Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prima cooperativă a apicultorilor din Moldova

Publicat: 01 martie 2016 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La începutul acestui an au fost finalizate toate documentele oficiale care atestă înființarea, la Iași, a primei cooperative a crescătorilor de albine din zona de Centru-Nord a Moldovei. Cooperativa „Prisaca Moldova” se adresează în special apicultorilor din județele Iași, Botoșani, Suceava, Neamț și Bacău, dar își propune a fi extinsă și către județele Vaslui, Galați și Vrancea.

Click pe poza pentru galerie!

„Ne-ar bucura să reușim să ne unim glasurile și cu cele ale colegilor din sudul Moldovei. Noi, apicultorii din cele cinci județe, împreună cu care am pornit la drum, am purtat mai multe discuții și am depistat probleme și obiective comune. Întâi am constatat că avem anumite dificultăți în propria fermă. Apoi am discutat despre acestea. Am ajuns la concluzia că problemele seamănă și că soluțiile le vom găsi mai ușor dacă le vom căuta împreună. Atunci a apărut ideea și, iată, acum ea se pune în practică. Dar suntem convinși de faptul că problemele sunt generale și de aceea considerăm că ar fi bine dacă ne-am uni toți din regiunea Moldovei”, ne spunea fondatorul cooperativei, Relu Cojocar (foto), inginer zootehnist, susținător al Cursului de Apicultură la Facultatea de Zootehnie Iași.

Priorități pentru 2016 și acțiuni deja realizate
Prioritățile concrete, pe termen scurt și mediu, ale Cooperativei „Prisaca Moldova” sunt acelea de a evalua exact rezultatele anului 2015, un an foarte dificil și pentru apicultori, dar și de a fi cât mai implicată în obținerea subvențiilor și în accesarea fondurilor europene. Evaluările deja au început, odată cu desfășurarea, în colaborare cu ACA România și Camera Agricolă Județeană Iași, a primei întâlniri profesionale a apicultorilor, eveniment găzduit de instituția ieșeană de învățământ superior de specialitate, în data de 17 ianuarie 2016.
Unul dintre subiectele de interes pentru apicultori și care, cu siguranță, se va regăsi și în structura următoarelor întâlniri programate în fiecare primă duminică din lună, în același loc - Facultatea de Zootehnie Iași, este cel legat de bolile apărute în rândul albinelor odată cu importurile de mătci, achiziții efectuate de către apicultorii români. „Ne-am propus de la început să discutăm problemele reale ale apicultorilor. De exemplu, în județul Iași încă nu se știe cu exactitate ce probleme au fost în stupine și cu efectivele de albine, în anul 2015. De ce? Pentru că apicultorii nu s-au mai întâlnit, așa cum se obișnuia, începând cu luna octombrie și până la următorul cules. Practic, aceasta este prima întâlnire profesională. Am stabilit și un calendar al acestor dezbateri, respectiv prima duminică din fiecare lună”, preciza specialistul.
Alături de programul de discuții și de organizarea unor cursuri și conferințe cu tematică apicolă, între priorități se numără și valorificarea produselor apicole, achiziționarea echipamentelor apicole la un preț atractiv, accesul la informațiile de specialitate și, nu în ultimul rând, organizarea de târguri de profil și acordarea de consultanță tehnică de specialitate inclusiv pentru tinerii care se îndreaptă către această ocupație și care doresc să acceseze fonduri europene.

