berbeci a fost semnificativ mai mare faţă de ediţiile anterioare. Acest eveniment, devenit excepţie, a avut ca principale obiective atragerea crescătorilor de oi din întreaga ţară pentru a admira ovine de rasă Ţurcană din principalele varietăţi, precum şi vânzarea de berbeci şi de oi înscrise în Registrul genealogic. Totodată, organizatorii au dorit să-i încurajeze şi să-i promoveze pe oierii din zona de nord a Ardealului care au dovedit rezultate meritorii în creşterea ovinelor.
Preşedintele AJCOC Pro Ovis Maramureş, Daniel Pop, a deschis evenimentul în prezenţa a numeroşi vizitatori şi participanţi. Cu această ocazie au luat cuvântul reprezentanţi oficiali ai instituţiilor de stat din agricultură, care au subliniat la unison că eficienţa economică şi politicile de susţinere sunt prioritare şi în fermele de ovine.
A fost o surpriză prezenţa primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, care a afirmat cu toată convingerea şi argumentat că fermierii trebuie îndrumaţi şi ajutaţi mai mult de specialiştii din instituţiile statului.

Pro Ovis Maramureş a deschis sezonul expoziţiilor_b

Oierii maramureşeni au adus în boxe Ţurcane una şi una
După luările de cuvânt, grupul de oficiali şi participanţi a vizitat şi a admirat ovinele de rasă Ţurcană expuse în 60 boxe colective de către 45 de crescători, majoritatea din judeţul Maramureş şi câţiva din Satu Mare, Cluj şi Bihor.
Ca şi la ediţiile din anii anteriori, berbecii şi oile de Ţurcană belă (albă) au impresionat publicul vizitator, mai ales prin dezvoltarea şi armonia lor corporală şi prin lâna lungă cu şuviţe clare de culoare albă şi bine extinsă pe corp. S-au evidenţiat la această varietate de oi Ţurcane îndeosebi crescătorii Daniel Pop, Vasile Pop, Cornel Cherecheş, Ioan Stan, Gavrilă Vancea şi alţii.
Berbecii şi oile Ţurcane oacheşe (ochenate), frumoase, cu lâna şi jarul alb, dar cu un contur mai închis în jurul ochilor, rimelate natural, au fost prezentate în număr mare de mai mulţi crescători, dintre care menţionăm pe Angela Bledea, Vasile Coman şi Narcis Farcaş.
Surprinzătoare a fost prezenţa în expoziţie a unui număr mare de Ţurcane breze, tipice şi frumoase, cu corpul lung şi bine dezvoltat, profilate pe producţia de lapte. Această varietate ar trebui cât mai curând declarată rasă. Unii vizitatori glumeau spunând că aceste oi fac concurenţă cu succes celor din Ţara Haţegului. S-au remarcat în expoziţie efectivele prezentate de crescătorii Radu Hosu, fraţii Daniel şi Vasile Pop, Ionuţ Roman şi, în special, Dan Mureşan din Valea Batinului, judeţul Cluj.
O bună impresie au lăsat ovinele de Ţurcană bucălaie, viguroase şi armonioase, aduse în expoziţie de Carmen Bunea, Cornel Cherecheş şi de alţi crescători.

Pro Ovis Maramureş a deschis sezonul expoziţiilor_b

Expoziţia Asociaţiei Pro Ovis Maramureş a fost, în acest an, cel mai important eveniment de profil din zonă şi, foarte probabil, singurul.
După vizitarea standurilor cu ovine, a urmat o degustare cu diverse produse tradiţionale şi muzică pe placul tuturor. Toţi participanţii au apreciat organizarea fără cusur a expoziţiei care a promovat ovine de rasă Ţurcană cu performanţe superioare şi a fost totodată un prilej de discuţii şi de cunoaştere între oierii din zonă. Prezentarea acestor ovine în expoziţie în faţa a peste o mie de persoane este o mare realizare a oierilor maramureşeni. Le urez felicitări, curaj şi la mai mare!

Pro Ovis Maramureş a deschis sezonul expoziţiilor_b

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 16/243 (ediţia 15-30 septembrie 2019)

Vizualizat: 838 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?