Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Prin ce se deosebeşte Breaza de alte varietăţi de Ţurcană?

Publicat: 11 octombrie 2021 - 12:16
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ovinele Ţurcană brează au fost expuse în 40 de boxe la ”Târgul expoziţional de ovine” organizat de ACOC - Pro Ovis Maramureş. În discuţiile purtate cu expozanţii se simţea mândria de a creşte şi ameliora aceste oi cu caractere care le conferă identitate şi o valoare aparte.

Oile Ţurcană brează au caractere care le diferenţiază de celelalte varietăţi ale suprarasei Ţurcană.

• Astfel, capul este alungit şi îngust, dar expresiv şi prezintă o brezătură (dungă specifică de culoare albă) care pleacă de la creştet şi se bifurcă la nivelul botului. Jarul (părul) de pe cap este fin de culoare maro închis spre negru.

• Talia este mare, trunchiul lung, adânc şi potrivit de larg, constituţia fină spre robustă, dezvoltare corporală mare (60-70 kg la oi şi 90-120 kg la berbeci).

• Osatura este fină, dar rezistentă, adaptată deplasărilor pe păşunile din zona montană.

• Comparativ cu celelalte rase de ovine autohtone, au ugerul mai globuros, mameloanele lungi şi groase propice pentru mulsul mecanic şi o producţie de lapte mai mare (120-150 l/lactaţie), care la efectivele selecţionate ajunge la 170-200 l/lactaţie.

expozitie ovine maramures 2 (1)_b

 

PE CÂND O RASĂ ROMÂNEASCĂ?


Ovinele Breze, încă varietate a rasei Ţurcană, îndeplinesc însă toate condiţiile (mărime numerică, mărime efectivă mare), caractere distinctive, pentru a deveni o rasă românească specializată pentru producţia de lapte, bine adaptată în zona de deal şi munte. Merită din plin!

 

 

un articol de

IOAN PĂDEANU

SCDCOC Caransebeş

Vizualizat: 745 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?