Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Prin ce se deosebeşte Breaza de alte varietăţi de Ţurcană?

Publicat: 11 octombrie 2021 - 12:16
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ovinele Ţurcană brează au fost expuse în 40 de boxe la ”Târgul expoziţional de ovine” organizat de ACOC - Pro Ovis Maramureş. În discuţiile purtate cu expozanţii se simţea mândria de a creşte şi ameliora aceste oi cu caractere care le conferă identitate şi o valoare aparte.

Oile Ţurcană brează au caractere care le diferenţiază de celelalte varietăţi ale suprarasei Ţurcană.

• Astfel, capul este alungit şi îngust, dar expresiv şi prezintă o brezătură (dungă specifică de culoare albă) care pleacă de la creştet şi se bifurcă la nivelul botului. Jarul (părul) de pe cap este fin de culoare maro închis spre negru.

• Talia este mare, trunchiul lung, adânc şi potrivit de larg, constituţia fină spre robustă, dezvoltare corporală mare (60-70 kg la oi şi 90-120 kg la berbeci).

• Osatura este fină, dar rezistentă, adaptată deplasărilor pe păşunile din zona montană.

• Comparativ cu celelalte rase de ovine autohtone, au ugerul mai globuros, mameloanele lungi şi groase propice pentru mulsul mecanic şi o producţie de lapte mai mare (120-150 l/lactaţie), care la efectivele selecţionate ajunge la 170-200 l/lactaţie.

expozitie ovine maramures 2 (1)_b

 

PE CÂND O RASĂ ROMÂNEASCĂ?


Ovinele Breze, încă varietate a rasei Ţurcană, îndeplinesc însă toate condiţiile (mărime numerică, mărime efectivă mare), caractere distinctive, pentru a deveni o rasă românească specializată pentru producţia de lapte, bine adaptată în zona de deal şi munte. Merită din plin!

 

 

un articol de

IOAN PĂDEANU

SCDCOC Caransebeş

Vizualizat: 1016 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?