Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Primăvara se înmulțesc grijile oierilor

Publicat: 15 aprilie 2017 - 20:21
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În fiecare an, odată cu încheierea campaniei de fătări, Asociațiile crescătorilor de oi organizează adunări generale în care dezbat bugetul pe anul trecut, problemele ridicate de oieri și politicile Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) referitoare la ovine și caprine, pe anul în curs.

Am participat la mai multe asemenea adunări, în zona de vest a țării, și am ajuns la concluzia că problemele ridicate de oieri și de reprezentanții MADR sunt tot mai multe și cu impact tot mai puternic asupra sectorului ovin românesc.
După prezentarea dării de seamă, la fiecare asociație la care am participat, s-a dat cuvântul invitaților de la Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA), Oficiul Județean de Zootehnie (OJZ) și Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA).

Nereguli care vă pot lăsa fără subvenții
Reprezentanții de la APIA au recomandat oierilor să se prezinte la sediul APIA numai atunci când sunt programați, iar în caz de forță majoră, pot să vină la o altă dată, dar doar după terminarea programărilor din acea zi. Totodată, li s-a sugerat să deschidă conturi bancare din timp, dacă nu au, și să indice o sursă de comunicare rapidă (telefon mobil, internet, fax etc.) care să ușureze transmiterea de informații utile.
Suprapunerea suprafețelor de pășune/fâneață și/sau arabil cu vecinii este o altă problemă majoră care trebuie rezolvată din timp până la depunerea cererii de plată.
Un mare număr de sugestii au venit și din partea inspectorilor de la OJZ care, au efectuat, în anul 2016, controale la fermierii ce au depus la APIA cereri de plată. Astfel, destul de des s-au întâlnit cazuri de nedeținere de către fermier a registrului individual al exploatațiilor sau aveau acest registru, dar nu era completat la zi în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr 21/2004. În alte cazuri, s-au găsit ovine-caprine la care data nașterii din Registrul Național al Exploatațiilor (RNE) nu corespundea cu data nașterii comunicată la Cartea de Rasă (Registrul Genealogic) pe baza datelor din registrul de monte și fătări al fermei.
S-au înregistrat și cazuri când fermierii nu au respectat perioada de reținere a animalelor, timp de o sută de zile de la termenul-limită de depunere a cererii de plată, la adresa exploatației și/sau locației precizată în cerere. Au mai fost semnalate și cazuri de fermieri care nu aveau sau nu completaseră documentele de mișcare a efectivelor F2 (de vânzări-cumpărări de ovine-caprire) și/sau F3 (sacrificări, mortalități etc). Reprezentanții APIA au indicat fermierilor să studieze cu toată atenția cererea de plată, deoarece, centrele județene APIA primesc date despre efectivele fermierilor cu 1-2 luni înainte de depunerea cererii de plată și dacă fermierul a avut ieșiri din efectivul de ovine-caprine, să nu solicite sprijin financiar specific pentru aceste animale. S-a accentuat că toate aceste nereguli pot fi sancționate de APIA cu sistarea plăților începând cu anul în curs.

Tratamente făcute „după ureche”
Reprezentanți ai DSVSA au insistat, cu argumente, că unii oieri fac tratamente, din proprie inițiativă, cu produse farmaceutice neadecvate și de multe ori cu doze foarte mari. Pe de altă parte, nu toți respectă termenele prevăzute în instrucțiunile de folosire a medicamentului și dau în consum lapte și/sau carne ce conține reziduuri ale acestor medicamente, cu efectele nedorite asupra sănătății oamenilor. S-a recomandat ca fiecare crescător de oi-capre să aducă crotine (fecale) la laboratorul de la DSVSA sau la asociația unde au angajat un medic veterinar, pentru a pune diagnosticul corect și a indica tratamentul eficace.

Pășuni suprasolicitate și supralicitate
La discuții, oierii au arătat că ANTZ-ul pentru oi-capre (5,59 euro) din acest an este foarte mic comparativ cu ANTZ-ul acordat la celelalte specii de fermă. Iar SCZ-ul îl pot accesa numai o parte dintre oieri pentru un număr limitat de ovine (în zona de șes 150-500, în zona defavorizată 60-500) și caprine (50-500).
Discuții furtunoase s-au purtat și pe tema pășunilor. Astfel, s-au dat exemple de primării care au licitat pășunile la prețuri foarte mari, fără a ține cont că Legea 86 prevede concesionarea-închirierea unei suprafețe de pășune cu o valoare de până la 50% din valoarea masei verzi. Au fost semnalate și cazuri când au venit persoane, cu domiciliu în alte localități, care au suprasolicitat la licitație și localnicii au rămas fără pășune.
Consider că, în conformitate cu Legea 86, trebuie respectată limita de 50% din valoarea producției anuale de masă verde a pășunii, după care, departajarea să se facă în funcție de anumite criterii: localnic, mărimea exploatației, vechimea folosinței, vârsta solicitantului etc., nu în funcție de cât de plină este borseta solicitantului.
Discuțiile despre posibilitățile de export al mieilor în acest an au avut un ton pesimist legat de situația politică din Orientul Mijlociu. Cu toate greutățile întâmpinate și care încă se mai ivesc la orizont, oierii au plecat de la aceste adunări cu speranța că pot depăși neajunsurile, având ca suport emoțional pasiunea pentru creșterea animalelor. Bravo oierilor!

 

VIITOR NESIGUR PENTRU ASOCIAȚII
La toate aceste adunări s-a precizat că în anul 2016 încasările din cotizații au scăzut dramatic (cu 70-80%), ca urmare a eliminării adeverinței de membru al unei Asociații de crescători de ovine-caprine. Unele asociații au stabilit un termen, pe data de 1 iulie, după care cei ce nu plătesc cotizația, de anul trecut și din acest an, vor fi excluși din asociația unde sunt înscriși. Este puțin probabil ca restanțierii să se conformeze și este de așteptat ca numărul de membri din asociații să scadă semnificativ, situație de nedorit. Consider că MADR-ul trebuie să încurajeze întărirea asociațiilor de oieri și apoi să stimuleze înființarea și dezvoltarea de cooperative de prelucrare a laptelui, de colectare a lânii, pieilor și de concentrare a mieilor destinați exportului. În zona de șes, în curând începe campania de tuns și oierii așteaptă, cu mare interes, înființarea unor centre de colectare a lânii, așa cum a promis ministrul Agriculturii Petre Daea, la începutul acestui an.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 7 (190) din 15-30 aprilie 2017

Vizualizat: 460 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?