Odată cu importurile de material genetic au venit și bolile albinelor
Mulți dintre fermierii crescători de albine cu care am stat de vorbă îmi spuneau despre faptul că, deși a existat un miraj al importurilor de mătci, pentru a realiza producții mai mari, acum se întorc la rasa autohtonă Apis mellifera carpatica. Dar nu este ușor, deoarece, între timp, odată cu importurile de material genetic au apărut și unele boli nemaintâlnite la noi în țară. „Subiectul legat de bolile de astăzi ale albinelor reprezintă un fenomen pe care eu îl consider strategic în România. Odată cu importarea materialului biologic s-au importat și boli. Am informații potrivit cărora în anul 2014, la nivelul Europei, s-au pierdut 50% din efectivele de albine existente la începutul acelui an. Este o pierdere foarte mare, nu doar economic ori strict a apicultorilor, ci și pentru mediu și pentru noi toți. De aceea, împreună și cu ACA România am dorit să vedem exact care este situația, să tragem semnale de alarmă și să căutăm soluțiile cele mai bune pentru apicultori. Credem mult în faptul că este esențială comunicarea directă și de aceea am stabilit calendarul clar al întâlnirilor profesionale lunare. Nu vrem conferințe, în care să ne fie rușine să ne spunem problemele din stupină, ci vrem discuții deschise, sincere și să găsim și soluții practice”, adăuga Relu Cojocar.
Chiar dacă a fost recent înființată, după discuțiile de doar un an de zile dintre cei cinci membri fondatori, respectiv un inginer zootehnist, un stomatolog, un economist, un inginer energetician și un specialist vânzări, toți apicultori pasionați, Cooperativa „Prisaca Moldova” are deja nu doar activități în palmares, ci și ambițioase proiecte în pregătire. Unul dintre acestea, și poate cel mai complex, este Târgul Internațional de Apicultură API-MOLDOVA, programat a se organiza pe esplanada Carrefour Felicia Iași, în perioada 11-13 martie 2016.


Petronela COTEA MIHAI
redactor Radio România IașiAPI-MOLDOVA - PRIMUL TÂRG APICOL INTERNA}IONAL, LA IAȘI
Târgul Internațional de Apicultură are ținta de a atinge pragul de cinci mii de vizitatori de la prima ediție, iar în cele trei zile ale târgului vor avea loc atât conferințe publice de specialitate, cât și expoziții cu vânzare de miere și de produse ale stupinei, precum și de inputuri pentru apicultură. De asemenea, sunt programate manifestări culturale și de educație a populației în vederea stimulării cunoașterii și consumului de produse apicole. „Încă din această perioadă, unitățile de învățământ preșcolar și primar au început înscrierea copiilor la concursurile de desene cu tematica «Albinuța harnică» și ne gândim și la multe alte surprize pentru public, indiferent că sunt apicultori, furnizori de inputuri sau consumatori de produse ale stupinei. Dar aș vrea să subliniez faptul că, dată fiind importanța extremă a menținerii și dezvoltării efectivelor de albine, apărându-le de bolile ivite recent la noi în țară, un pol esențial al părții științifice, respectiv al Conferințelor, va fi reprezentat tocmai de problematica și de semnalele legate de bolile albinelor. Pentru aceasta, am invitat cercetători de renume din țară, respectiv de la USAMV Cluj, acolo unde s-au realizat cercetări deosebite referitoare la problematica rezistenței albinelor la boli, și de la Universitatea Agrară de Stat din Chișinău. Conferințele vor fi publice, pe lângă apicultori putând afla informații și publicul care va trece prin zonă. De asemenea, vor fi conferințe pe apinutriție, apiterapii, vom învăța practic să recunoaștem mierea de albine naturală. Permanent, pe parcursul celor trei zile de târg, se vor face degustări de miere și nu numai”, anunța apicultorul ieșean.
Cooperativa „Prisaca Moldova” a realizat acorduri de colaborare cu organizații și instituții autohtone, precum ACA România, USAMV Iași, Camera Agricolă Județeană Iași, dar și cu parteneri externi. La târgul API-MOLDOVA de la Iași, din perioada 11-13 martie 2016, au confirmat participarea producători din Polonia, Serbia, Ucraina, Republica Moldova și din alte țări.


Articol publicat in revista Ferma nr.3(164) 15-29 februarie 2016

Vizualizat: 1342 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?